Strona 3 z 11 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 109

Wątek: Głowice statywowe

Pełne uzależnienie Awatar Zielony
    Miasto
    przystanek Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez maku
    Faktycznie. Teraz spojrzałem na: http://www.dpreview.com/reviews/CanonEOS350D/Images/batterygrip01.jpg
    Powinien być więc sztywniejszy.
    20D ma tak samo jak 10D nie wiem jak jest z 300D ale chyba tak samo.
    Zaraz zaraz, w gripie BG-E2 do 20D akusy ładuje się od tylca, czyż nie?

Uzależniony
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

No i przecież dokładnie tak napisałem!?
    Późnym wieczorem jeśli jeszcze będę miał trochę sił po pracy spróbuję zamieścić zdjęcie tej mojej przerobionej płytki. To będzie wiadomo o czym piszę.

Uzależniony
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Tak jak obiecałem załączam fotki.
    Może się to komuś przyda. Na zdjęciach jest wprawdzie płytka pod 1V ale ta pod 10D wygląda dokładnie tak samo. Jest to zwykły kawałek aluminiowej blachy przyklejony klejem termicznym (tzw. termoglue) do oryginalnej spiłowanej płytki Manfrotto. Wystarczy taki klej ponieważ siła łącząca z aparatem i tak jest przenoszona przez śrubę.
    W przypadku 10D sztywność poprawiła się wręcz znakomicie. Do 1V dorobiłem po prostu z rozpędu.

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

A skoro już się taki temat pojawił, ja mam pytanie z innej beczki: czy widział ktoś głowicę do statywu (najlepiej mocowaną na standardową szybkozłączkę) z... krzesełkiem? :-) Bo mi, całkiem serio, coś takiego by się często przydało

Domyślnie

A ja odradzam kulówki.
    Ale z zupelnie innych powodów. I nie będe mówił o duszy
    Mailem kulowke z 400mm/2,8 i niestety sie to nie nadaje, bo jedną reką musze podtrzymywac szklo, a jak wylaczam AF to juz nie mam trzeciej reki do ostrzenia Nie sprawdza sie.
    Jesli wiec uzywasz szkiel dluzszych niz 135mm (chodzi o ciezar i odlegly pierscien ostrzenia) to jednak polecam zwykla glowice. Jesli masz aparat i krotkie szkla to nie ma roznic.

chyba nie wyjasnilem - chodzilo mi o moment w ktorym rozluzniasz zacisk i wowczas w kulowce moze ci calosc po prostu zleciec na bok. Trzeb auwazac. No i nie da sie obracac jedynie w pozimie bo kula to kula
    Ostatnio edytowane przez iczek ; 09-11-2005 o 14:06

Uzależniony
    Miasto
    fafa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez iczek
    chyba nie wyjasnilem - chodzilo mi o moment w ktorym rozluzniasz zacisk i wowczas w kulowce moze ci calosc po prostu zleciec na bok. Trzeb auwazac. No i nie da sie obracac jedynie w pozimie bo kula to kula
    wydaje mi się Piotr, że w 322RC nie mam tego problemu. podczepiałem teraz 300/4IS bo się*przymierzam, 400/2_8 dużo większe szkło, ale myślę,*że wiem o co Ci chodzi. w 322RC trzymając za poziomy joystick masz od razu stabilizację pionu, dodatkowo ostrząc trzymasz mimo woli przód tył. mylę się?
    gra i buczy bebop

Bywalec Awatar Duty

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marcingreen
    Będę stał za niedługo przed wyborem nowej głowicy, wiem, że napewno będzie to Manfrotto z tym, że nie wiem czy kupować taką jak miałem czyli odpowiednik 141RC Manfrotto czy np. wybrać coś z repertuaru głowic kulowych?
    Mam w studiu statyw Manfrotto 055 z głowicą kulową - robi praktycznie za wieszak do aparatu - głowica ciągle poluzowana - aparat wisi do zdjec w pionie, podpięty kablami do komputera i zasilania. Chwytam go- kadruję, robię zdjęcie i... puszczam - wisi dalej
    Nie lubię głowic kulowych, ale takie ich zastosowanie do studia jest dla mnie idealne
    Na śluby do kościoła i na plenery zabieram statyw Neotec z głowicą 329RC4 - bajka, jak to pracuje!
    Głowica ma 3 wajchy, które dają się tak ustawić (siła trzymania), że 1DMKII z podpiętym 24-70, albo 70-200 2,8 trzymam tylko za korpus i mogę z lekkim oporem kręcić nim jak na kuli - kiedy puszczę - zostanie w tej pozycji, nie opada.
    Głowica ma 3 poziomice i możliwość bardzo płynnego panoramowania. Ogólnie leży mi bardzo.
    A statyw Neotec? - szybszego w użyciu nie znalazłem
    Do noszenia torba MBAG80 - dobrze chroni zestaw.

Próbowałem głowicy kulowej z rękojeścią - 322RC2 - jednak nie da się jej tak płynnie używać (bez dotykania) jak tradycyjnej 329
    Nieważne, jaki sprzęt posiadasz. Ważne, jak go potrafisz wykorzystać.

Bywalec Awatar Duty

Domyślnie

W Twoim przypadku najlepiej używać głowic firmy Wimberley

http://www.bhphotovideo.com/bnh/cont...ughType=search

Jak to Jurek ma napisane?: "Jeśli się coś lubi, to należy mieć to 'coś' w najlepszym gatunku"
    Nieważne, jaki sprzęt posiadasz. Ważne, jak go potrafisz wykorzystać.

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

jedną reką musze podtrzymywac szklo, a jak wylaczam AF to juz nie mam trzeciej reki do ostrzenia Nie sprawdza sie.
    no chyba że używasz AF, co jest raczej standartem, zwłaszcza w tele.

chodzilo mi o moment w ktorym rozluzniasz zacisk i wowczas w kulowce moze ci calosc po prostu zleciec na bok.
    przecież trzymam prawa ręką aparat za uchwyt a lewą manipuluję przy zacisku kuli - co w tym trudnego? Ja sprawdzałem i działa OK z moją 400L. Dla naprwdę ciężkich szkieł (mało kto ma na forum takie cacka) po prostu potrzebna jest większa kula (wtedy opór ruchu jest większy i nic nie spada IMHO, a ręka na uchwycie wystarcza do przytrzymania nawet 5kg.)
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Uzależniony Awatar dentharg
    Miasto
    Tomaszów Maz/Łódź

Domyślnie

A montował ktoś kiedyś głowice Manfrotto do statywów Velbon? Bo interesuje mnie Sherpa 600R i 482RC
    Postprocessing: AfterShot Pro + pluginy

Strona 3 z 11 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów