Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 24 z 24

Wątek: filtry szare - nakręcane czy nasadzane?

Pełne uzależnienie Awatar dziobolek
    Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez chrislab Zobacz posta
    Jak zobaczysz tą różnicę w jakości, to gratuluję
    Ja potrafię dostrzec to na swoich fotkach, co do twego postrzegania...
    Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    dynda mi w co wierzysz a w co nie, nie zamierzam tracic czasu na udowadnianie ci czegokolwiek. od zagadnien wiary polecam ksiedza/rabiego/muezina - wybierz sobie.
    @akustyk - wielkie Ci dzięki dobry człowieku... wyjąłeś mi to z ust ;-)

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    ...takie zdjecia porownawcze zrobilem dla siebie, z ciekawosci ile faktycznie psuja jakosc zdjec rozne filtry przy roznych ogniskowych. rowniez dlatego, ze, owszem, robie landszafty dluzszymi ogniskowymi
    Pragniesz pomóc, podzielić się doświadczeniem praktycznym (a nie oczytaniem=googlowaniem) i...

Pozostaje tylko jedno - kolejna pozycja na "Ignore List"

Pozdrówka!
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Początki nałogu
    Miasto
    Warsaw

Domyślnie

doświadczeniem praktycznym w fotografowaniu papierowych map obiektywem 300mm z filtrem szarym połówkowym to naprawdę śmieszne... ja rozumiem rację i się nie obrażam - próbuję powiedzieć, że nie ma idealnych rozwiązań, a każde jest dobre w odpowiednich kategoriach za co zostaję prawie rozstrzelany przez tych co im się wydaje, że zawsze mają rację Ale ja się tym nie przejmuję. Niech czytelnicy tej smutnej grupy słuchają mądrzejszych ode mnie, a ja sobie poczytam te śmieszne czasem dysusje...
    Pozdrawiam serdecznie kolegów emigrantów!
    -C

EOS R5+kilka szkiełek Canona

Dopiero zaczyna Awatar delf77

Domyślnie

zdecydowanie prostokatne (cokin, hitech) polowki i nakrecane szare ( np nd400)
    uniwersalnosc cokinowskich , mozliwosc nawet trzymania w dloni ( bez holdera , czasem tak robie jak nie mam czasu na mocowanie wszystkiego ) , szara 0,9 spowodowala ze polar siedzi w torbie cicho , jesli uzywasz na szerokim kacie to mozna kupic holder slim ( 1 slot) a jesli uzywasz kilku to zwyly (3 sloty) , mozna dodac oslone
    kolowe / nakrecane polowki maja taki minus ze przejscie jest zawsze na srodku , nie mozna nim przesuwac sie w gore i dol - przez co tracisz praktycznie 80 % ujec

kolowe natomiast nadaja sie szare , uzywam nd400 i akurat tak nie moze przechodzic swiatlo do obiektywu ( nie moze byc cokinowski )

Domyślnie

Jak fotografuję 35 lat, to ciągle nie mogę się przekonać do filtrów systemu Cokin. Wiem, że są tańsze od wszystkich innych na rynku, ale pewne ich cechy skutecznie mnie zniechęcają. Po pierwsze większość filtrów tego systemu zrobiona jest z jakiejś żywicy, żywicy, która bardzo lubi przyciągać kurz. Niestety materiał ten generuje ładunek elektryczny-statyczny i działa na kurz jak magnes. Po drugie, w sytuacjach, gdy mamy słońce z boku, powstaje problem z dostawaniem się światła w szczelinę między filtrem a obiektywem. Powoduje to powstawanie blików i innych artefaktów, które mocno psują całe zdjęcie. Filtry z gwintem są o tyle lepsze, że zazwyczaj wykonane są ze szkła, a poza tym uniemożliwiają przedostanie się światła z boku. Gwint eliminuje taką sytuację bardzo skutecznie. Mój kolega męczył się z filtrem ND Cokina, ciągle mu światło z boku wpadało i w końcu kupił sobie ND500 firmy Light Craft Workshop. Wszystkie problemy zniknęły :-D

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów