Strona 2 z 11 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 109

Wątek: Głowice statywowe

Początki nałogu
    Miasto
    warszawa

Domyślnie

no to se nie kupie statywu za 300-350 tylko za 600 ale to po swietach dopiero
    dzieki jacam cezego oczy nie widza tego sercu nie zal ale jak juz zobaczyly...
    350 D z gripem, sigma 18-125, kit, 580 ex, 2x1GB ELITE PRO I 512 ZWYKLA OBIE KINGSTON + 256 od canona

Domyślnie

dobrą opinią cieszą się się statywy VELBON Sherpa a nie są tak drogie jak manfrotto.

A i jeszcze jedno, ja wole głowice kulową, używam 486Rc2, mam dostęp do 141RC i jakoś mi nie spasowała.

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

A ja mam i kulowa i 3d i uzywam zamiennie. Jak chce stabilnosci i precyzji - do spokojniejszego kadrowania (martwa antura, statyczne makro, pejzaze) - to 3D.
    Jak chce wygody i szybkosci - kulowa (takie tam ogolne lazenie, fajerwerki, zdjecia nocne).

Początki nałogu Awatar perlpa
    Miasto
    Kowary (dolnośląskie)

Domyślnie

Kilka lat temu miałem manfrotto 190B z głowicą 056. Przyznam że bardzo denerwowało mnie osobne regulowanie każdej płaszczyzny zwłaszcza że sporo robiłęm wtedy makro. Gwoździem do trumny był jej spory dryft.
    Przesiagłem się na 055 (ze względu na większą możliwość regulacji) i głowicę kulowa 308RC. Kula chodzi dość płynnie i na razie mi wystarcza. Niestety podczas jej blokowania delikatnie zmienia położenie co jest czasem irytujące.

Pełne uzależnienie Awatar Tytus

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jacam
    lnk=st&q=test+statywu+manfrotto&rnum=1#0c6dd9fa7c6 df640"]tutaj[/URL]
    dla niecierpliwych: Ten sam aparat i obiektwy ( D70 + 28/2.8 ) Ten sam czas: 10s. Podobna
    pogoda - bezwietrzenie.
    sorry, ale to są jakieś bzdury, niemożliwe, by no name tak się trząsł, mam na wycieczki taniznę za 40 zł i ważącą 300g, jak się ją porządnie skręci to nie ma prawa się bujać, chyba, że się ją kopnie...

Uzależniony Awatar dentharg
    Miasto
    Tomaszów Maz/Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tytus
    sorry, ale to są jakieś bzdury, niemożliwe, by no name tak się trząsł, mam na wycieczki taniznę za 40 zł i ważącą 300g, jak się ją porządnie skręci to nie ma prawa się bujać, chyba, że się ją kopnie...
    Też taką miałem. Z aluminium chłam był zrobiony. I gdy tak właśnie "porządnie skręcałem" głowicę do nóg - to ukręciłem gwint; bo choć nie wiem jak wkręcałem wcześniej to i tak miał luzy.
    Postprocessing: AfterShot Pro + pluginy

Uzależniony
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Sztywna głowica i statyw to jeszcze nie wszystko.
    Polecam porównać sobie jaka jest różnica w sztywności przy takim np. 10D mocowanym do płytki głowicy bezpośrednio i z gripem. Nie wiem jak to wygląda w przypadku 20D ale sądząc po tym co słyszałem o jego gripie (chybotanie itd.) to pewnie nie jest lepiej.
    Te gripy są miękkie przez to że są otwierane od tyłu a nie z boku tak jak to ma miejsce w przypadku serii jedynek. Do tego dochodzi jeszcze jakość ich wykonania a przynajmniej fakt że jest to zwykły badziewiasty plastik.
    U siebie rozwiązałem ten problem przerabiając oryginalną płytkę Manfrotto tak by trzymała gripa jeszcze trochę z boku. (coś na wzór dedykowanych do konkretnych aparatów płytek systemu Arca)

Uzależniony Awatar dentharg
    Miasto
    Tomaszów Maz/Łódź

Domyślnie

Do 350D otwierany jest z boku.. chyba, że źle rozumiem - bo nie widziałem gripa do 10D/20D.
    Postprocessing: AfterShot Pro + pluginy

Uzależniony
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Faktycznie. Teraz spojrzałem na: http://www.dpreview.com/reviews/CanonEOS350D/Images/batterygrip01.jpg
    Powinien być więc sztywniejszy.
    20D ma tak samo jak 10D nie wiem jak jest z 300D ale chyba tak samo.

Pełne uzależnienie Awatar Zielony
    Miasto
    przystanek Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez maku
    Sztywna głowica i statyw to jeszcze nie wszystko.
    Polecam porównać sobie jaka jest różnica w sztywności przy takim np. 10D mocowanym do płytki głowicy bezpośrednio i z gripem. Nie wiem jak to wygląda w przypadku 20D ale sądząc po tym co słyszałem o jego gripie (chybotanie itd.) to pewnie nie jest lepiej.
    Te gripy są miękkie przez to że są otwierane od tyłu a nie z boku tak jak to ma miejsce w przypadku serii jedynek. Do tego dochodzi jeszcze jakość ich wykonania a przynajmniej fakt że jest to zwykły badziewiasty plastik.
    a to fakt, wydaje mi się że korzystając ze statywu trza odkręcić gripa ale nie wiem bo... testów nie robiłem

ogólnie wydaje mi się, że te płytki są za małe i zawsze bedzie się to trochę chybotać
    na mojej plytce (po stronie która przychodzi do body) w dodatku jest jeszcze taka cienka warstwa fakturowanej gumy...
    na tym też pewnie minimalnie się to chyboce mimo mocnego dokręcenia...
    ale mocno już nie dokręcam, jedną wajchę już przekręciłem

Strona 2 z 11 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów