Strona 2 z 7 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 67

Wątek: Lustrzanka

Miasto
    Tanowo

Domyślnie

Posłuchaj wcześniejszych wypowiedzi. Kup dobrego kompakta z dużym zoomem i najlepiej jeszcze, żeby zoom był sterowany pierścieniem na obiektywie. Zrób trochę zdjęć i zobaczysz co Ciebie interesuje, jakich ogniskowych używasz najczęściej. Kompakt wybacza więcej błędów i pozwala łagodnie przejść do następnego etapu. Lustrzanka to nie tylko body + kit, to inne obiektywy( co innego do krajobrazu, portretu a co innego do ptaszków) i najczęściej jeszcze obróbka na komputerze + takie czy inne programy graficzne itd, itp.

Domyślnie

Potwierdzam opinie kolegów, kup lepiej dobrego używanego kompakta, mam tu na myśli coś z przyzwoitym zoomem , nie za dużą matrycą, trybem nie tylko auto ale i P, Av, Tv, M . Na początek wystarczy, naucz się kadrować, poznaj zasady kompozycji, zależności ISO czas naświetlania, przysłona .A najlepiej to poczytaj trochę na początek. Co do sterowania zoomem na obiektywie to polecam sony DSC F717, sam miałem.

Coś już napisał Awatar Jedrzej79
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Przemek_PC Zobacz posta
    Lustrzanka w rękach nieznającej się na fotografii osoby będzie produkowała gorsze zdjęcia od kompaktu.
    Nie rozumiem Waszego podejscia. Wiem, ze lustrzanka jest wymagająca, ale nie prawdą jest raczej, ze bedzie produkowała gorsze zdjecia, nie róbmy z tej kwestii fizyki atomowej dla wybranych czy czegoś takiego ...
    Co od fotografa wymaga wiecej niż kompakt?? że musi patrzeć przez wizjer, a nie przez ekranik? Jak włączymy tryb auto to chyba działa to tak samo, a do tego matryca jest kilkakrotnie wieksza, wiec gwarantuje lepsze fotki, nawet przy tak zwanym "Kicie". Tylko nie mowcie, o glebii ostrosci, ze latwiej zrobic to wszystko na kompakcie i tak zdjecia bedą fajniejsze na lustrzance - magiczne rozmycie tła, nieosiągalne na kompakcie, nawet jak symboliczne, jest szokiem dla amatora!
    Wiadomo, ze czasem trzeba wyczyscic matryce (jak sie zmienia obiektywy) itp. itd. ale to wszystko przychodzi z czasem ;-) Lustrzanki kosztują teraz nawet taniej niż dobre kompakty, a na pewno ładniejsze zdjęcia zagwarantują, no i szybkość działania też. Z czasem można rezygnować po woli z trybu auto, dokupić nowe szkiełka itp.

A co do modelu to kup sobie Canona 400D, nawet z najprostszym starym Kitem 18-55. Nie kupuj Nikona poniżej D90/D80, bo te niższe modele Nikona nie mają silniczka do ustawiania ostrości i przez to w przyszłości będą duże ograniczenia z doborem obiektywów.
    Canon, Sigma, Tamron, Manfrotto ...

Sprzedam: Sigma 18-50 2.8 EX DC Macro, Grip BG-E3 do 400D.

Początki nałogu Awatar artd4
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Panowie
    Jeżeli człowiek chce lustrznke i ma na to fundusze to ...niech kupuje
    Prawie wszyscy zaczynaliśmy od prostej lustrzanki i kita
    Dopiero potem jest czas na...szkła(w zależności od potrzeb i budżetu)
    Jeżeli kupi 350D to wyda mniej niż na dobregy kompakt.
    Jak się nie wciągnie to...sprzeda z mniejszą stratą niż kompakt.
    Uważam że 350D to doskonały aparat do sprawdzenie siebie,swoich umiejętności ,chęci nauki,uzdolnień itd itp.
    Potem czas na ...decyzje poważniejsze...podsumowywujące swoją przygode z fotografią
    Domowy kompakt-- czy lustrzana ,szkła,lepsze body,lampe,statyw itd?
    ZaawansowanyAMATOR! ! ! NIE FANATYK !!!
    2x dSLR (Canon)

Początki nałogu Awatar endrju
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez artd4 Zobacz posta
    Panowie
    Jeżeli człowiek chce lustrznke i ma na to fundusze to ...niech kupuje
    Prawie wszyscy zaczynaliśmy od prostej lustrzanki i kita
    Dopiero potem jest czas na...szkła(w zależności od potrzeb i budżetu)
    Tu się nie zgodzę.

Ja swoją przygodę z fotografią zacząłem od Kodaka CX4200 (2mpix), którego manualne nastawy polegały głównie na korekcie ekspocyzji +/-2EV i włączeniu trybu macro.

Później zachciałem czegoś więcej i kupiłem "dobrego kompakta" (nazywam go hybrydą) Sony DSC-H5. Świetny sprzęt, manualne nastawy, duży zoom - oprócz RAW-ów miał wszystko co potrzebowałem...

...do czasu, aż nie uświadomiłem sobie, że potrzebuję lustra, a fotografia jest moją pasją.

A jeśli ktoś tego ostatniego kroku nie zauważy/nie będzie odczuwał, to zostanie mu dobry aparat, który na wakacjach zrobi wszystko: od macro kwiatka do zooma 12x (i więcej) na wieżę kościoła. Do tego będzie produkował ładne JPEGi (IMHO Sony i jego nastawy automatyczne dają ZNACZNIE lepsze JPEGi od mojej 40-tki!)

Ale to tylko moja opinia.
    C 5D + C 40D + S 8/3.5+ T 28-75/2.8 + C 50/1.4 + C 85/1.8 + Helios 58/2 + Tair 11-A 135/2.8
    &
    C 430 EX II + 2x4GB Ext III + 3x4GB Ultra II + dużo chęci + mało czasu... ;-)

:: Galeria zdjęć :: Prognoza pogody

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Kompakty robią coś na kształt "auto-kolor" i "auto-poziomy" i do tego mocno wyostrzają zdjęcia czego efektem jest "łał ! ale zdjęcie" Zdjęcia z lustrzanki wydadzą się mdłe, mniej ostre i mniej kolorowe, do tego jeszcze ze względu na większą matrycę i mniejszą GO zdjęcia będą miały ostry tylko pierwszy plan a tło już będzie rozmyte co dla wielu laików jest wadą. Znam ludzi, którzy kupili lustrzanki bo oglądali moje zdjęcia i też tak chcieli jednak jakoś im nie bardzo tak samo chciało wyjść więc wrócili do kompaktów. Część z nich może kiedyś do lustrzanki dojrzeje.

Fotografujący Awatar michael_key
    Miasto
    Stargard

Domyślnie

Pomijając fakt, że podobny wątek już przewijał się to wg mnie powinieneś Tabassco przemyśleć poważnie czy oby na pewno chcesz lustro. Ja (myślę, że podobnie jak większość na CB) zaczynałem od kompaktu, miałem Kodaka DX7590 i... przyszedł taki czas, że zaczęło mi brakować funkcjonalności, ale przede wszystkim fotografia mnie wciągnęła.
    Przemek_PC słusznie zauważył, że fotografia w początkowej fazie może Cię zniechęcić z uwagi na różnice opisane różnice w obrazowaniu.

Początki nałogu Awatar endrju
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Kompakty robią coś na kształt "auto-kolor" i "auto-poziomy" i do tego mocno wyostrzają zdjęcia czego efektem jest "łał ! ale zdjęcie"
    Dokładnie tak! "Amatorowi" chcącemu robić "fajne fotki" ale "nie znającemu się na fotografii" (wszystko cytaty z pytań dot. wyboru aparatu) to właśnie z tych powodów kompakt jest idealnym wyborem!

Sam niejednokrotnie chciałbym, by moje fotki wyglądały (choć na podglądzie ) tak samo dobrze jak z Soniaka... Bez ślęczenia w wywoływarce dłuższą chwilę.
    [tylko nie piszcie o przestawieniu aparatu na tryb JPEG..]
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Kompakty robią coś na kształt "auto-kolor" i "auto-poziomy" i do tego mocno wyostrzają zdjęcia czego efektem jest "łał ! ale zdjęcie"
    Dokładnie tak! "Amatorowi" chcącemu robić "fajne fotki" ale "nie znającemu się na fotografii" (wszystko cytaty z pytań dot. wyboru aparatu) to właśnie z tych powodów kompakt jest idealnym wyborem!

Sam niejednokrotnie chciałbym, by moje fotki wyglądały (choć na podglądzie ) tak samo dobrze jak z Soniaka... Bez ślęczenia w wywoływarce dłuższą chwilę.
    [tylko nie piszcie o przestawieniu aparatu na tryb JPEG..]
    Ostatnio edytowane przez endrju ; 25-06-2010 o 09:25 Powód: Automerged Doublepost
    C 5D + C 40D + S 8/3.5+ T 28-75/2.8 + C 50/1.4 + C 85/1.8 + Helios 58/2 + Tair 11-A 135/2.8
    &
    C 430 EX II + 2x4GB Ext III + 3x4GB Ultra II + dużo chęci + mało czasu... ;-)

:: Galeria zdjęć :: Prognoza pogody

Pełne uzależnienie Awatar roshuu
    Miasto
    Warszawa, Radzymin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sprocket73 Zobacz posta
    Teraz taka moda, aby poszpanować lustrem...
    Ale spójrzmy prawdzie w oczy, kompakty robią ładne zdjęcia, na dodatek są dużo prostsze w obsłudze i poręczniejsze w użytkownaiu. Za 1000 złotych kupisz dobry kompakt, który będzie robił makro, będzie miał zoom 12x - wszystko co potrzeba do robienia zdjęć. A Ty chcesz wydać 2 razy więcej kasy na ciężką lustrzanke z ciemnym obiektywem i zoomem 3x. Na dodatek od razu zastrzegasz, że fotografią się nie interesujesz i nawet Cię do niej nie ciągnie. Z lustrzanki będzie zadowolony ten, kto czuje w sobie choć trochę powołania do pstrykania. Kupno lustrzanki za 2000 zł, np. 450D z KITem to początek drogi. A Ty chcesz kupić lustro i na tym koniec. Nie kupuj.
    Twoj post zasluguje na pochwale. Szkoda, ze nie ma przyciskow do oceniania wartosciowych wypowiedzi..
    6D + 5D + 14 /2.8 + 35/1.4 + 50/1.4 + 85/1.8 + Fuji X-T1 + 35/1.4

Domyślnie

Kompakty robią coś na kształt "auto-kolor" i "auto-poziomy" i do tego mocno wyostrzają zdjęcia czego efektem jest "łał ! ale zdjęcie" Zdjęcia z lustrzanki wydadzą się mdłe, mniej ostre i mniej kolorowe, do tego jeszcze ze względu na większą matrycę i mniejszą GO zdjęcia będą miały ostry tylko pierwszy plan a tło już będzie rozmyte co dla wielu laików jest wadą. Znam ludzi, którzy kupili lustrzanki bo oglądali moje zdjęcia i też tak chcieli jednak jakoś im nie bardzo tak samo chciało wyjść więc wrócili do kompaktów. Część z nich może kiedyś do lustrzanki dojrzeje.
    Co Ty wypisujesz? W lustrzance bez problemu możesz sobie ustawić fotki jakie chcesz. Chcesz wyostrzone na maksa - masz wyostrzone, chcesz ciepłe kolory ustawiasz i masz. Co za problem. Jakie mdłe zdjęcia? Jakie mało kolorowe? Co Ty wypisujesz? Miałeś kiedyś lustrzankę w ręku? Moze masz coś źle poustawiane w menu i stąd takie dziwne wnioski.

Dla amatora lubiącego dobre fotki lustrzanka na auto w wielu przypadkach "uratuje" fotki. Gdy np. wieczór lub pomieszczenie i gorsze światło , z każdego kompakta wychodzi ziarno i zero szczegółów, lustrzanka (ew. jakiś bezlusterkowiec) w trybie zielonym daje możliwości cykania udanych fotek bez przejmowania się ISO czy maleńką rozpuiętością tonalną.

Strona 2 z 7 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów