Strona 5 z 11 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 109

Wątek: Głowice statywowe

Pełne uzależnienie Awatar Jurek Plieth
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czeczot
    Manfrotto ze względu na użyte materiały wydaje się nie do zajechania, zresztą nie czytałem o przypadku żeby komuś udało się wykończyć statyw tej firmy.
    Oj, wiele razy czytałem, albo słyszałem. Z kolei spotkałem sie z opiniami, że to Gitzo są nie do zajechania :wink: Jaka jest obiektywna prawda, nie wiem. Mam i Manfrotto i Gitzo i nie narzekam na żaden. No, ale ja mało fotografuję!

Początki nałogu
    Miasto
    Legionowo

Domyślnie

Ale patrząc na parametry GoldPhoto i odpowiedników w Manfrotto widać, że są praktycznie takie same. Dla analogicznych modeli taki sam jest udźwig, wymiary, kształt i masa
    Aparacik, szkiełeczka, lampeczka i plecaczek...

Początki nałogu Awatar czeczot
    Miasto
    3miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez skrzat
    Ale patrząc na parametry GoldPhoto i odpowiedników w Manfrotto widać, że są praktycznie takie same. Dla analogicznych modeli taki sam jest udźwig, wymiary, kształt i masa
    Jesteś pewien patrząc na zdjęcie że np. ich zacisk sprężynowy jest identyczny i że ten chiński nie zacznie szwankować po kilku miesiącach. Ty to masz sokole oko

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Przeciez to zerzniete kropka po kropce z oryginalu.
    Jesli nie skopali bardzo materialow to co tak naprawde moze byc gorszego? Manfrotto wcale nie jest z niczego nadzwyczajnego. Nie wydaje mi sie zeby stal od stali sie mogla tak bardzo roznic zeby nagle jedno sie mialo rozleciec po paru miesiacach.
    ...

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KuchateK
    ... Nie wydaje mi sie zeby stal od stali sie mogla tak bardzo roznic zeby nagle jedno sie mialo rozleciec po paru miesiacach.
    Może i to bardzo :-) To się wszystko sprowadza do "sprzęgieł ciernych" i zarówno materiał jak i precyzja wykonania mają ogromne znaczenie. Sporo zależy od "obciążenia" czyli jak często się tego używa. Ale fakt, na oko głowice wyglądaja identycznie

Janusz

Początki nałogu Awatar czeczot
    Miasto
    3miasto

Domyślnie

Przeciez to zerzniete kropka po kropce z oryginalu.
    Jesli nie skopali bardzo materialow to co tak naprawde moze byc gorszego? Manfrotto wcale nie jest z niczego nadzwyczajnego. Nie wydaje mi sie zeby stal od stali sie mogla tak bardzo roznic zeby nagle jedno sie mialo rozleciec po paru miesiacach.
    Jeżeli użyli identycznych materiałów to będą identyczne. Ale wystarczy gorsza śrubka która nie trzyma przy zaciskach sprężynowych na nogach i już się to rozłazi, sam składa. Ja tak mam w chińskich statywach pod lampy studyjne.

Poza tym zostaje jeszcze coś takiego jak precyzja wykonania a ta w chińskich produktach nie jest najwyższa i przez nią mogą powstawać luzy itd

Manfrotto nie jest najwyższych lotów, mi się nawet bardziej podoba wykonanie velbon ale manfrotto jest wykonane jak dla mnie pancernie. Mam ich statyw ponad 2 lat i nakoś nie widzę żeby działał gorzej niż nowy.
    Ostatnio edytowane przez czeczot ; 16-11-2005 o 10:08

Początki nałogu
    Miasto
    Legionowo

Domyślnie

Tu macie stronę Goldphoto:
    http://www.sz-goldphoto.com/

Co do wytwarzania produktów w Chinach, to wiem co nieco, ponieważ pracuę od kilku lat w firmie, która swój handel opiera na chińskich produktach
    Wszystko zależy jakiej ceny wymagają klienci - jeśli niskiej, to ten sam produkt można wykonać z gorszych materiałów. Ale jeśli ma być lepsza jakość, to taką masz na życzenie. Dopóki nie znajdziemy kogoś, kto ma sprzęt Goldphoto, nie będzie wiadomo jak się zachowa po dłuższym użytkowaniu.

Ciekaw jestem, gdzie Manfrotto robi swoje produkty
    Aparacik, szkiełeczka, lampeczka i plecaczek...

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez skrzat
    Ciekaw jestem, gdzie Manfrotto robi swoje produkty
    Made in Italy, Bóg raczy wiedzieć dlaczego Włochami w Polszcze nazywanemi :-) Przynajmniej to co jest na rynku "europejskim"

Z tym "gdzie" to czasami może być nawet śmiesznie. Kaidan robi parę rzeczy w Polsce! - oczywiście u nas nie do dostania...

Janusz

Pełne uzależnienie Awatar Zielony
    Miasto
    przystanek Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body
    Może i to bardzo :-) To się wszystko sprowadza do "sprzęgieł ciernych" i zarówno materiał jak i precyzja wykonania mają ogromne znaczenie. Sporo zależy od "obciążenia" czyli jak często się tego używa. Ale fakt, na oko głowice wyglądaja identycznie

Janusz
    Ja mam również identyczną jeśli chodzi o wygląd na 'oko' z manfrottem z tym, że nie jest to Goldphoto.
    'Na oko' to tak naprawdę babka umarła

Odnośnie mojej głowicy - a więc mimo, że dostałem 3 lata gwarancji na cały statyw i na głowice ( z tym, że nie chce mi się grzebać w papierach żeby sprawdzić co ona dokładnie obejmuje) to po pół roku niezbyt częstego używania przekręciłem jedną wajchę tą od ruchu w 360st poziomie; tzn przekręcił się gwint w głowicy a nie na wajsze.
    Więc śmiem twierdzić, że wykonane to to jest z jakiegoś g*wnolitu.
    Zamierzam teraz dokupić Manfrotto (pewnie 141RC), a jak znowu kiedyś będę na wyspach (pewnie niebawem) to zobacze co się da załatwić na gwarancję.
    Możliwe że wymienią bo naprawić się tego nie da a przynajmniej nikomu nie będzie się chciało z tym bawić. Ogólnie mimo solidnego wyglądu i 'wrażenia w ręce' żałuję po trochu że nie zorientowałem się o ceny Manfrotto w Polsce, które jak się okazało w tamtym czasie kiedy kupowiałem 'odpowiednik' były na tym samym mniej wiecej poziomie więc gdbybym to sprawdził to bym się napewno wstrzymał i kupił 055PROB +141RC w Polsce w sklepiefotograficznym.pl

PS. Kolega jeszcze będzie próbował nagwintować mi na nowo ten otwór w głowicy i dorobić wajchę na ten gwint więc może jak się to uda to pochulam jeszcze trochę na tym. We'll see

PS2. dodaję, że nie dokręcałem wajchy na siłę więc napewno nie była to moja wina.
    Ostatnio edytowane przez Zielony ; 16-11-2005 o 13:05

Pełne uzależnienie Awatar Jurek Plieth
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Nie wydaje mi sie zeby stal od stali sie mogla tak bardzo roznic zeby nagle jedno sie mialo rozleciec po paru miesiacach.
    Kuchatku, a czym może sie różnić Toyota montowana w chińskiej montowni od tej montowanej w Japonii? Nawet materiały muszą być takie same, a jednak...

Strona 5 z 11 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów