-
Witam wszystkich
Pierwszy post na forum, prosze o wyrozumialosc 
Planuje w najblizszej przyszlosci migracje do systemu Canona i mimo wielu wieczorow z tym forum i innymi, z testami, porownaniami i cennikami ciagle nie mam jasnosci co do wyboru obiektywow.
Pierwsza puszka to bedzie 5d mk2, druga (dla zony) cos kalibru 50d.
Koniecznie musi byc szklo makro, upatrzylem canonowskie 100/2,8 L. Oczywiscie tuz za tym szklem stoi w kolejce 180/3,5 L , ktore da komfort fotografowania robaczkow z wiekszej odleglosci ale dyskomfort bycia wielkim klamotem - przyzwyczajony do rozmiarow 4/3 jestem ciut przerazony szklami o wadze wyrazanej w kg
Czy jakies posrednie rozwiazanie typu Sigma 150 macro ma racje bytu?
Druga stalka to cos w okolicach nowej 85/1.4 sigmy lub klasycznej 85/1,8 canona. Finanse w sumie pozwalaja na szkla typu 85/1,2 ale nie do konca jestem w stanie wytlumaczyc sobie sens wydawania o xxx wiecej na taka elke nie bedac w stanie w pelni wykorzystac jej potencjalu. Druga sprawa to bliskosc ogniskowej portretowki i makro - z jednej strony zastosowanie inne ale z drugiej jezeliby makro robil niezle portrety (nie studyjne i raczej nie do szerszej publikacji) to moze lepiej pojsc w 50/1,4 i miec w torbie stalke standard?
Tele - mysle o nowym Tamronie 70-300 4-5,6 ze stabilizacja i USD. Testy plasuja obiektyw na przyzwoitym miejscu, ale w sumie tu jestem w niezlej rozterce. Z drugiej strony czekaja canony i inne Sigmopodobne marki. Zastosowanie - glownie przyroda, troche detali architektonicznych. Czy nie lepiej ograniczyc sie do 70-200 patrzac pod katem jakosci obrazu? Szkoda ostatnich 100mm ale z drugiej strony na FF pojawi sie mozliwosc wycropowania zwierzaczka w zadowalajacej jakosci
Spacerzoom - w sumie nie dla mnie (preferuje stalki) a do drugiego body, zakladalbym okazjonalnie do 5d. Wersja "po najmniejszej linii oporu" czyli Tamron 28-75 ? Elka kusi ale znajduje tak rozbiezne opinie, ze jestem w zupelnej kropce.
Szeroki kat - musi poczekac, zamiast niego bedzie lampa. Czy warto poeksperymentowac z czyms zamiast speedlite'a lub Metza? Kuszacy Nissin di688- czy ktos ma, uzywa i moze krotko podzielic sie wrazeniami?
Z gory dziekuje za pomoc, potwierdzenie wyboru, krytyke i sugestie
Tagi dla tego wątku
Uprawnienia umieszczania postów