Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: Jaki filtr szary zapewni dobrą jakość i nie zabije kontrastu?

Początki nałogu
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie Jaki filtr szary zapewni dobrą jakość i nie zabije kontrastu?

Wiem, wątków o podobnym tytule jest na różnych forach sporo, ale tam pytanie zwykle dotyczy tego, jak działa taki filtr, co to znaczy ND4 itp.
    Ja natomiast mam dość konkretne pytanie - jakiego szaraka kupić, żeby kontrast i kolory nie były dużo gorsze od gołego obiektywu. Mam filtr do Cokina (taki za 30zł z allegro) i to jest katastrofa - fotografując pod słońce kontrast leci na łeb, na szyję, do tego stopnia, że w cieniach, zamiast normalnych kolorów i przejść tonalnych mam jednorodną papkę. O ogólnym zafarbie nawet nie wspominam...

Filtra mam zamiar używać do strobowania (jeśli to ma jakieś znaczenie). Zależy mi raczej na ND8.

Czy np. taki Marumi (LINK) będzie ok? Więcej raczej nie zamierzam wydawać, może jednak da się znaleźć cś tańszego i dobrego?

Początki nałogu
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Nikt nic nie wie?

Ostatnio na Strobist (TU) był cały artykuł o filtrach szarych do błyskania. David napisał, że filtr ND8 za 50$ nie jest cudem natury i naprawdę zadowolony jest dopiero z Sigh-Ray za kilka stów. W komentarzach kilka osób pisało o Faderze, jako o zamienniku Sigh-Ray.
    Tylko, że dla mnie Fader jest kompletnie poza zasięgiem. Tzn. mógłbym sobie na niego pozwolić, ale zwyczajnie nie zamierzam wydawać prawie 500zł na filtr.
    Macie doświadczenia z tym Marumi z linku? A może warto wziąć High-Teca do Cokina?

Pełne uzależnienie Awatar dziobolek
    Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

Jeśli kupiłeś oryginał Cokin za 30PLN to okazyjnie.
    Ceny oryginałów zaczynają się od ok. 60PLN.
    Jeśli to filtr typu Cokin (jak często się czyta w opisach aukcji)
    to nie narzekaj na jakość

Słyszę różne narzekania na zamienniki, ostatnio nawet ktoś krytykował
    High-Teca szare połówki, że się "wyciera" powłoka w pokrowiec.

Ja inwestuję w oryginały, i jak narazie zero problemów i uwag do jakości.

Pozdrówka!
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Domyślnie

Za 30zł nie masz szans kupienia dobrej jakości.
    Ja używam filtrów takich firm jak Hoya, B+W czy Light Craft Workshop. Jestem zachwycony filtrem ND500 tej ostatniej firmy. Kosztuje on prawie 300zł, ale przynajmniej mam to co chciałem.

Coś już napisał Awatar SergioM
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

jak ND i ND grad to używam filtrów firmy Lee, jakość lepsza niż Cokin
    EOS 5DmkII | EOS 600 | EF 28 f/1.8 USM | EF 50 f/1.4 USM | EF 135 f/2.0 L USM
    PowerShot S95 | AE-1p | Canonet QL19 GIII
    SergioM

Miasto
    Sosnowiec

Domyślnie

Mam pytanie co do systemu Cokin, bo nie miałem nigdy z nim styczności...
    - ja to się ma do "rotujących" obietywów? Czy waz z uruchomieniem AF można się liczyć, że szybki powypadają na podłogę
    - czy cały ten zestaw nie winietuje Wam na szerokich kątach, np. 16mm + crop x1,6? Coś czuję, że może być problem z takim kątem...

Pełne uzależnienie Awatar sniper88
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Nie ma powodu się bać, filtry w holderze leżą mocno i żadne obroty im nie zaszkodzą, napewno nie wypadną. Ale rotujące obiektywy+zestaw Cokin to dramat - tak niewygodne
    Na 10mm na cropie potrzebny jest już szerokokątny holder (z jednym slotem), na 16mm nie powinno być problemu.
    WWW | 500px | IG
    Semper in altum

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Są różne rozmiary tych uchwytów, w tym do szerokokątnych obiektywów.
    co do wypadania to nie wiem bo nigdy nie miałem styczności z tego typu filtrami.

Miasto
    Sosnowiec

Domyślnie

heh... dzięki, to już coś wiem więcej. Nie zdawałem sobie sprawy z istnienia szerokokątnych holderów...
    W zasadzie 2 szkła z których w większości fotografuję, nie rotują - w zasadzie, bo Tokina w zakresie zoom od 16mm do max wychyla się o jakiś cm :/ co w przypadku filtrów połówkowych (a z ich powodu "natknąłem" się na system Cokin) rzeczywiście może doprowadzić mnie do pasji (!). Chyba nie kupię "w ciemno" na allegro. Spróbuję gdzieś obejrzeć najpierw i podpiąć. W sumie wygoda i łatwość fotografowania w plenerze jest dla mnie też ważna.

Uzależniony Awatar RNz
    Miasto
    Chrzanów, Katowice

Domyślnie

Potwierdzam. Nie ma szans na to, żeby filtr wypadł z holdera. Jest tak dopasowany, że siedzi mocno i stawia odpowiedni opór przy wsuwaniu i wysuwaniu. Nie masz się czego bać :-) Szarą połówkę polecam Hitecha. Mam i spisuje się bardzo dobrze.
    ... PhotoAnarchist ...
    nie jestem żadnym mądralą... mondralom tym bardziej!

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów