Dla podanych przez Sergiusza zdjęć powinna być różnica jakieś 5EV o ile się nie mylę. Nie było wcześniej mowy o waleniu lampą. Chcę zobaczyć zdjęcie włączonego halogena który właśnie wygasł w czasie pracy. Myślę, że wszyscy czekamy na efekty.
Dla podanych przez Sergiusza zdjęć powinna być różnica jakieś 5EV o ile się nie mylę. Nie było wcześniej mowy o waleniu lampą. Chcę zobaczyć zdjęcie włączonego halogena który właśnie wygasł w czasie pracy. Myślę, że wszyscy czekamy na efekty.
C5DIII,| C20/2.8, C28/1.8, S35/1.4, C50/1.4, C100/2.0
Swietlowki tak dzialaja, halogony maja ogromna bezwladnosc. Swiatlo z nich jest praktycznie stale. Lamp pilotow nie widac na zdjeciach z powodu ogromnej roznicy ich mocy w stosunku do blysku. Gdyby halogeny w pilotach mialy 1kW co w takich budowlanych lampach nie jest zadnym wyczynem to postaraj sie skompensowac je reporterska lampa blyskowa.
No to się wyjaśniło :-)
wróćmy do tematu:
http://www.kuria.katowice.pl/index.php?go=81
9. Komisja Episkopatu Polski ds. Liturgii i Duszpasterstwa Liturgicznego ustala następujące zasady:
...
c) Osoby upoważnione do fotografowania lub filmowania podczas czynności liturgicznych winny być odpowiednio i godnie ubrane.
...
e) Wykluczone jest ustawianie w prezbiterium dodatkowych źródeł oświetlenia (reflektorów, halogenów itp.) skierowanych w stronę zgromadzenia,...
Jak więc to możliwe, że ksiądz nie wyrzucił tego kameruna z kościoła?
Ksiądz był przyjezdny. Z dalekich krajów. Po polsku mówi ale słabo. Nasze "przepisy" są mu widać obce.
Canon 55D, kilka tamronow, kilka canonow, troche stalek, troche zoomow, dwie zarowki i 0 umiejetnosci fotograficznych (RP,R7,R8,R5/Sigma RF 18-50, EF A 28,35,135/Canon RF 16,24,35,50,85,100L Macro, 70-200F4L, 100-500L) 24-105f4L, 24-105f2.8L
A masz fotę ogólnego planu jak to wyglądało ?
no comment...
Skierowanych w stronę zgromadzenia. Może para młoda nie jest traktowana jako zgromadzenie. Może odbijał halogeny od czegoś
A co do żarówki :
Zapytałem :Tym pytaniem chyba wyraźnie nakreśliłem, że interesuje mnie wygasanie żarnika i trafienie w okres wygaśnięcia żarnika krótkim czasem otwarcia migawki, a nie po prostu zmniejszenie ekspozycji o 3 1/3 EV i dowalenie lampą, bo to jest chyba oczywiste, że taki efekt uzyskamy i sam to zasugerowałem (przesadnie) na samym początku, a dokładniej tutaj :Mój test natomiast wykazał, że ekspozycja nie zmieni się z powodu skrócenia czasu przy jednoczesnym zwiększeniu czułości bądź przysłony (zachowania takiej samej wypadkowej ekspozycji).
Obaj mamy rację, jednakże to ty wprowadziłeś mnie w błąd o tym postem :Z mojej strony chyba byłoby wszystko. Dziękuję, dobranoc.
Sergiusz nie żartuj sobie... Efektu wygaszania żarnika, to tu nie widać. To, że światła żarówek są coraz słabiej widoczne, to zasługa skracania czasu naświetlania (przy stałym ISO i przysłonie). Jakbyś chciała udowodnić swoje twierdzenie, to po proporcjonalnym zwiększeniu czułości światło nie powinno być rejestrowane. Micles udowodnił doświadczalnie, że się mylisz, a Twoje zdjęcia to potwierdzają.
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; " (Jacek Kaczmarski "Światło")
mam jedno takie pogladowe wycinek całości z szeroookiego kadru jeszcze z przed imprezy jak sie właśnie rozstawiał.
jedna ta z ciepłym światłem juz stoi po lewej a ta po prawej z zimnym trupim właśnie jest rozstawiana za kwiatami
tu w sumie kurde nie chodzi o marudzenie ze to przeszkadza czy tamto ale o pomysł na przyszłość jak sobie z czymś takim poradzić co by łatwiej sie pracowało a młodzi film mieli...
Ostatnio edytowane przez gwozdzt ; 24-06-2010 o 10:21
Canon 55D, kilka tamronow, kilka canonow, troche stalek, troche zoomow, dwie zarowki i 0 umiejetnosci fotograficznych (RP,R7,R8,R5/Sigma RF 18-50, EF A 28,35,135/Canon RF 16,24,35,50,85,100L Macro, 70-200F4L, 100-500L) 24-105f4L, 24-105f2.8L
No tylko że w kiblu to tak sobie można pstrykać zdjęcia , ale w kościele to nie przejdzie.
no comment...