Strona 7 z 8 PierwszyPierwszy ... 5678 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 80

Wątek: Canon EOS 5d Mark II - zakup obiektywów

Bywalec Awatar daviddark
    Miasto
    Cork - Ireland

Domyślnie

No to oczywiście jeśli kolega który chce kupić obiektyw będzie chciał wypełnić wypełnić Cały kadr twarzą - to możę śmiało o 50mm zapomnieć wtedy minimum 85mm z naciskiem na 135mm oczywiście 2.0 L
    -ale do pewnego momentu 50tka świetnie się spisze według mnie i jest bardziej uniwersalna
    Mój kolega ma tylko 85mm i non stop narzeka bo wszystkie inne zdjęcia poza portretami są bez wyrazu

pozdrawiam DD
    5D2, 60D, 35 1.4 L, S50 1.4, C50 2.5 Macro, 85 1.8, 70-200 2.8 IS L
    (2011) 27" iMac i7 3.4Ghz 16GB, 2T, 2GB Radeon, LaCie 1TB LBD Thunderbolt
    Blog
    portfolio

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

tu widać która 50-tka me większa beczkę:
    http://photo.net/equipment/canon/ef50/

tu można zobaczyć, co się dzieje z gębą przy użyciu różnych ogniskowych:
    http://www.phototrip.pl/porady/perspekt/perspekt.html

oczywiście jedno z drugim (dystorsja i zniekształcenia perspektywiczne) nie ma nic wspólnego.

a autorowi wątku przy opisanych wymaganiach i ograniczeniach finansowych radziłbym kupić na początek Tamrona 28-75/2.8 lub Sigmę 28-70/2.8 EX DG (jeśli chodzi o Sigmę, to mam na myśli model z mocowaniem filtra 67mm).
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Coś już napisał Awatar Canoniak
    Miasto
    Poland, Zielona Góra

Domyślnie

Ja już sam nie wiem co wybierać. :/ Każda osoba mówi co innego, jednakże najwięcej osób doradza 50 1.4 i to bd chyba ostateczny wybór.. Ale dziękuję gwozdzt za te przykłady i pomoc. Przejdę się jeszcze do sklepu i sprawdzę owe obiektywy, które proponujesz.

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Ja bym się mocno zastanawiał nad 50mm i 35mm - tyle że to drugie, w wersji 2,0 nie budzi mojego zaufania.

50mm na FF bardzo ładnie pozwala robić portrety, mniej więcej do szerokości popiersia - inaczej wygląda to marnie. Na ślub jest idealny, bo nie trzeba się
    nalatać za bardzo, zapasu światła masz sporo, jakość obrazka również.

Używam tego zestawu do portretowania i sobie chwalę.

Potem dokupujesz 28/1,8 i 85/1,8 do szerszych/węższych kadrów i praktycznie z bańki. Ja kotlety załatwiam zestawem 5D z 50mm i 24-70.
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Witam Was
    Pytanie chciałem zadać bardziej profesjonalne, ale przesiadam się z innego systemu więc będzie tendencyjne i nie wiem czy nie pokryje się z innym tematem ale do rzeczy:
    Mam do wydania 15 tyś i chcę fotografować tematykę, załóżmy zbliżoną do weselnej czyli mało światła, raczej statycznie, ale chwilami reportaż w kiepskim oświetleniu.
    Na pewno 5d mark II jakieś 7,800 do tego 24-70 2,8 to mamy jakieś razem 12 tyś co za te 3 pozostałe dokupić? Czy może jakoś inaczej przemeblować ten zestaw? Nie znam sie na szkłach canona a chodzi mi o jakość i światło

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Canon Speedlite 580EX II + Canon EF 85/1,8USM

Dopiero zaczyna Awatar Spluker
    Miasto
    Warszawa/Wolverhampton

Domyślnie

ja na twoim miejscu kupilbym 50mm f1.8 i tamrona 28-75 f/2.8

jesli chodzi o to jak wychodza zdjecia to 1.8 i 1.4 sa bardzo bardzo podobne, a roznica jednej dzialki na przeslonie wcale nie robi takiej roznicy - obydwa sa bardzo jasne.

a tamrona 28-75 bedziesz mial 'do wszystkiego' i swiatlo 2.8 tez jest wzglednie zadowalajace w wiekszosci warunkow.

potem jak uzbierasz kase to wymienisz sobie 1.8 na 1.4 (ale szczerze mowiac jedyny powod zeby to zrobic to jesli ci naprawde przeszkadza lipna jakosc wykonania 1.8 - zdjeciowo nie ma to wg. mnie najmniejszego sensu)

Pełne uzależnienie Awatar Loome
    Miasto
    Poznan

Domyślnie

jezeli chcesz cos uniwersalnego i jeszcze myslisz o weselu (ale nie jako glowny foto) to weź tamron 28-75.
    ja przez ponad rok traktowalem go jako uniwersalny na 400d, 40d, ale brakowalo szerokiego kata - no ale to był crop

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Spluker Zobacz posta
    jesli chodzi o to jak wychodza zdjecia to 1.8 i 1.4 sa bardzo bardzo podobne, a roznica jednej dzialki na przeslonie wcale nie robi takiej roznicy
    Sorry, ze się czepnę Od kiedy między 1.4 a 1.8 jest odleglość jednej dzialki?
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Dopiero zaczyna Awatar Spluker
    Miasto
    Warszawa/Wolverhampton

Domyślnie

oj, ile by ich tam nie bylo to i tak jak dla mnie nie robi to wielkiej roznicy. jest to taka roznica jak 1/60s i 1/80s ...

Strona 7 z 8 PierwszyPierwszy ... 5678 OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów