Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: Canon 15-85mm 3,5-5,6 IS vs Canon 17-55mm 2,8 IS

Pełne uzależnienie Awatar paweleverest
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie Canon 15-85mm 3,5-5,6 IS vs Canon 17-55mm 2,8 IS

Witam

Czy ma ktoś może doświadczenie odnośnie korzystania z tych dwóch szkiełek ??

Chodzi mi jedynie o różnice w jakości obrazu !!!

Sprawa światła oraz brakujących tu i tam mm jest oczywista wiec nie powinna być tematem tego wątku. Skupmy sie na : ostrości kontraście kolorach AC i reszcie czynników decydujących o jakości zdjęcia.
    Porównanie wg mnie przypomina trochę słynny wielowątkowy temat pełnoklatkowy: 24-70 vs 24-105, choć w tym przypadku mamy juz mniej do zastanawiania sie z powodu IS

Na koniec pytanie podchwytliwe czy wybralibyście 15-85 czy 17-55 + 50 1,4 - cena prawie ta sama
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    tzn zupełnie na odwrót:

Na koniec pytanie podchwytliwe czy wybralibyście 15-85 + 50 1,4 czy 17-55 - cena prawie ta sama
    Ostatnio edytowane przez paweleverest ; 23-06-2010 o 15:57 Powód: Automerged Doublepost

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez paweleverest Zobacz posta
    Na koniec pytanie podchwytliwe czy wybralibyście 15-85 + 50 1,4 czy 17-55 - cena prawie ta sama
    Jeśli ten drugi zestaw, to koniecznie uzupełniając choćby o 35/2. Cholernie brakuje mi odpowiednika jasnego standardu na cropie (jeszcze się nie dorobiłem).
    --- Edit kurna!

Oczywiście miałem na myśli pierwszy zestaw.
    Ostatnio edytowane przez Merde ; 23-06-2010 o 16:14 Powód: Automerged Doublepost
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Pełne uzależnienie Awatar MariuszJ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Jestem tego samego zdania co Merde - gdyby BYŁ ten już mityczny trochę efs 30/1.8 - było by inne gadanie. 35/2 nie przekonuje mnie za bardzo.

Z 15-85 jestem (czy byłem raczej) zadowolony, gorzej z rzeczami do których go przykręcałem.
    .
    Z 17-55IS miałem tylko przypadkowy seks, nie mam materiału porównawczego.
    Czy można zaufać opiniom z http://www.the-digital-picture.com/R...ns-Review.aspx a przede wszystkim z http://www.the-digital-picture.com/R...mparisons.aspx - nie wiem, ja już nie ufam niczemu :/

Trochę zdjęć wkleiłem w wątku http://canon-board.info/showthread.php?t=58508, jeżeli będzie potrzeba, coś tam znajdę jeszcze.

15-85 wydaje się dość wymagający dla aparatu - w tym przewrotnym sensie, że zyskuje nad tańszymi rozwiązaniami przykręcony do czegoś mniej archaicznego od np. 20d.
    Ostatnio edytowane przez MariuszJ ; 23-06-2010 o 18:53 Powód: Automerged Doublepost
    Entuzjastyczny Neofita

Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MariuszJ Zobacz posta
    Z 17-55IS miałem tylko przypadkowy , nie mam materiału porównawczego.
    Czy można zaufać opiniom z http://www.the-digital-picture.com/Reviews/Canon-EF-S-15-85mm-f-3.5-5.6-IS-USM-Lens-Review.aspx a przede wszystkim z http://www.the-digital-picture.com/R...mparisons.aspx - nie wiem, ja już nie ufam niczemu :/
    Test minimalnie na korzyść 17-55 ale różnica jakości wydaje się na tyle kosmetyczna, że chyba szkoda poświęcać dużo większą uniwersalność 15-85 na jej rzecz. No chyba że ktoś ma wyraźne parcie na jasność w całym zakresie...

Niestety ja też już nie ufam internetowym testom, dlatego najchętniej bym sie spotkał z jakimś zadowolonym posiadaczem 17-55 2,8 w okolicach Katowic lub Krakowa w celu porównania z moim 15-85. W ramach testów dobra kawa gratis

Bywalec Awatar christof
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Też swego czasu myślałem, czy nie zamienić Tamrona 17-50 na tego Canona - żeby był "jeden uniwersalny w góry" i podglądałem trochę sample na tej stronie: http://photography-on-the.net/forum/...d.php?t=760140. Może Ci się przyda. Zobacz też na tej stronie w dziale EF / EF-s lenses, może przynajmniej zdjęcia porównawcze będą. Osobiście jakoś nie mogę przeboleć tego światła - mam naprawdę ostrego Tamrona, więc przeboleję te 2mm na dole - bo w zasadzie głównie o to idzie.

Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

Widzę że nie ma chętnych pisania porównań więc napisze coś od siebie.

15-85 mam od niedawna i powiem szczerze że jestem z niego ogromnie zadowolony, ale...
    W mojej głowie pokutuje pewien epizod z czasów gdy miałem pełna klatkę (5D) i najpierw kitowego 24-105 4,0L IS z którego ( poza winetą na 24 ) byłem również zadowolony, do momentu gdy nie zapiąłem ganionego przez wielu 24-70 2,8L. Pomijam tu różnice w świetle oraz mm która dla mnie nie była tak istotna - kolory ( naturalność i nasycenie) kontrast ( w szczególności subtelne przejścia tonalne) i również ostrość z innej bajki. Dla mnie 24-70 było idealne we wszystkim poza wagą .

Dlatego chyba dokąd nie pomacam "własnymi ręcami" 17-55 2,8 nie zasnę w spokoju

Dopiero zaczyna

Domyślnie

A ja postawię takie pytanie: który z tytułowych obiektywów w przypadku np. EOSa 50D
    będzie szybciej / celniej ostrzył ?
    Co prawda 50 tka posiada prawie wszystkie punkty AFa krzyżowe od 5,6 (czyli jak rozumiem EF-S 15-85 będzie przy ich użyciu ostrzył "krzyżowo"), to jednak cantralny AF jest krzyżowy od 2.8 - czyli tu mamy przewagę EF-S 17-55...

Uprawnienia umieszczania postów