Strona 4 z 7 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 67

Wątek: Lustrzanka

Uzależniony Awatar Handelson
    Miasto
    Piła

Domyślnie

Wg mnie i psl ma rację i pozostali użytkownicy twierdzący, że lustro wymaga więcej od właściciela. Uważam, że to zależy od tego, co ma w głowie fotografujący. Jeśli przykładał się (czytał instrukcję, poznał klawiszologię kompakta) to i z lustrem sobie poradzi na początku. Gorzej jeśli (co często słyszę) kupujący mówi: kupię sobie lustro i moje zdjęcia będą lepsze (w sensie - aparat zrobi to za mnie).
    Co do tematu to trudno coś polecać bo autor jakoś nie uczestniczy w dyskusji
    Jeśli rozumie, że kupno lustra to początek zabawy (nowe droższe szkła, masa dodatków i nauka, nauka, nauka... to niech kupuje - jeśli nie a mimo to chce wydać 2k na sprzęt to polecam Canona G11 Będzie miał jednego z najlepszych kompaktów na rynku (RAW, pełen manual itp.).
    EOS 5DMkII + BG-E6; C 14 L II; C 24 L II; C 50 1.4; C 85 1.8; C 135 L; C 580 EX II; Sherpa 450 R; Kata D-3N1-30; Crumpler Master Delhi 620 i drobiazgi...

Początki nałogu Awatar endrju
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

psl, wyjdź z siebie, stań z boku, porównaj budowę i działanie lustrzanki do przeciętnej hybrydy/kompaktu i porozmawiaj z kimś, kto fotografię ma głęboko w d**ie - wciska przycisk i zdjęcie ma być.
    Wtedy wródź do wątku, przeczytaj argumenty o szybkości AF (Sony momentami ma celniejszy niż moja 40-tka), rozpiętości tonalnej i nieszumiącej matrycy...
    To takie PIT-u PIT-u zrozumiałe dla nas. Dla laików nie. A o tym jest wątek.
    C 5D + C 40D + S 8/3.5+ T 28-75/2.8 + C 50/1.4 + C 85/1.8 + Helios 58/2 + Tair 11-A 135/2.8
    &
    C 430 EX II + 2x4GB Ext III + 3x4GB Ultra II + dużo chęci + mało czasu... ;-)

:: Galeria zdjęć :: Prognoza pogody

Pełne uzależnienie Awatar dziobolek
    Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Przemek_PC Zobacz posta
    Dziobolek, jesteś użytkownikiem lustrzanki (takiej samej zresztą jak ja) więc inaczej postrzegasz pewne sprawy. Ty rozumiesz co to "profile stylów obrazu" bo wiesz co to profil i styl obrazu... ...Żeby uzyskać z lustrzanki zdjęcie tak samo efektowne (dla przeciętnego człowieka gdzie zieleń musi dawać po oczach, niebo musi być mocno niebieskie, twarz jak po solarium a do tego wszystko (również drugi plan) ostre jak brzytwa) to trzeba przede wszystkim przebrnąć przez instrukcję obsługi a to już często jest dużym wyzwaniem.
    Zgadza się, dlatego napisałem poprzednio:
    "Pozostaje tyko mieć nadzieję, że osoba świadomie zadaje pytanie,
    tzn. wie czym się różni lustrzanka od zaawansowanego kompaktu (hybrydy)
    oraz zna wszelkie ograniczenia i niewygody związane z posiadania lustra."

Cytat Zamieszczone przez psl Zobacz posta
    A czego niby lustrzanka wiecej wymaga i dlaczego łatwiej korzystając z lustrzanki o błędy? No i dlaczego jest trudniejsza w obsłudze?
    Przede wszystkim dużo łatwiej o błędy i problemy związane z GO.
    Np. ktoś kupuje zestaw z najjaśniejszym szkłem (bo tak na forum poradzili :wink: )
    robi zdjęcia w ciemnicy na max otwartej przysłonie i... "czemu ten "pies"
    jest tylko w połowie ostry??? z kompaktem mi się to nie zdarzało"
    Albo wysokie ISO. I inne...

Jeśli mowa o "Najbardziej User Friendly Aparat" w kategori "Lustrzanka"
    to z czystym sumieniem polecam Olympusa.

Pozdrówka!
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

tnts
    Guest

Domyślnie

za 2kpln to autor wątku kupi pewnie jakiś standard zoom 3,5-5,6 albo 4-5,6. Ta klasa obiektywów ma zawsze wszystkie plany "ostre"

Uzależniony Awatar Handelson
    Miasto
    Piła

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dziobolek Zobacz posta
    "Pozostaje tyko mieć nadzieję, że osoba świadomie zadaje pytanie,
    tzn. wie czym się różni lustrzanka od zaawansowanego kompaktu (hybrydy)
    oraz zna wszelkie ograniczenia i niewygody związane z posiadania lustra."
    I tu jest clue tego wątku

Cytat Zamieszczone przez Tabassco Zobacz posta
    ...Tak jak mówiłem na fotografii nie znam się...)
    A tu jest wskazówka, że jednak nadziei mieć nie możemy
    EOS 5DMkII + BG-E6; C 14 L II; C 24 L II; C 50 1.4; C 85 1.8; C 135 L; C 580 EX II; Sherpa 450 R; Kata D-3N1-30; Crumpler Master Delhi 620 i drobiazgi...

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Co do zdjęć w ciemności z budżetem 2000zł, szału nie będzie bo obiektyw trzeba przymknąć i to nawet iso1600 nie pomoże pozostaje więc wbudowana lampa ale wtedy to i kompakt za 400zł zrobi podobną (płaską) fotkę. Trzeba by więc dokupić lampę zewnętrzną żeby jakiś efekt był czyli dodatkowe 900zł za 430EX. Do tego akumulatory do lampy i ładowarka czyli kolejne 100zł. No ale wyjdźmy na powietrze i okazuje się, że ten zoom z zestawu kończy się na 55mm a kolegi kompakt z zoomem choćby x6 robi lepsze zbliżenia. Kupujemy obiektyw 55-200 no i torbę trzeba kupić żeby to wszystko pomieścić czyli kolejny 1000zł. Jedziemy na wycieczkę rowerową, kolega kompaktem cyka foty nawet w czasie jazdy, nam przeszkadza torba z całym dobytkiem, kupujemy plecak. Idziemy nad wodę, kolega z kompaktem wchodzi do wody i robi zdjęcia a my siedzimy na plaży i pilnujemy dobytku za już chyba 5000zł. Czy o to chodzi? Sam się zastanawiam nad jakimś dobrym kompaktem Oczywiście jako dodatkowym aparacie. Aha, jeszcze jedno, cały czas robimy zdjęcia więc nas na zdjęciach nie ma, dajemy komuś lustrzankę żeby cyknął na fotkę, oglądamy i widać że AF złapał ostrość nie tu gdzie trzeba po za tym zdjęcie za ciemne więc wprowadzamy korektę, znów prosimy o zrobienie fotki, tym razem wychodzi za ciemna bo przesadziliśmy z korektą, znów prosimy ale ... już nie ma kogo prosić bo sobie poszedł. A kompaktem to w zasadzie każdy zrobi nam zdjęcie.

Pełne uzależnienie Awatar dziobolek
    Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tnts Zobacz posta
    za 2kpln to autor wątku kupi pewnie jakiś standard zoom 3,5-5,6 albo 4-5,6. Ta klasa obiektywów ma zawsze wszystkie plany "ostre"
    Wierz mi że nawet na f/3,5 nie masz ostrości w "całym planie"*.
    Może poczekajmy na reakcję autora, bo cisza jakaś z jego strony,
    a co niektórzy zaczynają...

*"cały plan" - pojęcie względne.

Pozdrówka!
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Coś już napisał Awatar Jedrzej79
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dziobolek Zobacz posta
    Przede wszystkim dużo łatwiej o błędy i problemy związane z GO.
    Np. ktoś kupuje zestaw z najjaśniejszym szkłem (bo tak na forum poradzili :wink: )
    Pozdrówka!
    Powiem szczerze, że mnie troche załamuje to Wasze podejscie do kompaktów i większość komentarzy (jakby lustro to było na prawde dla wybrańców). Pisałem wcześniej, że oczywiste jest, że może troche wiecej trzeba zrobić w lustrzance i pewnie troche wiecej ze sobą nosić, pierdu, pierdu ....
    Moje zdanie jest takie:
    - kompakt zdecydowanie dla tego, kto boi sie lustrzanki (jest takich ludzi sporo) i nigdy o niej nie myślał, lub ewentualnie dla kogoś, kto by chciał lustrzanke, ale ma IQ poniżej 80 (moja estymacja z "gwiazd", nie czepiajcie sie cyfer), no i dla takiego co chce mieć "wszystko w jednym" w małych rozmiarach.
    - jak ktoś w ogole sie zastanawia nad lustrzanką, nawet zalogował się na forum (by the way w sumie lepiej żeby nie zaczynał wątku i poczytał to co jest ...), żeby o to zapytać to niech w ciemno sobie ją kupi. Raz, drugi nie trafi z "GOGO" (w jasnym szkiełku, ktorego na razie nie kupi, zresztą tryb "auto" z tego co kojarze raczej nie wybierze domyslnie przysłony 1.8 ...tylko raczej 5.6 i krótki czas, zeby nie poruszyć) to wyciągnie wnioski, poprosi kolege "z forum", zeby mu ustawił kolory, kontrasty i ostrość do JPGÓw itp. itd.

Jak robi ładne zdjecia na kompakcie, na pewno zrobi jeszcze ładniejsze zdjecia na jakiejkolwiek lustrzance.
    Jestem "umysłem ścisłym";-), bardzo sceptycznie podchodzącym do wszelkiego rodzaju "testów" i porównań ale po prostu nie wierze, że jakikolwiek kompakt może dać ładniejsze JPGi niż lustrzanka (no chyba, ze ma poustawiane kolory itp., a lustrzanka nie). Jak to jest kurcze możliwe jak ma powiedzmy ok. 10 krotnie mniejszą matryce i pixele upakowane 10 krotnie gęściej? jakiej jakości szkło musiałbym mieć kompakt, zeby takie upakowanie obsłużyć? Bez komentarza mówie o dynamice i szumach, bo nie potrafie sobie tego z logicznego i technologicznego punktu widzienia wytłumaczyć.
    Canon, Sigma, Tamron, Manfrotto ...

Sprzedam: Sigma 18-50 2.8 EX DC Macro, Grip BG-E3 do 400D.

Bywalec
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez najeli Zobacz posta
    Lustrzanka:
    + pozwala na dużo więcej
    PRAWDA Pozwala na duzo więcej = np zrobic zdjęcie poruszającej się osobie co w przypadku kompaktu może być trudne.

- wymaga dużo więcej
    FAŁSZ
    Czego takiego wymaga? Ustawiasz zielony kwadracik i pstryk.

- o wiele łatwiej o błędy
    FAŁSZ (w pewnym sensie)
    Te błędy mogą pojawiać się dopiero gdy przestaniesz juzywac zielonego kwadracika Ale właśnie wtedy zaczyna się zabawa i kreatywność a że wówczas czasem trafi się błąd - to natralne - blędy są wpisane w proces nauki.

Kompakt:
    + łatwy w obsłudze
    FAŁSZ. W lustrze canona ustawiasz zielony kwadracik i pstryk. Co jest łatwiejszego w kompakcie. Z 2 strony jak chcesz pokombinować to się robi trudniej i dłużej po zaczynasz kopac po menu kompakta a jak dochodzi słoneczko to b. słabo widać na ekraniku. Więc jest trudniej.

+ mały, wygodny
    PRAWDA

+ taniej
    PRAWDA (prawie)
    Ale to zalezy jak liczyć - jak szukasz kompaktu dającego szybkość i jakość zdjęć porównywalną z lustem to może byc droższy niż proste lustro z kitem.

+ dostosowany do wszystkich typów fotografii
    FAŁSZ
    Taaa...szczególnie sport, zdjęcia przy słabym świetle i portrety z małą GO
    Na czym do dostosowanie polega ? Że nie da się zmienić obiektywu, że często nie da się uzyć zewnętrznej lampy, czy że z reguły sa duże szumy i wola praca?

+ wybacza więcej błędów
    FAŁSZ
    Nigdy nie wybacza błędu że wydałeś na nią kasę
    Jakiego typu błędy wybacza kompakt vs lustro + zielony kwadracik? Nie wybaczy gdy portretowany człowiek przy zachmurzeniu się poruszy

- przy powiększeniu większym niz A4 może być widać, że jakoś nie jest aż taka super (mój biedny lumix 6mpix wyrabiał do A4, aktualne kompakty pewnie wyrobią o wiele więcej)
    NIE WIEM ile wyrobią
    Ale to chyba nie ma znaczenia. Od dawna fotografuje ale nigdy nie zrobiłem odbitki A4. W dzisiejszych czasach na pewno jakość szkieł i matryc kompaktów będzie głównym problemem a nie liczba pixeli.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Nor, czy obrabiasz na komputerze zdjęcia z lustrzanki?

Strona 4 z 7 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów