Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Wątek: Jak "oderwac" grip od 5d 2 ????

Coś już napisał Awatar stormur

Angry Jak "oderwac" grip od 5d 2 ????

Witam.

Sprobowalem odkrecic gripa... 3/4 obrotu ok, potem grzechot i kolko jest luzne.... grip odstaje na ok 1 mm, jest niestabilne polaczenie z aparatem.

Oba na gwarancji... pytanie,czy uwzglednia, czy stwierdza,ze za mocno odkrecalem ? Ani to moj 1y canon, ani 1e odkrecanie gripa ...

Jakies rady ? Z gory dzieki !
    Canon Elinchrom

Coś już napisał
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Korci mnie by zadać pytanie - jak można za mocno odkręcać ?
    5dII, 30d, 20d, parę l, pws II plus, st-e2 i kompletny brak czasu... i tak naprawdę dopiero zaczynam.
    http://www.flickr.com/photos/piotrpawlowski/

Domyślnie

teoretycznie : nie mozna.

Praktycznie : jesli jest np wada materialowa : mozna... zaden problem. A jak mozna zerwac stalowy gwint kluczem dynamometrycznym z limitem ustawionym dla danej sruby /nakretki ? nie mozna- a dzieje sie ...
    Canon Elinchrom

Pełne uzależnienie Awatar dziobolek
    Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stormur Zobacz posta
    Witam.

Sprobowalem odkrecic gripa... 3/4 obrotu ok, potem grzechot i kolko jest luzne.... grip odstaje na ok 1 mm, jest niestabilne polaczenie z aparatem.

Oba na gwarancji... pytanie,czy uwzglednia, czy stwierdza,ze za mocno odkrecalem ? Ani to moj 1y canon, ani 1e odkrecanie gripa ...

Jakies rady ? Z gory dzieki !

Chyba gdzieś już tutaj czytałem o takim przypadku,
    i zdaje się że serwis uwzględnił. Ale pewności nie mam.
    Przeszukaj forum...

Pozdrówka!
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Bywalec
    Miasto
    wlkp.

Domyślnie

Myślę, że bez rozłożenia gripa się nie obędzie.
    Musiała być jakaś wada materiałowa.
    Wydaje mi się, że można za mocno dokręcać, a odkręcać to raczej nie.
    Winę ma grip - czyli jego trzeba by było reklamować, ale wysyłać z aparatem... trochę strach.

Czy śruba od gripa jest już trochę luźna, czy nie udało się jej w ogóle ruszyć?
    6D|5D+BG-E4|7D|40D+BG-E2|S14 f2.8 EX HSM|C 24L MkI|35L|C 50 f1.4|C 85 f1.8|C 100 f2.8 USM Macro|C 24-70 f2.8 L|C 70-200 f2.8 L IS|C 100-400 IS L|T 17-50|S 10-20 f4-5.6|C 18-200IS|C 580EXII|C 580EX i tyle...

Początki nałogu

Domyślnie

był taki filmik jak to zrobić tam było przewiercanie kółka wyciąganie go w częściach itp zabawy ^^ z gripami alpha, delta i inny NN chyba nie ma takich problemów, tylko z oryg canonowskimi
    W fotografii najważniejszy jest pomysł, dobre światło i jeszcze raz pieniądze.

Domyślnie

jest mini luz na gripie : na tyle maly, ze grip "gada" z body, ale 1kg obiektywu i na statywie juz nie zaryzykuje - stabilne polaczenie to nie jest . Luz jest ok 1 mm .

Serwis mam 45 min od domu moge wyslac na ich koszt z aparatem, ale wole patrzec na rece. Pojade w poniedzialek. Moze wytrzezwieja po dzisiejszym ( Noc Swietojanska jest z reguly upojna w tych okolicach ... ) .
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    ja ma wlasnie BG-E6 Canon .... qrde... 250 e i takie goovno
    Ostatnio edytowane przez stormur ; 25-06-2010 o 21:29 Powód: Automerged Doublepost
    Canon Elinchrom

Uzależniony Awatar C80
    Miasto
    ZS

Domyślnie

Spokojnie, może się uda bez przewiercania gripa. Śruba wkręcana w body pod spodem ma zębatkę. Więc kup płaski pilnik do paznokci, ale nie ten z piaskowym ziarnem tylko długi twardy, nacinany z ostrym szpicem. Wsadź w przestrzeń między kółkiem i blachą i pokombinuj z zębatką śruby. Może trzeba będzie delikatnie poruszać gripem.

Miałem ten sam problem z BG-E2N. Nie tylko udało mi się odkręcić gripa, ale wkręciłem go potem ponownie na miejsce i "zestaw" trzyma się mocno bez luzów.

Jak uda się odręcić będzie można słać do serwisu sam grip.

Coś już napisał
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

gorzej jak mu nie pójdzie i odda na gwarancję i nie uwzględnią...
    5dII, 30d, 20d, parę l, pws II plus, st-e2 i kompletny brak czasu... i tak naprawdę dopiero zaczynam.
    http://www.flickr.com/photos/piotrpawlowski/

Uzależniony Awatar Peri Noid
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Jeśli jest luz, to ja bym użył jakiejś cienkiej, mocnej nici (dratwa?) i korzystając z tego, że jest przerwa między body a gripem, nawinął ją porządnie na śrubę mocującą. Jeśli śruba jest chociaż trochę luźna, to przy odpowiednim manipulowaniu nicią powinno dać się ją odkręcić. Na pewno wymaga to poćwiczenia, ale niczego więcej już się nie popsuje.
    Praktica MTL 5B, RevueFlex 5005, PSix, EOS 30D+opcjonalna matówka z klinem, worek szkiełek, jakaś lampa i statyw :-)

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów