Pokaż wyniki od 1 do 10 z 67

Wątek: Lustrzanka

Mieszany widok

Domyślnie

A czego niby lustrzanka wiecej wymaga i dlaczego łatwiej korzystając z lustrzanki o błędy? No i dlaczego jest trudniejsza w obsłudze?

Przeciez włączasz ja i robisz fotki. Żadna tajemna wiedza do tego nie jest potrzebna. O błędy znacznie trudniej dzięki temu, że wspomaga cię szybki AF, duza rozpiętość tonalna, nieszumiąca matryca. Nie musisz myśleś tylko cykasz fotki. ;-).
    Do kompakta jednak wiedzy potrzebujesz często znacznie więcej żeby osiągnąć dobre rezultaty.

Pełne uzależnienie Awatar dziobolek
    Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Przemek_PC Zobacz posta
    Dziobolek, jesteś użytkownikiem lustrzanki (takiej samej zresztą jak ja) więc inaczej postrzegasz pewne sprawy. Ty rozumiesz co to "profile stylów obrazu" bo wiesz co to profil i styl obrazu... ...Żeby uzyskać z lustrzanki zdjęcie tak samo efektowne (dla przeciętnego człowieka gdzie zieleń musi dawać po oczach, niebo musi być mocno niebieskie, twarz jak po solarium a do tego wszystko (również drugi plan) ostre jak brzytwa) to trzeba przede wszystkim przebrnąć przez instrukcję obsługi a to już często jest dużym wyzwaniem.
    Zgadza się, dlatego napisałem poprzednio:
    "Pozostaje tyko mieć nadzieję, że osoba świadomie zadaje pytanie,
    tzn. wie czym się różni lustrzanka od zaawansowanego kompaktu (hybrydy)
    oraz zna wszelkie ograniczenia i niewygody związane z posiadania lustra."

Cytat Zamieszczone przez psl Zobacz posta
    A czego niby lustrzanka wiecej wymaga i dlaczego łatwiej korzystając z lustrzanki o błędy? No i dlaczego jest trudniejsza w obsłudze?
    Przede wszystkim dużo łatwiej o błędy i problemy związane z GO.
    Np. ktoś kupuje zestaw z najjaśniejszym szkłem (bo tak na forum poradzili :wink: )
    robi zdjęcia w ciemnicy na max otwartej przysłonie i... "czemu ten "pies"
    jest tylko w połowie ostry??? z kompaktem mi się to nie zdarzało"
    Albo wysokie ISO. I inne...

Jeśli mowa o "Najbardziej User Friendly Aparat" w kategori "Lustrzanka"
    to z czystym sumieniem polecam Olympusa.

Pozdrówka!
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

tnts
    Guest

Domyślnie

za 2kpln to autor wątku kupi pewnie jakiś standard zoom 3,5-5,6 albo 4-5,6. Ta klasa obiektywów ma zawsze wszystkie plany "ostre"

Pełne uzależnienie Awatar dziobolek
    Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tnts Zobacz posta
    za 2kpln to autor wątku kupi pewnie jakiś standard zoom 3,5-5,6 albo 4-5,6. Ta klasa obiektywów ma zawsze wszystkie plany "ostre"
    Wierz mi że nawet na f/3,5 nie masz ostrości w "całym planie"*.
    Może poczekajmy na reakcję autora, bo cisza jakaś z jego strony,
    a co niektórzy zaczynają...

*"cały plan" - pojęcie względne.

Pozdrówka!
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Uzależniony Awatar Handelson
    Miasto
    Piła

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dziobolek Zobacz posta
    "Pozostaje tyko mieć nadzieję, że osoba świadomie zadaje pytanie,
    tzn. wie czym się różni lustrzanka od zaawansowanego kompaktu (hybrydy)
    oraz zna wszelkie ograniczenia i niewygody związane z posiadania lustra."
    I tu jest clue tego wątku

Cytat Zamieszczone przez Tabassco Zobacz posta
    ...Tak jak mówiłem na fotografii nie znam się...)
    A tu jest wskazówka, że jednak nadziei mieć nie możemy
    EOS 5DMkII + BG-E6; C 14 L II; C 24 L II; C 50 1.4; C 85 1.8; C 135 L; C 580 EX II; Sherpa 450 R; Kata D-3N1-30; Crumpler Master Delhi 620 i drobiazgi...

Coś już napisał Awatar Jedrzej79
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dziobolek Zobacz posta
    Przede wszystkim dużo łatwiej o błędy i problemy związane z GO.
    Np. ktoś kupuje zestaw z najjaśniejszym szkłem (bo tak na forum poradzili :wink: )
    Pozdrówka!
    Powiem szczerze, że mnie troche załamuje to Wasze podejscie do kompaktów i większość komentarzy (jakby lustro to było na prawde dla wybrańców). Pisałem wcześniej, że oczywiste jest, że może troche wiecej trzeba zrobić w lustrzance i pewnie troche wiecej ze sobą nosić, pierdu, pierdu ....
    Moje zdanie jest takie:
    - kompakt zdecydowanie dla tego, kto boi sie lustrzanki (jest takich ludzi sporo) i nigdy o niej nie myślał, lub ewentualnie dla kogoś, kto by chciał lustrzanke, ale ma IQ poniżej 80 (moja estymacja z "gwiazd", nie czepiajcie sie cyfer), no i dla takiego co chce mieć "wszystko w jednym" w małych rozmiarach.
    - jak ktoś w ogole sie zastanawia nad lustrzanką, nawet zalogował się na forum (by the way w sumie lepiej żeby nie zaczynał wątku i poczytał to co jest ...), żeby o to zapytać to niech w ciemno sobie ją kupi. Raz, drugi nie trafi z "GOGO" (w jasnym szkiełku, ktorego na razie nie kupi, zresztą tryb "auto" z tego co kojarze raczej nie wybierze domyslnie przysłony 1.8 ...tylko raczej 5.6 i krótki czas, zeby nie poruszyć) to wyciągnie wnioski, poprosi kolege "z forum", zeby mu ustawił kolory, kontrasty i ostrość do JPGÓw itp. itd.

Jak robi ładne zdjecia na kompakcie, na pewno zrobi jeszcze ładniejsze zdjecia na jakiejkolwiek lustrzance.
    Jestem "umysłem ścisłym";-), bardzo sceptycznie podchodzącym do wszelkiego rodzaju "testów" i porównań ale po prostu nie wierze, że jakikolwiek kompakt może dać ładniejsze JPGi niż lustrzanka (no chyba, ze ma poustawiane kolory itp., a lustrzanka nie). Jak to jest kurcze możliwe jak ma powiedzmy ok. 10 krotnie mniejszą matryce i pixele upakowane 10 krotnie gęściej? jakiej jakości szkło musiałbym mieć kompakt, zeby takie upakowanie obsłużyć? Bez komentarza mówie o dynamice i szumach, bo nie potrafie sobie tego z logicznego i technologicznego punktu widzienia wytłumaczyć.
    Canon, Sigma, Tamron, Manfrotto ...

Sprzedam: Sigma 18-50 2.8 EX DC Macro, Grip BG-E3 do 400D.

Uprawnienia umieszczania postów