Strona 7 z 11 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 109

Wątek: Głowice statywowe

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Swarzędz

Domyślnie

Witam!
    Szykuję sie właśnie do kupna głowicy do statywu i zastanawiem sie nad 2
    tym http://www.allegro.pl/item277784519_...anfrotto_.html
    a tym http://www.allegro.pl/item277784522_...anfrotto_.html

będę na niej trzymał właściwie tylko jeden obiektyw: 400mm na M42
    ktorą byscie wybrali? ...coś mi jakoś dziwnie mówi że zaraz usłysze coś na temat Manfrotto
    z góry dzięki za rady!

Pełne uzależnienie Awatar koraf
    Miasto
    Legnica

Domyślnie

Używam głowicy kulowej Velbon QHD-61 i jestem z niej bardzo zadowolony. Ja bym brał na Twoim miejscu tą na 6 kg moim zdaniem wygląda solidniej i z mojego doświadczenia wynika ,że lepiej zawsze mieć pewien zapas - wtedy głowica stabilniej utrzymuje sprzęt.

Uzależniony
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Ja kiedyś kupiłem u fripersa tę głowicę:http://www.allegro.pl/item277784431_...niezbedna.html
    i do dzisiaj jestem z niej bardzo zadowolony.
    W oryginale wygląda lepiej niż na zdjęciu). Parametry ma zupełnie podobne do ww. Ale ma jedna dobra funkcję , których tamte nie maja. Możliwość blokady poziomu do robienia panoram. Wytrzymałość jak większa powyżej. Ta pierwsza jest za słaba na większe obciążenia. Jedynym mankamentem do usunięcia w 1min. w tej głowicy to konieczność dołożenia podkładki pod śrubkę dociskającą szybkozłączkę (taka mała od spodu). Bez podkładki lubi się poluźnić.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Swarzędz

Domyślnie

Dzięki za opinię
    Tak się jeszcze zastanawiam i chyba skończy się na tym, że dorzucę trochę kasy i szarpnę się na "MANFROTTO 484RC2"
    głowiczka Manf powinna być lepsza od tych które wcześniej wymieniłem -przynajmniej mam taką nadzieję
    może ktoś jej używa z jakimś dłuższym obiektywem? (400mm M42)

Bywalec Awatar krzypol
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Ja kiedyś kupiłem u fripersa tę głowicę:http://www.allegro.pl/item277784431_...niezbedna.html
    i do dzisiaj jestem z niej bardzo zadowolony.
    W oryginale wygląda lepiej niż na zdjęciu). Parametry ma zupełnie podobne do ww. Ale ma jedna dobra funkcję , których tamte nie maja. Możliwość blokady poziomu do robienia panoram.
    Właśnie przybył do mnie kurier z tą głowicą http://www.abitus.pl/sklep/imgprd/ga...legro_gora.jpg
    Jest masywna i ciężka (wysokość 11 cm). Jest dobrze spasowana - żadnych luzów. Zobaczymy w praktyce :wink:

Coś już napisał Awatar scanus
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie A do monopodu?

Wątek już trochę ostygł ale go odświeżę.
    Jakich głowic używacie do monopodu. Właśnie noszę się z zamiarem nabycia Manfrotto 680B. Jedyna (chyba) dostępna głowica typowo monopodowa tego producenta to 234RC. Robi na mnie wrażenie wyjątkowo rachitycznej. Ktoś z Was jej używa?
    A może polecicie mi jakąs inną, dobrze radzącą sobie w tym zastosowaniu?
    Pzdr,
    K

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

podepne sie pod ten temat, zeby nowego nie zakladac:

szukam wzglednie taniej i lekkiej glowicy kulkowej, najlepiej z szybkozlaczka
    aczkolwiek nie upieram sie. waga najlepiej nie przekraczajaca 400g.
    chce na to stawiac maksymalnie 30D / 70-200/4 / TC 1.5x, przy czym w gre
    wchodzi focenie na wietrze (dosc mocnym w tym kraju).

wstepnie zastanawialem sie nad czyms takim:
    http://www.allegro.pl/item393441808_...lep_wa_wa.html
    alternatywne opcje to Manfrotka 486RC2.

uprzejmie prosze o pominiecie argumentacji w desen "Manfrotto, bo jest super".
    mam odmienna opinie na temat uznawania wszystkiego tej firmy z gory za 8-my
    cud swiata. ale to nie znaczy, ze nie moze byc MF jesli jest faktycznie lepszy.
    byle argumentacja nie byla "przez definicje"
    www albo tez flickr

Miasto
    Legnica

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    podepne sie pod ten temat, zeby nowego nie zakladac:

szukam wzglednie taniej i lekkiej glowicy kulkowej, najlepiej z szybkozlaczka
    aczkolwiek nie upieram sie. waga najlepiej nie przekraczajaca 400g.
    chce na to stawiac maksymalnie 30D / 70-200/4 / TC 1.5x, przy czym w gre
    wchodzi focenie na wietrze (dosc mocnym w tym kraju).

wstepnie zastanawialem sie nad czyms takim:
    http://www.allegro.pl/item393441808_...lep_wa_wa.html
    alternatywne opcje to Manfrotka 486RC2.

uprzejmie prosze o pominiecie argumentacji w desen "Manfrotto, bo jest super".
    mam odmienna opinie na temat uznawania wszystkiego tej firmy z gory za 8-my
    cud swiata. ale to nie znaczy, ze nie moze byc MF jesli jest faktycznie lepszy.
    byle argumentacja nie byla "przez definicje"
    Nie mam doświadczenia z głowicą , którą wybrałeś ale wyglada solidnie i ma rozsądne obciążenie do 6kg , które wystarczy na Twój sprzęt.
    Wygląda mi na zdjęciach ,że głowica zapewnia obrót dookoła własnej osi a to plus przy panoramie.
    Osobiście używam Velbon QD-61 i Frotkę 488RC2 , która jest dużo lepsza od Velbon i mogę z czystym sumieniem ją polecić za stabilność i jakość użytych materiałów.
    Do tych wiatrów masz zapewne dobry statyw jak sądzę ?.
    Pozdrawiam.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez koraf Zobacz posta
    Nie mam doświadczenia z głowicą , którą wybrałeś ale wyglada solidnie i ma rozsądne obciążenie do 6kg , które wystarczy na Twój sprzęt.
    Wygląda mi na zdjęciach ,że głowica zapewnia obrót dookoła własnej osi a to plus przy panoramie.
    te podawane obciazenia to staram sie z duzym marginesem traktowac, bo to roznie wyglada.

a panoram nie robie wiec akurat ta cecha bez znaczenia

Cytat Zamieszczone przez koraf Zobacz posta
    Osobiście używam Velbon QD-61 i Frotkę 488RC2 , która jest dużo lepsza od Velbon i mogę z czystym sumieniem ją polecić za stabilność i jakość użytych materiałów.
    Do tych wiatrów masz zapewne dobry statyw jak sądzę ?.
    Pozdrawiam.
    no wlasnie 488RC2 nie chce, bo o ile konstrukcyjnie mi sie podoba, o tyle waga przekracza mocno przyjete zalozenia.

nogi ktore mam to Sherpa CF 630. dadza sobie rade

z ciekawosci zapytam: jak sie prezentuje ta glowica Velbona? widzialem ja w sklepie, z ktorego chce zamowic troche sprzetu i zastanawialem czy jej nie wziac. opinie widzialem duzo lepsze o Benro, ale nie wykluczam i takiej opcji
    Ostatnio edytowane przez akustyk ; 23-08-2008 o 00:21
    www albo tez flickr

Miasto
    Legnica

Domyślnie

Z tym obciążeniem głowicy to się absolutnie się zgadzam i przyjmuję margines bezpieczeństwa min. 2-3 x ciężar sprzętu , wiem ,że wtedy głowica kulowa trzyma bez najmniejszych problemów.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    z ciekawosci zapytam: jak sie prezentuje ta glowica Velbona? widzialem ja w sklepie, z ktorego chce zamowic troche sprzetu i zastanawialem czy jej nie wziac. opinie widzialem duzo lepsze o Benro, ale nie wykluczam i takiej opcji
    Jej obciążenie to 6kg i ma użyte dobre materiały ( kula głowicy) lecz ogólnie gorsze niż we frotce.
    Jest praktyczna , szybka w montażu i myślę ,że również by pasowała pod Twój sprzęt.
    Używam jej przez trzy lata ( obecnie na monopodzie) i zero problemów , jedynie płytka z korka zmieniła kolor .
    Ostatnio edytowane przez koraf ; 23-08-2008 o 00:36 Powód: Automerged Doublepost

Strona 7 z 11 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów