Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 36

Wątek: Awaryjność lustrzanek Canona

ant_z
    Guest

Domyślnie

Macie panowie 100% racji. Wypisywane przez rozmaitych ludzi rewelacje o awaryjności canona to wierutna bzdura, ale... No właśnie. Mimo tego, że tego typu info to lipa wiele osób się na nie nabiera. Przez kilka lat używałem 300 i PowerShota S20 (może ktoś jeszcze go pamięta). Oba aparaty na prawdę wiele przeszły dając dowód niezawodności marki. Jednak kiedy przesiadałem się na 20D kilka razy spanikowałem czytając gdzieś o padającej migawce, urwanym lustrze itp. Na szczęście poszedłem po rozum do głowy i pogadałem z userami 20. I co? I mam go od pół roku i lata jak złoto.
    Aha, migło mi coś o rzekomej awaryjności minolty w którymś z poprzednich postów (daleki jestem o zarzucania komukolwiek szerzenia plotek). To mniej więcej to samo co z Canonem. Przez 3 lata uzywałem minolty D7. Aparat przeszedł 100 tys. kłapnięć. Teraz służy u ludzi i dalej w 100 sprawny. Tym samym wszelkie rewelacje o awaryjności bez podawania konkretnych liczb można włożyć między bajki.

pzdr

ant_z

Coś już napisał
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

Od 1994 roku używam sprzętu Canona , nic się nie psuło aż do pamiętnego dnia 22.10.2005 ... po 37k migawka wzięła i postanowiła paść (w 10d)
    Wymiana serduszka - 620zł. Mimo to zostaje przy Canonie. Pozdrawiam wątpiących ;-)
    Pozdrawiam,
    Krzysiek
    EOS 1,5 GTD + EF 10-780/1,2 L+ SPIDLAJT 747 EX

Pełne uzależnienie Awatar Robson01
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Chrismela
    Od 1994 roku używam sprzętu Canona , nic się nie psuło aż do pamiętnego dnia 22.10.2005 ... po 37k migawka wzięła i postanowiła paść (w 10d)
    Wymiana serduszka - 620zł. Mimo to zostaje przy Canonie. Pozdrawiam wątpiących ;-)
    Migawka to padnie (wcześniej czy później) w każdej puszce nie tylko Canona.
    Canon
    Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...

tosiafoto
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubaman Zobacz posta
    po pierwsze, jeśli to przeczytasz, to się zorientujesz, że najczęstszym problemem jest FF i BF. A to jest też kwestią obiektywu, a nie tylko puszki. Druga sprawa w tym zakresie to fakt, że teraz każdemu się wydaje, że potrafi robić rzetelne testy sprzętu, bo sobie tablice testwe wydrukował z sieci. Według mnie, po przeczytaniu iluś tam wątków, również na naszym forum, bardzo duża część to problemy z użytkownikiem, a nie sprzętem.

po drugie, Canon jest absolutnym liderem na świecie jeśli chodzi o ilość sprzedanych DSLR, a w Polsce jest jeszcze popularniejszy. Ilośc usterek to % wszystkich egzemplaży, więc trzeba podawać w % a nie gadać głupoty

po trzecie, jak ktoś podaje takie dane, a nie wspomina nic o źródłach danych, nie wymienia liczb itp, to ja w takie pierdoły nie wierzę - dla mnie jakaś manipulacja, albo zwykła fuszerka.
    wiesz moze co oznacza error 99 w2 canonie 10d?

czy ktos moze wie co oznacza error99 w 10d?

moim zdaniem padla migawka ale nie jestem pewna czy ktos moze mi pomoc

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Nikt tego nie wywróży. To jest komunikat o błędzie innym, niż numerowane pozostałymi numerkami. Czyli może być to wszystko.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Domyślnie

Miałem mniej więcej chronologicznie:
    - T70 (bagnet FD) - zero problemów do pozbycia się aparatu
    - EOS 500 - zero problemów do pozbycia się aparatu
    - EOS 500N - zero problemów do pozbycia się aparatu
    - EOS 100 - padło podnoszenie małego lustra (bardzo intensywna eksploatacja) - prónuję czegoś innego
    - Minolta Dynax 7 xi (lub jakoś tak) - padło prznoszenie napędu do obiektywu po tygodniu - spróbowałem Nikona
    - Nikon F90 - kłopoty z pomiarem światła od początku - wracam do Canona
    - EOS 50 - zero problemów do pozbycia się aparatu (bardzo intensywna eksploatacja - Indie, Nepal, kurz, pył, slońce, deszcz ited...)
    - EOS 30E - pada migawka po 3 latach używania (naprawa 450 PLN)
    - EOS 20D - zero problemów do pozbycia się aparatu
    - EOS 5D - jak na razie bez problemów

Bywalec Awatar senturion
    Miasto
    Leżajsk-Dębica: Podkarpackie

Domyślnie

przyczytałem prawie wszystko co sie tyczy 300d i smiało można brać a najlepsze jest to http://canon-board.info/showpost.php...7&postcount=40
    REBEL+KIT+BG-E1+Kingston 512 MB+SanDisk 1GB+statyw hama+czas pokaże :rolleyes:

Bywalec
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Uzywam sprzętu Canona od 1996. Miałem do tej pory EOS500, 50E, Eos3, 350D a teraz 30D. Poza tym wiele obiektywów. Nigdy nie miałem żadnych problemów z wyjątkiem 50 1.8 MkII, który nie wytrzymał mechanicznie. Nadal działa, ale ma kłopoty z telecentrycznością.

Pełne uzależnienie Awatar thorin
    Miasto
    Silesia

Domyślnie

ja nie mam az tak duzego bagazu doswiadczen, swoja historie z Canonem, zaczalem jakies 3 lata temu, ale nigdy nic sie nie popsulo. Teraz lezy na biurku 350tka i 600tka, o ile 350 ma niewiele ponad rok, to w 600tce ktorej za pare miesiecy stuknie osiemnascie lat, nie moge nic zarzucic, standardowa procedura po paru latach trzeba wymienic smar w migawce, to sie musi przedzej czy pozniej stac, ale mimo ze korpus jest spekany i poobdzierany to mechanicznie nie dzieje sie z nim nic.
    przebłysk geniuszu japońskich inżynierów posiadam, człowieku, dziewiętnastoletni Canon...
    pozor, teď vyletí ptáček, usměj se hezky a řekni sýr.

Początki nałogu
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Wszystko zależy od tego w jakim środowisku się obracamy.
    Ja znam kilku użytkowników Canona i kilku użytkowników Nikona i tak jak Nikoniarzom nigdy nic nie padło, tak Canonierom co jakiś czas coś się sypie:
    to szkło, to body. Sam mam 2 Canony i nie narzekam (odpukać )
    Jednak IMHO ciągłe głosy o psującym się sprzęcie Canona, oraz o obiektywach od nowości nieostrych, które z miejsca trzeba oddawać do serwisu są wnerwiające, tym bardziej, że L-kom przytrafia się to samo.

Możecie mówić, że to 'spisek', 'legendy tych niespełna rozumu', 'propaganda obcych', ale fakt faktem, ze w każdej plotce jest zawsze ziarno prawdy.

Jako, że stoję przed wyborem DSLR, a w Canonie AF mam tylko 1 szkło, poważnie się zastanawiam, czy chcę oddać Canonowi tyle kasy. Jak na razie skłaniam się poważnie w kierunku zmiany systemu.

Potwierdzam pojawiające się w tym wątku głosy, że stare Canony były wykonane wyśmienicie.
    Mam A-1 z 1978 roku i jest genialny... jednak z czasem Canon zrobił się jak Microsoft. Poczuł, że jest prawie monopolistą i przestał po prostu dbać o klienta.
    Potwierdza to bardzo mała reklama produktów Canona - bo i po co prawda? I tak kupią.
    Potwierdza to brak wyjścia do klienta - w sklepach w miejscowościach mniejszych od Warszawy czy Poznania ciężko dostać droższe szkła - jak będzie chciał to i tak kupi, nie?
    Potwierdzają to głosy o np. pogorszeniu się jakości szkła 17-40m którego zostało 'upgradowane' po cichutku - jak chcą to niech kupują, jak się nie podoba to ich sprawa, prawda?
    Czemu 30D nie dostało 10mpx matrycy? - bo i tak się sprzeda...

Canon poczuł się za mocno i przestał się starać. Zobaczymy do czego go to zaprowadzi...
    [fotolog] faj3r.blogspot.com
    [galeria] www.tgf.art.pl
    ----
    EOS 40D | EF 17-40 f/4L | EF 50 f/1.4 | EF 70-200 f/4L | 430ex II | Manfrotto 055ProB + 141RC

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów