Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: 580ex ii brak pomiaru swiatła w trybie polaut. i manualnym

Dopiero zaczyna

Domyślnie 580ex ii brak pomiaru swiatła w trybie polaut. i manualnym

Witam
    mam dziwny problem, ktory dopiero teraz zauwazylem. Lampa nie robi pomiaru swiatla w trybach polautomatycznych i manulu. W automatyce jest wszystko ok. Body 40D, 18-50 kit obiektyw. Opcje lampy zew. w aparacie zresetowane. Nic to nie dało. Jakieś porady ?

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lukas890 Zobacz posta
    Witam
    mam dziwny problem, ktory dopiero teraz zauwazylem. Lampa nie robi pomiaru swiatla w trybach polautomatycznych i manulu. W automatyce jest wszystko ok. Body 40D, 18-50 kit obiektyw. Opcje lampy zew. w aparacie zresetowane. Nic to nie dało. Jakieś porady ?
    Chodzi Ci o to że aparat pokazuje czasy dla zastanego ? Przeczytaj instrukcję obsługi lampy.
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Aparat nie mierzy odleglosci lampy od obiektu fotografowanego tj. mocy blysky, na trybie auto ta funkcja dziala ( czerwony promien swiatla )

Uzależniony

Domyślnie

Czerwone światło jest do odstraszania komarów od modela.
    Poważnie przeczytaj instrukcję

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Przeczytałem i nie znalazłem. Czy ktoś użyczy mi rady czy dalej mam się męczyć i głowić ? Może to banał, ale ja na niego nie wpadłem. Dodam, że w trybach C ta funkcja lampy błyskowej również działa bez zarzutu.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Czerwony promień światła to wspomaganie ukłądu AF w aparacie a nie pomiar odległości. Pomiar światła wykonywany jest przedbłyskiem tuż przed otwarciem migawki i przed właściwym błyskiem. Na prawdę nie ma nic o tym w instrukcji? To w takim razie skąd ja to wiem?

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Rozumiem. No to ktoś mnie wprowadził w błąd, a ja w to uwierzyłem. Tak słowa tyczące się samego pomiaru są zawarte, ale nic w instrukcji nie wyczytałem na temat tego czerwonego promienia, dlatego mnie to zastanowiło.

Czy mam rozumieć, że to wspomaganie układu AF nie występuje w w/w trybach ?

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

A po co dwa identyczne wątki? Wcale to nie przyspiesza odpowiedzi a jest bardzo niemile widziane na forum .

Cytat Zamieszczone przez lukas890 Zobacz posta
    Czy mam rozumieć, że to wspomaganie układu AF nie występuje w w/w trybach ?
    Występuje ale działa tylko jak AF masz włączony na One Shot. Widać w niektórych trybach masz ustawione inaczej - przestaw na One Shot i będzie działać.
    Ostatnio edytowane przez Vitez ; 27-06-2010 o 17:17 Powód: Automerged Doublepost

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Nie wiem dlaczego to forum jest tak skonstruowane, ale nie da się usunąć drugiego tematu. A są dlatego, że omyłkowo w pierwszej wersji w nie tym dziale zamieściłem temat.

Uprawnienia umieszczania postów