Strona 8 z 14 PierwszyPierwszy ... 678910 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 135

Wątek: Czy za zabicie kameruna idzie sie do wiezienia?

Pełne uzależnienie Awatar Sergiusz
    Miasto
    mazowiecka wioska

Domyślnie

O tym było już na warsztatach w kościele. Całe zagadnienie zostało omówione co i jak. Coś słyszałem jak prowadzący spotkanie o tym mówił.

Micles- sfotografuj sobie świecący żarnik żarówki ale tak aby był naświetlony w miarę poprawnie. I zastanów się chwilkę w jakim celu i jakie jest zadanie źródeł światła nie tylko tych używanych w fotografii? Po to aby się gapić w żarnik czy po to aby nie siedzieć po ciemku?

Przy tym wygonionym kamerunie postawiłem emotionkę ( żartowałem )
    Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Sergiuszu. Nie umiesz wprost odpowiedzieć na postawione ci pytanie? Czy to jest tak cholernie trudne? Jak idziesz do mięsnego i prosisz o 10deko szynki, a pani pyta się ciebie czy w kawałku, czy w plasterku, to pytasz ją o sens istnienia mięsa albo coś w tym stylu? Sory, ale do mnie ten styl rozmowy nie trafia, może w wysokich sferach artyzmu, albo w innym przedziale wiekowym rozmówców to działa, ale ja jestem prostym, 20letnim nastolatkiem ukierunkowanym przez gimnazjum, liceum i studia na logiczne, ścisłe myślenie. Fakty są takie jak przedstawiłem powyżej. Jeżeli się z nimi nie zgadzasz, to powiedz wprost z czym i dlaczego, a nie owijaj w bawełnę, bo możemy tak brnąć w nieskończoność.

Omówione na warsztatach, i widać po ich rezultatach jaki typ fotografii preferują prowadzący i jak temat mieszania światła został rozwiązany. Niestety, do mnie (i nie tylko) takie podejście (lampa) w ogóle nie przemawia.

Kiedyś dawno temu, na samym początku sfotografowałem żarnik, i byłem bardzo zdumiony, że to tak fajnie wygląda. I co dalej?

By odpowiedzieć na kolejne pytanie posłużę się definicją z wiki (nie to żebym sam nie umiał odpowiedzieć, ale moje zdanie może być podważane łatwiej, niż wiki (chociażby z uwagi na nastawienie niektórych osób do mnie, mój wiek, mój charakter i inne bla bla bla)) :

Sztuczne oświetlenie jest wynikiem dążenia ludzi do uniezależnienia się od ograniczeń narzucanych im przez naturę. Chcąc przedłużyć swoją działalność na godziny wieczorne i nocne zaczęto posługiwać się różnymi dostępnymi źródłami światła.

No i co z tego? Jak to rozwiązuje problem przedstawiony przez kolegę, który spotkał się z zbyt mocnym punktowym oświetleniem ciągłym na jednym ze ślubów? Jak to się ma do teoryj, które przedstawiłeś w tym wątku (a ja ująłem je w trochę bardziej ścisłej postaci, zachowując jak mniemam ich sens i to co autor miał na myśli).

Sergiuszu. Albo gadaj do rzeczy, albo skończ się kompromitować. Proszę cię o to (już nie po raz pierwszy) nie tylko i ja, ale także duże grono użytkowników CB (chyba ).

Pełne uzależnienie Awatar BeatX
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sid Zobacz posta
    Sergiusz wreszcie wyjaśnił między wierszami czemu tak rzadko pisze o konkretach, a tak często używa magicznych sformułowań typu:

Bo tak naprawdę nie za wiele ma tych konkretów jak asów w rękawie i może się okazać, że nic specjalnego do przekazania nie ma. I potem trzeba jakoś ratować twarz i tłumaczyć, że chodziło o inny efekt, że o czymś innym była mowa.

Na dodatek kiedy Micles udowodnił, że ma rację (co z resztą było wiadome) to nawet nie przyznał się do błędu tylko wykręca kota ogonem.

Taki to jego sposób na popularność, udawać, że ma się magiczne rozwiązania na wszystkie problemy, choć na chłopski rozum wydaje się, że nie ma takich rozwiązań, ale mówić tylko ogólnikami, w żadnym wypadku nie podejmować konkretnej dyskusji. Wszystko to inna bajka. Czasem napisze coś o kompozycji, żeby podtrzymać mistyfikację.

No właśnie bajka, bajka dla małych dzieci.

Ale nawet mój post go ucieszy i podbije piłeczkę, bo nieważne jak się o nim mówi, ważne, że się jednak mówi...
    Dlatego ze spokojem wracam do niewzruszonego pomijania jego wypowiedzi.
    mistrz

ale chyba nie istnieje wieksze forum (z obojetnie jaka tematyka), zeby nie zabraklo takiego nowozytnego filozofa jak sergiusz, ktory w teorii potrafi udowodnic, ze na przyklad wystrzelona strzala z luku nigdy tak na prawde nie trafi do celu, bo zeby do celu doleciec, to musi wpierw pokonac polowe drogi, ale zeby pokonac polowe drogi, musi wpierw pokonac polowe polowy tej drogi i tak dalej

pamietam, ze na fujiklub.pl tez taki magik siedzial - tyle, ze on byl dalece bardziej dziwny w swoich teoriach i probach ich udowodnienia - niz sergiusz.
    koniec koncem, ze trzy lata temu przestalem wchodzic na fujiklub.pl wlasnie przez ciągłe irytujace teksty owego geniusza..
    niewazne

szczerze wspolczuje autorowi watku zaistnialej sytuacji.
    naprawde przerabane :/
    trzymam kciuki za uratowanie co sie da podczas obrobki!
    i faktycznie chyba ktos tu dobrze radzil, aby uciekac do b&w.
    fotografie czarno-biala o wiele latwiej uratowac niz kolorowa.
    ja przed chwila uaktualnilem umowe o wykonanie zdjec slubnych o nowy punkt (wzorujac sie na tekscie cichego - dzieki cichy!)
    czlowiek uczy sie cale zycie..
    Fuji X-H2 | Fujinon 16/1.4 R WR| Fujinon 23/1.4 R LM WR| Viltrox 75/1.2
    Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/

Miasto
    mazowiecka wioska

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez micles Zobacz posta
    Omówione na warsztatach, i widać po ich rezultatach jaki typ fotografii preferują prowadzący i jak temat mieszania światła został rozwiązany. Niestety, do mnie (i nie tylko) takie podejście (lampa) w ogóle nie przemawia.

.
    Ale w tym wątku masz przykład typu fotografii jaki nie preferują prowadzący warsztaty i co z tego wyszło? Tym bardziej, że tematem warsztatów nie były sposoby naświetlania tylko co się dzieje w kościele. I problem kamerunów też był omawiany. Pokazałem na prostym przykładzie jak zniwelować światło żarowe ze zdjęć z użyciem lampy i na jakim czasie naświetlania jaki jest efekt przy jednej i tej samej przysłonie. Bez wnikania w teorie gasnącego żarnika czy udowadniania kto ma rację lub jej nie ma. Czy z mojego testu nie wynika, że stosując krótszy czas naświetlania i mniej więcej nie zmieniającej się ekspozycji światło z halogenu znika? A to chyba miałem udowodnić?

Bywalec Awatar Dilbercik
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Sergiusz ale pokaz nam to co pokazales na 2 lapeczkach 20w na 2 lampach 500w ok ?
    i powiedz jakich lamp uzyles co by doswietlic niech bedzie Twoje studio.

zabic swiatlo z 2 zaroweczek 20w potrafi lampa wbudowana w tansze korpusy...
    Canon 55D, kilka tamronow, kilka canonow, troche stalek, troche zoomow, dwie zarowki i 0 umiejetnosci fotograficznych (RP,R7,R8,R5/Sigma RF 18-50, EF A 28,35,135/Canon RF 16,24,35,50,85,100L Macro, 70-200F4L, 100-500L) 24-105f4L, 24-105f2.8L

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sergiusz Zobacz posta
    Czy z mojego testu nie wynika, że stosując krótszy czas naświetlania i mniej więcej nie zmieniającej się ekspozycji światło z halogenu znika? A to chyba miałem udowodnić?
    Owszem znika, ale wraz z nim znika również cały drugi plan w kościele. Równie dobrze można by było zrobić zdjęcia ślubne na greenboxie i później w jakimś programie do 3d wsadzić parę do kościoła. Jak mi pokażesz jakieś zdjęcie na 1/250s f11 w kościele (iso max 3200, żeby nie było ;P), które swoją treścią jest choćby w najmniejszym stopniu akceptowalne, to oddam honory.

Pełne uzależnienie Awatar Tezet-gdynia
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Dilbercik Zobacz posta
    Sergiusz ale pokaz nam to co pokazales na 2 lapeczkach 20w na 2 lampach 500w ok ?

Ale 2 lampy 500W ciaglego to zaledwie ok 2 x 0,5Ws lub jak kto woli - tak nadmiarowo 2 x 5Ws. Ktory EX nie da temu rady ? Nawet odbity od sciany czy czegokolwiek innego ?

Bywalec Awatar Dilbercik
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

micles - dzieki dales mi ciekawy pomysl hehe na sesji zrobimy poprawiny w kosciele a potem doklei sie widzow i ksiedza heheheh
    Canon 55D, kilka tamronow, kilka canonow, troche stalek, troche zoomow, dwie zarowki i 0 umiejetnosci fotograficznych (RP,R7,R8,R5/Sigma RF 18-50, EF A 28,35,135/Canon RF 16,24,35,50,85,100L Macro, 70-200F4L, 100-500L) 24-105f4L, 24-105f2.8L

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tezet-gdynia Zobacz posta
    Ale 2 lampy 500W ciaglego to zaledwie ok 2 x 0,5Ws lub jak kto woli - tak nadmiarowo 2 x 5Ws. Ktory EX nie da temu rady ? Nawet odbity od sciany czy czegokolwiek innego ?
    o panie

zwykły halogenikna lampie kameruna daje czasem różnicę 3-4EV więc walnięte 2x 500w nawet z większej odleglości robią swoje

poza tym , nawet jeśli taka 580ex na full da rade , to jak ty sobie wyobrażasz oświetlić cały kościół ? 5 lamp na statywach rozstawiać ? odbić w kościele to sobie zazwyczaj można co najwyżej od czoła , no chyba że lubi się później mieć 36 odcienie zafarbu gdzie się tylko da
    no comment...

Miasto
    mazowiecka wioska

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Dilbercik Zobacz posta

Dwa halogeny po 500 W umieszczone nad tłem pod sufitem.

1/3 sek f 5,6 ISO 100 lampa błyskowa wbudowana w aparat

1/60sek f 5,6 ISO 100 lampa błyskowa wbudowana w aparat

Strona 8 z 14 PierwszyPierwszy ... 678910 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów