Dziękuję za bardzo rzeczową ocenę. Ja cały czas się uczę i szukam ;-)
co do minusów to: pocztówki były robione z całą świadomością tegoż. To dość rzadko odwiedzany kraj i w sieci ( w PL ) nie znalazłem naprawdę zbyt wielu dobrych zdjęć. Głównie były to pstryki z podróży. Chciałem więc zrobić takie pocztówkowe, typowe, by pokazać jak tam jest w ogóle. W miejscach bardziej znanych już można sobie pozwolić na odejście od schematów ( np. Czarnohora ostatnia, gdzie jakbym nie napisał, to nie wiem czy ktoś by zgadł skąd są te zdjęcia )
55. Mnie się bardzo podoba. Aczkolwiek można zrobić było by to na pewno lepiej, bo w rzeczywistości było tam bajecznie ( na te kilka chwil przez zachodem słońca )
60. Mnie tu nie gra kadr. To takie zdjęcie na pocieszenie, bo świetny kadr był z samych murów, ale już nie było słońca - na picasie o tym napisałem.
61. Robione o wschodzie słońca - stąd może te kolory.
66 i 67 - wyprane z kolorów. Otóż, wspominałem, ze zdjęcia przez szybę robione były. Ale tam nie było zasyconych kolorów. Krajobraz był taki dość hmnn... pastelowy, kolory niemrawe i delikatne. Można w obróbce nasycenie znacząco zwiększyć, co nawet spróbowałem zrobić, ale byłoby to nieprawdziwe. Nie chcę przekraczać tej granicy, za którą zdjęcia będą raziły taka właśnie nachalną obróbką.
golek