czy 560 nie działa z 7d?
czemu by miała nie działać, jest odpalana ze styku centralnego więc powinna działać
Ja mam dwie 460II - moc ta sama, mniejsza.
W 560 z tego co widzę dopłaca się 100zł tylko za zooma.
ja się cały czas zastanawiam czy 460II czy 560. Mam zamiar dokupić statyw i softboxa reporterskiego, ewentualnie parasolkę. W tym zestawie koszt +100 na lampie jest mniej odczuwany
ale mimo wszystko cały czas badam temat jeszcze![]()
Miałem 460II, teraz mam 560 i ta druga jest o wiele lepiej wykonana, mocniejszy plastik, mam wersje z metalową stopką. Mam wrażenie też, że fotocela jest bardziej czuła. Zoom działa bardzo sprawnie. Przycisk pilot jest trochę schowany co wg mnie jest bardzo dobrym rozwiązaniem, bo w 460II można sobie przez przypadek nacisnąć.
Kupiłem taką lampę kilka dni temu, dokładnie YN 560 mk II, z lampy jestem zadowolony tylko mój brak wiedzy co do ustawień mnie dobija. Przewertowałem instrukcje o Aparatu oraz starałem się przeczytać instrukcję od lampy (angielska), i nie wiem jak ustawić tryby S1 oraz S2. Aparat to Canon 30D, soft aktualizowany miesiąc temu w serwisie CSI.
Sprawa wygląda następująco
S1 i S2 na aparacie w ogóle nie wyzwalają lampy, coś nie ustawiłem ?? nie dokupiłem ??
S1 i S2 gdy lampa wyzwalana jest za pomocą lampy standardowej w aparacie.
S1 mruga na przed błyski jak i na błysk pełny, w opcji S2 jest dokładnie tak samo.
S1 - fotocela na pierwszy błysk
S2 - fotocela na drugi błysk
YN 560 II to bardzo dobry wybór, nigdzie o tym nie piszą ale z moich testów wynika, że jest mocniejsza od 560 I, nie pamiętam jaka to była różnica ale coś około 1/2EV.
Hmmm czyli nie da się wyzwolić tego z aparatu ?? dobrze rozumiem ?? jeli tak to czy przez cokolwiek da się to tak wyzwolić ?? może przez coś takiego http://www.euro.com.pl/akcesoria-do-...rf603-c1.bhtml ?
chyba ze zostaje mi tylko dokupienie 565 z automatyka??
wiem ze to może dziwne pytania, ale pierwszy raz od wielu lat używam lampy świadomie![]()
W YN-560 II masz 4 tryby.
I - M - błysk manualny regulujesz moc na lampie 'strzałki' prawo lewo, sygnał pobierany ze stopki(błyska z aparatu), lub gniazda synchro po lewo.
II - S1 - to samo co wyżej, tyle że sygnał pobierany jest z fotoceli, która gdy widzi błysk np lampy wbudowanej to błyska.
III - S2 - tak jak tryb S1 tyle że błyska gdy widzi drugi błysk stosowane np przy automatyce wbudowanej lampy.
IV - Multi, ten tryb pobiera sygnał ze stopki lub gniazda synchro po lewo, generalnie działa jak pierwszy tyle, że błysk jest stroboskopowy.
Lampa ta jest całkowicie manualna, jeśli chcesz automatykę to fajną sprawą jest YN-565EX, lecz trochę kosztuje.
Jeśli chcesz wyzwalać radiowo (też manualnie) to tak te wyzwalacze będą ok, lecz ja bym szukał RF-602 (miałem testowałem RF-602 z RF-603 i te starsze lepiej synchronizowały).
Spoko teraz rozumiem :P chyba
czyli S1 i S2 działają tylko jako fotocela? po podłaczeniu na wyzwalacz radiowy i tak S2 nie uruchomię?? wiem ze pytania są łopatologiczne ale chce być pewien ze rozumiem.
Dzięki za dotychczasową pomoc :P