Zmierzam do tego, że dla laika zdjęcie po wykonaniu autolevels i unsharp mask ZAWSZE będzie bardziej efektowne niż prosto z puszki przy czym powtarzam DLA LAIKA. A czy laicy obrabiają zdjęcia na komputerze?
Podam jeszcze przykład z życia odnośnie odbioru zdjęć przez laików. Parę lat temu znajomi poprosili mnie o zdjęcia ze ślubu i wesela. Zrobiłem też trochę zdjęć w plenerze gdzie jak cień chodził za mną jakiś wujek z aparatem i niejako dublował zdjęcia robione przeze mnie swoim kompaktem ale takim z przedziału ponad 1000zł no i jedno z moich zdjęć z małą GO gdzie młoda w pełnej okazałości z przodu a młody rozmyty w tle z tyłu. Mi się zdjęcie podobało a młodzi stwierdzili, że nieostre ale to nic bo mają identyczne zdjęcie od wujka gdzie młody też jest ostry więc nie ma problemu. To tak a propos odbioru zdjęć przez laików. Po co podałem ten przykład? Laik oczekuje OSTRYCH, KOLOROWYCH, KONTRASTOWYCH zdjęć a nawet zielona automatyka w lustrzance ma tendencję do skracania czasu naświetlania kosztem większego otworu a więc siłą rzeczy mniejszej GO (w trybie Portret jest jeszcze "gorzej"), dołóżmy do tego większą w sensie fizycznych rozmiarów niż w kompakcie matrycę co jeszcze bardziej zmniejsza GO i już mamy nieostre dla laika zdjęcia (bo postać ostra a zamek w tle już nieostry).
"Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"
50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."
Którzy to sa ci "laicy"? I czy ich gust czymś się rózni od gustu "nielaików" ? Ja np. mam zupełnie inne spostrzeżenia - zdjęcia z lustra czesto się podobają a ludzie nie zajmujący się fotografowaniem nie wiedzą dlaczego. A często dlatego bo: główny motyw jest bardziej wyeksponowany (GO) i jest lepsze kadrowanie (nie zalezy od sprzętu). "Inne spostrzezenia" wcale nie znaczy że "lepsze". Znaczy że ludzi nie daje się zaszufladkować a gust nie jest związany z "laickością".
No cóż. Zdjęcie z dużą GO może się komuś bardziej podobać niż takie samo z małą GO. Może za bardzo Cię zabolało że ktoś z kompaktem zrobił bardziejpodobającesięzdjęcie niż Ty lustrem i w efekcie wyodrębniłeś grupę laików
Ale zgoda, jeśli taki "laik" kupiłby lustro i chciał miec wszystko ostre i kolorowe musiałby ustawić na kółczku "góry" a w menu profil krajobraz - faktycznie to jest problem, ale zawsze może poprosić znajomego nielaika
albo zapytać na forum skoro jakimś cudem juz mu się to udało.
Tak żartobliwie trochę bo weekend tuż!
Podsumowując, jeśli ktoś nie czuje że potrzebuje lustrzanki (bo kompakt go ogranicza) aby robić nią zdjęcia a nie tylko dumnie nosić na szyi powinien kupić kompakt![]()
Witam
Do kompaktu o fizycznie malej matrycy dodaj...
- najczesciej.. niewymienna optyka
- brak szerokiego kata
- wolne rejestrowanie zdjec
- wolny AF
- duze rozbieznosci w ostrosci obrazu (srodek-krawedzie) kadru.
- slabsza jakosc zdjec w detalach (mydlo)
- slabsza praca w gorszych warunkach oswietleniowych (mydlo + szum)
Pozdrawiam
Oczywiście sie z tym nie zgadzam.Wszystko zależy od "laica".Laicy, ktorych ja znam są bardzo podjarani małą GO. Zresztą mnie to nie dziwi. Laikom,których obserwuje ja, podobają się zdjęcia takie, które są inne od tych, które zwykli widywać na co dzień (czytaj z kompaktu);-),dlatego będą im się podobać zdjęcia z ultraszerokokątnych obiektywów, z rybiego oka, z dużą dynamiką, krótką głębią, no i oczywiście ze zdjęć miejsc, w których chcieliby być (plaża, słońce, góry ...).
Zresztą po co laik zatrudniał by drogiego fotografa (i gdzie by tacy zarabiali...) z plecakiem obiektywów i wielką jak cegła lustrzanką, jeśli woli zdjecie ostre z kompakta ze wszystkimi innymi rzeczami w tle. Zresztą sam wspominasz, ze Twój laik tylko jedno zdjęcie wymienił.
Oczywiście o gustach się nie dyskutuje i jeden laik (i nie tylko laik) drugiemu nie równy ....
Canon, Sigma, Tamron, Manfrotto ...
Sprzedam: Sigma 18-50 2.8 EX DC Macro, Grip BG-E3 do 400D.
I jeszcze z 10 stron kłotni co jest lepsze, bo nadażyła się taka okazja w wątku z idiotycznym pytaniem kompletnego amatora. Warto tak marnować czas i zaśmiecać forum?![]()
Sony NEX-5 + Voigtländer Nokton 35mm f/1.4
Ja przeczytałem wszystkie opinie z ciekawością. Wcale nie uważam że to zaśmiecanie forum.
Jacek Paduszyński
40D c 17-55/2,8, C 100/2,8L , C 70-300 IS 580 EXII, 2 x 420EX, Raynox , Kenko , WilliamOptics APO 660/6 , WilliamOptics APO 400/6 etc. astro
Przecież nikt się tu nie kłóci a już piąta strona wątku. Wymieniamy poglądy w nadzwyczaj kulturalny sposób![]()