Strona 9 z 11 PierwszyPierwszy ... 7891011 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 109

Wątek: Głowice statywowe

Uzależniony Awatar XLesio
    Miasto
    Kingsajz - Miasto krasnoludków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez analogforever Zobacz posta
    raczej na bank T-mount, ale mi się zdaje, że są to te same konstrukcje co Vivitar, a nie Sigma . Może celnik chce przetestować. :-D
    Celnikowi wara, bo mi jeszcze lusterka pobije! A swoją drogą wreszcie po zmianie kwoty "bezcłowej", odrobina oddechu. Wreszcie bez wątpliwości czy za stare FD nie walną mi jak za nową eLkę
    A co do Q i S - związku jestem pewien. Po pierwsze, kiedyś szukając info o tej firmie dokopałem się na stronie Q takiej informacji. Po drugie, miałem w domu Quantarey'a i Sigmę 70-300. Szkła identyczne, łącznie z czcionką podziałki

Cytat Zamieszczone przez marfot Zobacz posta
    Ludzie chwalą Benro a więc może ta...
    Podziękować! W końcu nie ma to jak się doczekać utwierdzenia w decyzji

A na poważniej, jest jeszcze Velbon 3D, ale z nośnoscią 2.5kg.. Sieś jakoś tak mało..

Z zupełnie innej beczki - a co myślicie o głowicach pistoletowych?
    "Naród wspaniały, tylko ludzie k**" - J.Piłsudski
    EOS RT + Elan 7e (EOS 30 + BP300) + EOS v300 + REBEL GII + Eos 700 + Canon Canonet GIII QL17 + 450d
    C 50 f1.8 I i II / C 28 f2.8 / C 70-210 f4 / T 17-50 f2.8 XR Di / Tokina 19-35 f3.5-4.5 / S 28-105 f2.8-4 ASPH / + pierścieni dużo + różnetakie kolorowe + manfrottka + EPSON Photo Perfection v350

Dopiero zaczyna Awatar Bomberp
    Miasto
    Grodzisk Maz

Domyślnie

XLesio Ja kupiłem głowice Benro KB-0 kula ma średnice 36mm. To co mogę na razie powiedzieć to, że jeśli podpięte jest krótkie szkło np EF 24-85, to jest super ale z manualnym obiektywem Jupiter 21M, który waży prawie 1Kg to już nie jest tak wesoło. Co prawda jak się dokręci to jest stabilnie ale przy dokręcaniu ciężko jest dobrze skadrować.
    Głowica BH-2 ma większą średnice kuli 44mm co powinno lepiej trzymać ale problemy z kadrowaniem mogą być podobne.
    Generalnie wrażenia z wykonania głowic Benro są pozytywne, ale nie bawiłem się Manfrotto.

Uzależniony Awatar XLesio
    Miasto
    Kingsajz - Miasto krasnoludków

Domyślnie

...anybody out there...? Parafrazując Pinków..
    Nie znajdzie się żaden dodatkowy komentarz dotyczący Benro i Velbon..?

Bomerp - powiedz mi tylko jakiego body używasz? Bo chociaż nie mam szkieł tak ciężkich jak twój Jupiter, to jednak Eos 30 z lustrzanym będzie nieco ważył (choć środek ciężkości będzie w zupełnie innym miejscu). Znalazłem tez coś pośredniego - BH-1, nośność do 6kg (oczywiście też z dwoma szybkozłączkami).
    "Naród wspaniały, tylko ludzie k**" - J.Piłsudski
    EOS RT + Elan 7e (EOS 30 + BP300) + EOS v300 + REBEL GII + Eos 700 + Canon Canonet GIII QL17 + 450d
    C 50 f1.8 I i II / C 28 f2.8 / C 70-210 f4 / T 17-50 f2.8 XR Di / Tokina 19-35 f3.5-4.5 / S 28-105 f2.8-4 ASPH / + pierścieni dużo + różnetakie kolorowe + manfrottka + EPSON Photo Perfection v350

Awatar burdagraph
    Miasto
    Aleksandrów Kujawski

Domyślnie

Też przymierzam się do zakupu głowicy. A raczej dwóch - gdyż zamierzam kupić cięższą i drugą lżejszą na dłuższe wypady. wybiorę raczej benro. Zastanawia mnie tylko to dlaczego są takie różnice cenowe między BH, KS i KJ..
    Co do cięższej - to wybiorę chyba KJ-2..
    Ale jeszcze wypada kupić lżejszą a do tego jakiś niewysoki bardzo lekki statyw węglowy.
    Też padnie na Benro - dzisiaj dostałem aluminiowy i po oględzinach stwierdzam że wielka taniość za tą jakość.
    Trochę mnie wnerwia że benro nie ma niskiego węglowego statywu z tą swoją wielokierunkową kolumną.

A odnośnie głowic znalazłem fajny test - szkoda że z niemca nie jestem zbyt dobry
    http://www.traumflieger.de/desktop/b.../ballheads.php
    40D + 24-105F4L + 70-200F4L + 70-200F2.8L + Tamron 180F3.5 Macro + Canon 10-22 + 580EX + kupa klamotów i dobre chęci.

Dopiero zaczyna Awatar Bomberp
    Miasto
    Grodzisk Maz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez burdagraph Zobacz posta
    Też przymierzam się do zakupu głowicy. A raczej dwóch - gdyż zamierzam kupić cięższą i drugą lżejszą na dłuższe wypady. wybiorę raczej benro. Zastanawia mnie tylko to dlaczego są takie różnice cenowe między BH, KS i KJ..
    Co do cięższej - to wybiorę chyba KJ-2..
    CO do cięższej to zobacz Giottos http://www.giottos.com/MH-3.htm z tego co czytałem są lepsze od Benro. Zobacz np tą http://foto-net.pl/sklep/produkt2132...-1300-621.html, jak bym miał więcej kasy to kupił bym właśnie ją.

Różnice między Benro BH, KS i KJ:
    - BH podstawowy model bez panoramy i regulacji docisku
    - KB i KS tylko różnica użytych materiałów
    - KJ dokładnie to nie wiem ale to najbardziej zaawansowana z serii np w jednym pokrętle oddzielna regulacja docisku i blokada kuli

Dopiero zaczyna Awatar los_bananos

Domyślnie

witam
    mam canona 400D w przyszłości (bardzo odległej) może jakiś wyższy model, w nieco mniej odległej przyszłości chcę nabyć obiektyw tele coś w stylu 70-200 f/4

zdecydowałem się na statyw manfrotto 190xprob
    do tego chciałbym dołożyć głowicę typu 488 z płytką, i tutaj pojawiają się 3 możliwości
    * 488RC0
    * 488RC2
    * 488RC4

są zbliżone cenowo, różnią się płytkami z tym, że nie mam pojęcia którą wybrać, na logikę wybrałbym tą 488RC0 bo wydaję się być bardziej 'stabilna' ale może ktoś wyjaśniłby o co tutaj chodzi dokładniej?

zakładam, że powyższy zestaw wystarczy do utrzymania takiego body i tele jak wyżej wspomniałem, jeśli nie jest tak do końca proszę o sprostowanie

pozdrawiam
    www.gruda.com.pl - moje wyprawy rowerowe :-D
    www.foto.gruda.com.pl - moje zdjęcia
    www.geodezja.skoczow.pl - praca...

Początki nałogu Awatar sadaman
    Miasto
    Tychy

Domyślnie

Witam
    Również miałem nie lada problem w związku z zakupem statywu plus głowicy.
    Rozpatrywałem na początku dwie możliwości, mianowicie:
    1. Manfrotto 488RC2 + Manfrotto 488RC2 lub 055MF3
    2. Goldphoto YH324C + Manfrotto 488RC2
    W sumie podjęcie decyzji zajęło mi blisko trzy tygodnie, a i tak w końcu kupiłem zupełnie inny zestaw / Benro A297n6 + BH-0

Głowica zaprojektowana jest by przyjąć maksymalne obciążenie w postaci 4kg
    Ku mojemu zaskoczeniu sprawdza się ona przy zestawie o który miałem największe obawy czyli Body + szkło 70-200 + lampa / zarówno w kadrowaniu pionowym jak i poziomym blokada głowicy trzyma pewnie bez luzów ... nie występuje zjawisko chorągiewki / cały zestaw jest stabilny
    Tak na prędce szybkie zdjęcie :
    Większy rozmiar
    Ostatnio edytowane przez sadaman ; 24-12-2008 o 12:02
    Pucha i słoki

Awatar burdagraph
    Miasto
    Aleksandrów Kujawski

Domyślnie

Sadaman - powiem ci szczerze że trochę delikatnie to wygląda, ta głowiczka.

Pomyśl jak to się zachowa po podpięciu np 100-400 z konwerterem x2.
    40D + 24-105F4L + 70-200F4L + 70-200F2.8L + Tamron 180F3.5 Macro + Canon 10-22 + 580EX + kupa klamotów i dobre chęci.

Początki nałogu Awatar sadaman
    Miasto
    Tychy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez burdagraph Zobacz posta
    Sadaman - powiem ci szczerze że trochę delikatnie to wygląda, ta głowiczka.

Pomyśl jak to się zachowa po podpięciu np 100-400 z konwerterem x2.
    Możliwe że takie zestawienie może już nie być pewne
    Jednak mój zestaw biorąc pod uwagę moje potrzeby został już skompletowany i generalnie najcięższa kombinacja została przetestowana i się sprawdziła
    Pamiętajmy jednak że głowica jest przypisana dla obciążenia 4kg a Body plus 70-200 plus Lampka to waga około 3 kg wliczając w to także ogniwa zasilające w lampie i aparacie.
    Co do samej głowicy - owszem, jest malutka i może nie wzbudzać zaufania - jednak swoje zadanie spełnia, no i pamiętajmy o tym że kosztuje ona jakieś 120 zł na allegro / zatem jak na swoje możliwości to niewiele
    Pucha i słoki

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sadaman Zobacz posta
    Pamiętajmy jednak że głowica jest przypisana dla obciążenia 4kg a Body plus 70-200 plus Lampka to waga około 3 kg wliczając w to także ogniwa zasilające w lampie i aparacie.
    Co do samej głowicy - owszem, jest malutka i może nie wzbudzać zaufania - jednak swoje zadanie spełnia, no i pamiętajmy o tym że kosztuje ona jakieś 120 zł na allegro / zatem jak na swoje możliwości to niewiele
    Spróbuj postawić ww. zestaw i puknij lekko w koniec obiektywu patrząc przez wizjer...
    Spróbuj też pokadrować i zobacz czy w momencie dokręcenia kuli nie będzie Ci kadr opadał...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Strona 9 z 11 PierwszyPierwszy ... 7891011 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów