Strona 6 z 13 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 126

Wątek: Linux

Początki nałogu Awatar hofi66
    Miasto
    Bydgoszcz
    Trzeba mieć odwagę, by milczeć ...

Uzależniony Awatar birez
    Miasto
    Krakow

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez muflon
    O, widzę że flejmik mamy? ;-)
    Let the flame war begins !

Ma być prosto, ładnie, jak dla idiotów - i po prostu działać. Debian mnie nie przekonał (spełnia warunki 1,2,4 ale nie 3). Próbowałem Ubuntu zachęcony entuzjastycznymi recenzjami - również be. I w końcu poszedłem po najmniejszej linii oporu, czyli Fedora - i nie żałuję.
    Niecaly rok temu, doszedlem do podobnych wnioskow. Sciagnalem nawet DVD Fedory. Zainstalowalem... i odkrylem ze nie ma w jaju reiserfs. No to przekompilowalem dziada i system juz nie wstal.
    Powiedzialem dziekuje i zaistalowalem Gentoo
    Ale jednak Gentoo to nie to :-/
    (od wczoraj mam na nowo Deb'a i nie zaluje decyzji o powrocie )

Ja potrzebuje od systemu by byl
    a) wygodny i niewymagajacy wysilku
    b) ale jednak gdy chce cos zrobic po swojemu ma mi to bez slowa sprzeciwu umozliwic.

Debian zapewnia mi to jak na razie najlepiej z wszystkich dystrybucji jakie probowalem.
    A najchetniej to bym widzial takie polaczenie Gentoo i Debiana, gdyz podoba mi sie w Gentoo, to ze wybierajac flagi kompilacji mozna sobie samemu ksztaltowac zaleznosci. Natomiast nie podoba mi sie kilka innych rzeczy (ten kto wymyslil dependencje w init.d powinien zawisnac)... no i to kompilowanie wszystkiego + brak instalatora...

Fedora byla by ok gdyby (uwaga, czepiam sie)
    a) byla oparta na deb'ach nie na rpm'ach
    b) odinstalowanie libgpm nie powodowalo ze ls przestaje dzialac
    c) nie robil jaj przy rekompilacji jadra

Pewnie znalazl bym wiecej ale wolalem sie nie grzebac

Po trzecie: Debian jest jak dla mnie za bardzo, w pewnym sensie, scentralizowany - te 10GB (czy ile tam aktualnie jest) paczek kontrolowanych przez maintainerów dystrybucji trochę przeraża. Mi się ten chaos Fedorowy trochę podoba - dla każdego coś miłego Ja sobie wybrałem takie a nie inne repozytoria (żeby mieć dobre wsparcie mediów), ktoś inny lubi sobie pograć - znadzie co innego itp. Ostatnio do tego zrobili IMHO krok w dobrym kierunku: wydzielenie Extras od bazowej dystrybucji.
    A mi wlasnie to sie podoba - mam na razie jedno repozytorium i jak na razie tylko mplayera mi brakuje (ale i tak go zawsze recznie kompiluje (robiac oczywiscie paczke))
    Pozatym to ze oficjalne nie znaczy ze jedyne. Sa i inne - jak kto lubi. Mi jednak szkoda czasu na szukanie.
    No ale to juz kwestia gustu.

Jak juz mowilem - Bogom dzieki za mozliwosc wyboru.

Hmmm... czy nie zrobil nam sie czasem maly OT ?
    - Panie Spock, prędkość hiperfokalna !
    - Nie możemy kapitanie, za dużo krążków rozproszenia !

Do galerii nie zapraszam, bo poszła była do /dev/null

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez hofi66
    potem wkraczaja na kolejny poziom, czyli instalacja na dysku - na wszystko potrzeba czasu.
    ... a kolejny poziom to "jak usunąć Linuxa z dysku, bo Windows mi się nie uruchamia" Przynajmniej taka jest statystyka lektury p.c.o.l Dlatego proponowałbym pozostać na stadium 'live CD' tak długo, dopóki nie jest się naprawdę pewnym, że to jest "to o co chodzi".

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz1972
    Miasto
    Ząbkowice Śląskie

Domyślnie

ja nie chcę mieć linuxa obok ja chcę zamiast windowsa
    :-)

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz1972
    Miasto
    Ząbkowice Śląskie

Domyślnie

Fajny podręcznik na pewno się przyda

Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez birez
    i odkrylem ze nie ma w jaju reiserfs.
    Reiserfs? o czym Pan do mnie rozmawiasz?
    b) odinstalowanie libgpm nie powodowalo ze ls przestaje dzialac
    Libgpm? To coś od myszki? No ale przecież myszka działa, po co mam psuć?
    c) nie robil jaj przy rekompilacji jadra
    Jądra? Jajek? Co Pan, ja nie jestem rolnikiem

A tak na poważnie: ja na Linuksa (przynajmniej od strony prywatnej) patrzę jako zaawansowany użytkownik - z naciskiem na użytkownik. Zaawansowany w tym sensie, że macha skryptami az się kurzy (patrz wątek o downloaderze fotek ;-) ), ma geekowski czarny desktop, bez żadnych menu, ikonek i obsługiwany w całości z klawiatury, zna na pamięć co wazniejsze manuale - ale jednak ciągle użytkownik. Jądro? Instalacja softu? Biblioteki? A po co mi to? Przecież działa, co najwyżej czasem się jakiś update z automatu puści, a i to bardziej dla dobrego samopoczucia. Kombinowanie z filesystemem? Na prywatnym laptopie? Dobre sobie, to jakiś rescue-CD pewnie też mam sobie sam zmontować? Bo jak coś padnie to kaplica, z instalacyjnego nie poratuję...

Sprzęt kupuję na tyle świadomie, że jądra nie kompilowałem od roku (na prywatnym sprzęcie, w pracy niestety kilka razy się zdarzyło), wszystkie niestandardowe sprawy (a jest tego sporo: slmodem, nvidia, ntfs, wifi) załatwiam rpmami z livna.org. I 99.5 mojego stukania w komputer to: fotki, newsy, Mozilla, filmy, fotki, newsy... Żadna z rzeczy o których piszesz (jądra, filesystemy, biblioteki...) nie ma z tym żadnego związku.

Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz1972
    Nie obraź się, ale daję Ci szansę jedną na... powiedzmy cztery na to, że sobie nie odpuścisz, zniechęcony inną filozofią pracy. To nic osobistego, czysta statystyka

Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

... a kolejny poziom to "jak usunąć Linuxa z dysku, bo Windows mi się nie uruchamia" Przynajmniej taka jest statystyka lektury p.c.o.l Dlatego proponowałbym pozostać na stadium 'live CD' tak długo, dopóki nie jest się naprawdę pewnym, że to jest "to o co chodzi".
    Tez tak mysle, choc czasami popelniane bledy moga nas sporo nauczyc i zmotywowac. Jak zaczynalem z Linuxem, a nie bylo jeszcze zbyt wielu zrodel literatury a w domu modem 56kb. Nie znalem systemu i w ciagu jednej nocki instalowalem go 2-3 razy, bo np. nie znalem kilku podstawowch polecen i cos mi sie tam przeloczylo To byla zabawa i rzucanie wyzwiskami ... I nie znechecilem sie. Do dzis wykorzytuje ten system, stawiajac serwery i uslugi Rozne sa wiec losy ludzkie ...

Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz1972
    :-)
    Lepiej zostaw sobie winde i potrenuj kilka miesiecy, az sie nie przekonasz.

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Niecaly rok temu, doszedlem do podobnych wnioskow. Sciagnalem nawet DVD Fedory. Zainstalowalem... i odkrylem ze nie ma w jaju reiserfs. No to przekompilowalem dziada i system juz nie wstal.
    Coś nieźle musiałeś pokrzaczyć

Muflon, Rescue CD do linuxa nazywa się Knoppix
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Strona 6 z 13 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów