Pokaż wyniki od 1 do 10 z 67

Wątek: [golek] Góry, głównie góry...

Mieszany widok

Bywalec
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Co do serii Uzbekistanowej - parę zdjęć na plus, parę na minus. Na pewno uwagę przykuwają numery:
    57 (świetna kompozycja, dwie kopuły)
    58 (znów dobra kompozycja, ponownie zdjęcie z kopułami)
    62 (najlepsze z całej serii z Uzbekistanu, w szczególności oglądane z góry na dół, gdzie sylwetka postaci pojawia się na końcu)
    64 (klasyka, półksiężyc z kopułą, która w idealnym świecie zwieńczona byłaby wihajstrem jak na nr 63)
    65 (faktura mozaiki)
    i względnie 67 (pociąg).

Na minus pozostałe:
    55 (czerwień skał jakoś się rozmazuje)
    56 (mocno o niczym)
    59 (sztampa z wycieczki, naturalna rama zrobiona z bramy)
    60 (niby odpowiednie światło podkreślające fakturę tej budowli, ale coś mi nie gra tutaj)
    61 (znów sztampa, w dodatku sprawia wrażenie fluorescencyjnej [choć zapewniałeś - w co wierzę - że obyło się bez PS])
    63 (nudno, za ciemno i krzywo)
    66 (wyprane z kolorów i zabrakło pociągu, który na 67 'robi' całe zdjęcie)

Seria z Ukrainy pokazuje, co tak naprawdę buduje dobre zdjęcie krajobrazowe i chyba wszyscy się zgodzą, że nie jest to liczba megapikseli, a dobre światło. Troszku jedynie odstaje 71, lecz z powodu zdjęcia nr 69 - podobnego, lecz moim zdaniem bardziej dynamicznego, z lepszymi kolorami. Reszta super. Gratulacje.

pozdrawiam!

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Dziękuję za bardzo rzeczową ocenę. Ja cały czas się uczę i szukam ;-)
    co do minusów to: pocztówki były robione z całą świadomością tegoż. To dość rzadko odwiedzany kraj i w sieci ( w PL ) nie znalazłem naprawdę zbyt wielu dobrych zdjęć. Głównie były to pstryki z podróży. Chciałem więc zrobić takie pocztówkowe, typowe, by pokazać jak tam jest w ogóle. W miejscach bardziej znanych już można sobie pozwolić na odejście od schematów ( np. Czarnohora ostatnia, gdzie jakbym nie napisał, to nie wiem czy ktoś by zgadł skąd są te zdjęcia )
    55. Mnie się bardzo podoba. Aczkolwiek można zrobić było by to na pewno lepiej, bo w rzeczywistości było tam bajecznie ( na te kilka chwil przez zachodem słońca )
    60. Mnie tu nie gra kadr. To takie zdjęcie na pocieszenie, bo świetny kadr był z samych murów, ale już nie było słońca - na picasie o tym napisałem.
    61. Robione o wschodzie słońca - stąd może te kolory.
    66 i 67 - wyprane z kolorów. Otóż, wspominałem, ze zdjęcia przez szybę robione były. Ale tam nie było zasyconych kolorów. Krajobraz był taki dość hmnn... pastelowy, kolory niemrawe i delikatne. Można w obróbce nasycenie znacząco zwiększyć, co nawet spróbowałem zrobić, ale byłoby to nieprawdziwe. Nie chcę przekraczać tej granicy, za którą zdjęcia będą raziły taka właśnie nachalną obróbką.

golek
    5dmkII, 17-40/4 24-105/4 70-300/L 50/1,8

zdjęcia i blog: http://pawel.goleman.pl/

Uprawnienia umieszczania postów