Strona 3 z 8 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 80

Wątek: Canon EOS 5d Mark II - zakup obiektywów

Canon 1D MK III, 300D x2| BG-E1 | Tokina 12-24 f/4 SPRZEDAM | Canon: 24-70 f/2,8 L | | 28 f/1.8 | 50 f/1.4 | 85 f/1.8 | 75-300 f/4-5.6 | 420EX |
    zamiennik RS-60E3 | EOS -> m42 | Revuenon 50 f/1,8 | MC 3M-5CA 8/500 | pierścionki | First Opticam PRO-6604G + inny badziewny trójnóg

www.nagor.prv.pl - FOTOblog.

Uzależniony Awatar RomanS
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Tez polecalbym w tej sytuacji C. 70-200/4 L (z drugiej reki), do portretow oczywiscie 85/1.8 lepszy, ale ten pierwszy bardziej uniwersalny (jak kazdy zoom) a w plenerze i o portret ciekawy mozna sie nim postarac.

Coś już napisał Awatar Canoniak
    Miasto
    Poland, Zielona Góra

Domyślnie

Tak na oko, to w jakiej cenie można dostać najtaniej w dobrym stanie 70-200? Niestety mój budżet na chwilę obecną nie jest zbyt duży, a wstępnie do 4-6 lipca powinienem zakupić obiektyw. Gdyż 50 1.8 mi nie wystarcza.. to szukam jakiegoś uniwersalnego obiektywu do : portretów, względnych krajobrazów, oraz do fotografii architektury i jakiś względny tele.. Macie może jakieś propozycje.? Z góry dziękuję.

Początki nałogu Awatar patric89
    Miasto
    Kraków / Tarnobrzeg

Domyślnie

Fajny prezent dostałeś!!!
    Ja wolałbym gorsze body (C50d) i jakieś dobre obiektywy, tylko głupio sprzedawać prezent, ale chyba jeszcze gorzej pracować z kiepskimi obiektywami na 5d...
    Jedynie z 50 f1.8 fajne efekty wychodzą choć obuiektyw - mega tani
    5d II | 6d | S14 2.8 | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EXII x2

Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Canoniak Zobacz posta
    Tak na oko, to w jakiej cenie można dostać najtaniej w dobrym stanie 70-200? ...
    Niedawno na tym forum widzialem za 1600 zl.

Miasto
    Poland, Zielona Góra

Domyślnie

Mm. Rozumiem. Mam do was kolejne pytanie. Nie długo szykuje się wesele mojego kuzyna; przydałby się może jakiś tele jaśniejszy lub szeroki kąt z większym zakresem ogniskowej, co sądzicie o tym.?

P.s. Czy mógłbym kogoś poprosić o obiektywy kompatybilne z 5d mk2? Bo z tego co wiem to 18-55 i 17-55 nie pasują do niego. Z góry bardzo wam dziękuję.

Pozdrawiam, Michał.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Wszystkie obiektywy oprócz EF-S pasują do niego.? Te EF i manualne, dobrze myślę.?
    Ostatnio edytowane przez Canoniak ; 26-06-2010 o 20:11 Powód: Automerged Doublepost

Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Canoniak Zobacz posta
    ...Nie długo szykuje się wesele mojego kuzyna; przydałby się może jakiś tele jaśniejszy lub szeroki kąt z większym zakresem ogniskowej, co sądzicie o tym.?
    Obiektyw do Twojego aparatu o tym zakresie i parametrach to C. 24-70/2.8 ale to zupelnie inna polka cenowa. Z takiej okazji ja na Twoim miejscu radzilbym zakup C. 50mm/1.4. Popracujesz jak dawniej fotografofie troche sie nachodzac, ale te najwazniejsze zdjecia zrobic masz szanse bardzo dobrze. Pozatym ten obiektyw na pozniej przyda sie tez wiele razy.

Miasto
    Poland, Zielona Góra

Domyślnie

4.200 zł to trochę za dużo jak na chwilę obecną dla mnie. Jednakże, czy nie ma jakiegoś 'pośredniego' rozwiązania.? A czy mógłbym was poprosić o zaproponowanie jakiegoś owego obiektywu z tele? I następne pytanie, na weselu; zdj. w kościele etc. zapewne przyda się lampa, bo na iso 1600 albo i wyżej to to chyba nie ma sensu. Lepiej zakupić SpeedLite 580 EX II.? W jakie filtry warto zainwestować? Dodatkowy grip; bateria? Karty.?

Ad.1
    Podsumujmy :
    1. propozycja - 85mm f/1.8
    2. propozycja - 50mm f/1.8
    3. propozycja - 50mm f/1.4
    4. propozycja - 70-200 f/4
    5. propozycja - Canon EF 70-300 f/4.0-5.6 USM IS
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Ad.2
    Mógłbym poprosić was o podanie 'listy' w jakiej pewnej kolejności co warto zakupić na początek.? Lub na co warto dozbierać.. Wiem, że już pisaliście, ale chcę się po raz ostatni zapytać. Lepiej 3 razy, się upewnić, niż potem latać z wywieszonym 'językiem'.
    I tak już jestem wam na prawdę wdzięczny za poświęcony mi czas. Na prawdę dziękuję.
    Praktycznie wszystko już wiem, co bd mi potrzebne; ale wolę się upewnić.
    Ostatnio edytowane przez Canoniak ; 26-06-2010 o 20:37 Powód: Automerged Doublepost

Miasto
    Kielce

Domyślnie

Ad.1 pozycja 2 i 5 wogole daj sobie z tym spokoj, szkoda do tego takiego aparatu.
    pozycja 1, 3, 4 wszystko do zrealizowania, tylko Ty musisz wybrac w jakiej kolejnosci.
    Wesele przymusza Cie do zaczecia od nr 3, wtedy dasz rade zrobic wszystko bez lampy.
    Ale kupuj obiektyw w sklepie gdzie bedziesz mogl wybrac z kilku, ostry z Twoim aparatem juz od f/1.4.

Miasto
    Poland, Zielona Góra

Domyślnie

Rozumiem. Lecz, jeśli bym zakupił 50mm f/1.4 to czy w codziennych warunkach nie będzie za jasnym obiektywem.? Portrety, plener...?

Strona 3 z 8 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów