Zamieszczone przez
Przemek_PC
Zmierzam do tego, że dla laika zdjęcie po wykonaniu autolevels i unsharp mask ZAWSZE będzie bardziej efektowne niż prosto z puszki przy czym powtarzam DLA LAIKA. A czy laicy obrabiają zdjęcia na komputerze?
Podam jeszcze przykład z życia odnośnie odbioru zdjęć przez laików. Parę lat temu znajomi poprosili mnie o zdjęcia ze ślubu i wesela. Zrobiłem też trochę zdjęć w plenerze gdzie jak cień chodził za mną jakiś wujek z aparatem i niejako dublował zdjęcia robione przeze mnie swoim kompaktem ale takim z przedziału ponad 1000zł no i jedno z moich zdjęć z małą GO gdzie młoda w pełnej okazałości z przodu a młody rozmyty w tle z tyłu. Mi się zdjęcie podobało a młodzi stwierdzili, że nieostre ale to nic bo mają identyczne zdjęcie od wujka gdzie młody też jest ostry więc nie ma problemu. To tak a propos odbioru zdjęć przez laików. Po co podałem ten przykład? Laik oczekuje OSTRYCH, KOLOROWYCH, KONTRASTOWYCH zdjęć a nawet zielona automatyka w lustrzance ma tendencję do skracania czasu naświetlania kosztem większego otworu a więc siłą rzeczy mniejszej GO (w trybie Portret jest jeszcze "gorzej"), dołóżmy do tego większą w sensie fizycznych rozmiarów niż w kompakcie matrycę co jeszcze bardziej zmniejsza GO i już mamy nieostre dla laika zdjęcia (bo postać ostra a zamek w tle już nieostry).