Strona 6 z 11 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 109

Wątek: Głowice statywowe

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Sam mam sporo narzedzi (w wiekszosci precyzyjnych) z Chin i musze powiedziec ze jestem bardzo zadowolony z precyzji i jakosci wykonania. Milo zaskakuje, ze materialy sa solidne nawet tam gdzie nie musza a nie plastik fantastik gdzie popadnie byle taniej. Ceny sa bardziej niz konkurencyjne.

Jesli firma jest nastawiona na jakosc to produkty nawet z najgorszej dziury beda na wysokim poziomie. Jesli nie to trudno...
    ...

Uzależniony Awatar djtermoz
    Miasto
    Boston

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KuchateK
    Sam mam sporo narzedzi (w wiekszosci precyzyjnych) z Chin i musze powiedziec ze jestem bardzo zadowolony z precyzji i jakosci wykonania. Milo zaskakuje, ze materialy sa solidne nawet tam gdzie nie musza a nie plastik fantastik gdzie popadnie byle taniej. Ceny sa bardziej niz konkurencyjne.
    Dokladnie. Zeby nie bylo kompletnie off-topic to napisze ze sam mam statyw z glowica z Chin. I musze powiedziec ze jestem pozytywnie zaskoczony jakoscia wykonania (statyw Giottos z glowica tej samej firmy). Calosc jest sztywna, wyglada porzadnie, sruby solidne, wazy w komplecie ze 3kg i moznaby na tym male dzialo przeciwlotnicze oprzec. Wiem ze to nie ta sama jakosc co Gitzo, ale za te cene...

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Na podstawie dwoch powyzszych wypowiedzi mozna ryzykowac uogolnienie ze jakosc produktow montowanych CHiny->USA jest nieco wyzsza niz tych montowanych Chiny->Srodkowowschodnia Europa

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    Na podstawie dwoch powyzszych wypowiedzi mozna ryzykowac uogolnienie ze jakosc produktow montowanych CHiny->USA jest nieco wyzsza niz tych montowanych Chiny->Srodkowowschodnia Europa
    Tu nie chodzi o to...

Zalew powszechnie znanej chinskiej tandety "byle taniej" jest tutaj jeszcze lepiej widoczny jak w europie. Same sklepy o wdziecznej nazwie "wszystko po dolara" sa tego swietnym przykladem. Znalezienie tam czegokolwiek o przyzwoitej jakosci to jak wygrana w totka. Rozrzut parametrow nawet na prostych rzeczach jest gigantyczny. Materialy i wykonanie na tragicznym poziomie. W zasadzie lepiej tego nie kupowac jak sie z tym meczyc. Do tego kupa innych miejsc gdzie sprzedaja podobna tandete.

Tu chodzi o konkretne produkty (paradoksalnie najczesciej dosyc wierne kopie czegos innego). Zwykle to nie sa rzeczy robione "byle taniej" i upychane jako darmowy bonus na e-bay'u. Jest kilka firm robiacych przyzwoite produkty. Trzeba tylko poszukac i czasami zaryzykowac sprawdzenie jesli nie ma o tym informacji nigdzie indziej. Zakupy via internet tutaj bardzo upraszczaja cala sprawe
    ...

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Czy ktoś się orientuje czy jakiś sklep w tym pięknym kraju handluje głowicami Arca Swiss? Szukam Arca Swiss Camera Plate 1/4" (to taki quick coupling do Arca Swiss) i nie bardzo mi się chce przechodzić korowody z celnikami na Okęciu plus płacić 15 PLN w znaczkach skarbowych na upoważnienie jakiejs lotniskowej agencji w celu zapłacenia cła. To coś kosztuje ca. 50 USD i podpada pod cło niestety.

Na e-bayu nie ma, z europejskich sklepów to tylko w UK ale nie są zbyt chętni do wysyłania.

Janusz

Początki nałogu Awatar czeczot
    Miasto
    3miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez djtermoz
    Dokladnie. Zeby nie bylo kompletnie off-topic to napisze ze sam mam statyw z glowica z Chin. I musze powiedziec ze jestem pozytywnie zaskoczony jakoscia wykonania (statyw Giottos z glowica tej samej firmy). Calosc jest sztywna, wyglada porzadnie, sruby solidne, wazy w komplecie ze 3kg i moznaby na tym male dzialo przeciwlotnicze oprzec. Wiem ze to nie ta sama jakosc co Gitzo, ale za te cene...
    A jak długo masz ten statyw? Bo „metal”/statyw się wyrabia w czasie użytkowania. Może to jest akurat ta nieliczna chińska firma która robi dobrze czego ci życzę ale jednak ja dalej się upieram przy manfrotto. Statyw się kupuje na długie lata i nie wiem czy jest sens ryzykować jak się przeliczy na oszczędność na rok użytkowania

Uzależniony Awatar djtermoz
    Miasto
    Boston

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czeczot
    A jak długo masz ten statyw? Bo „metal”/statyw się wyrabia w czasie użytkowania.
    Zgadza sie. Dlatego jakas "recenzje" to bede mogl wydac po minimum roku. Na razie mam go zbyt krotko zeby cos wiecej powiedziec. Ale chrzest bojowy przejdzie juz wkrotce a konkretnie w grudniu w ciagu 2 dni na sniegu i mrozie w Islandii wiec zobaczymy jak sie spisze.

Początki nałogu Awatar Ramirez

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez maku Zobacz posta
    Tak jak obiecałem załączam fotki.
    Może się to komuś przyda. Na zdjęciach jest wprawdzie płytka pod 1V ale ta pod 10D wygląda dokładnie tak samo. Jest to zwykły kawałek aluminiowej blachy przyklejony klejem termicznym (tzw. termoglue) do oryginalnej spiłowanej płytki Manfrotto. Wystarczy taki klej ponieważ siła łącząca z aparatem i tak jest przenoszona przez śrubę.
    W przypadku 10D sztywność poprawiła się wręcz znakomicie. Do 1V dorobiłem po prostu z rozpędu.
    A jak wygiąłeś blachę? Aluminium jest stosunkowo trudnum materiałem do formowania, bo sztywne i kruche.

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

specjalistą nie jestem, ale aluminium można łątwo formować po częściowej reorganizacji struktury krystalicznej (tak się to chyba zwie), a mówiąc po naszemu to trzeba blachę aluminiową potraktować delikatnie i krótko palnikiem. Staje się miękka i daje się łatwo formować, aż się znów utwardzi pod wpływem obróbki. Wtedy znowu podgrzewasz i zaczynasz od nowa (no prawie).
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Uzależniony
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Nie bawiłem się w żadne podgrzewanie itd.
    Promień gięcia jest wystarczająco duży by nie spowodować pęknięcia materiału.

Strona 6 z 11 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów