Strona 5 z 13 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 126

Wątek: Linux

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz1972
    Miasto
    Ząbkowice Śląskie

Domyślnie

ADSL neostrada
    Zapomniałem dopisać że dwa procki KNOPPIX rozpoznaje automatycznie .

Właśnie dostałem pocieszającą wiadomość że kumpel mojego znajomego , pisał pracę magistereską z linuxa . :-) Przyjdzie mi pokazać , co i jak :-)
    Ostatnio edytowane przez Tomasz1972 ; 07-11-2005 o 20:44

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Ale modem masz taki na usb? JEśli tak, to się poddaje, bo nie wiem. Jakbyś miał taki fajny ethernetowy to byłoby łatwiej.

Edit: Chyba nie ma łatwo http://www.fiokware.com/neostrada.php i inne googlowe...
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Miasto
    Ząbkowice Śląskie

Domyślnie

Modem na USB , sterowniki są w zestawie , tylko instrukcja instalacji to połączenie TPSA i WIN :-)

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Ponadto pewnie trzeba te sterowniki przekompilować... A nie wiem, czy knopix ma devele.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Miasto
    Ząbkowice Śląskie

Domyślnie

Nie znam się na tym zupełnie. Ale w sobotę może już będzie linux na kompie :-)

Początki nałogu Awatar hofi66
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Polecam Linux-EduCD 0.4.1 lub najnowsza wersje 0.5... To samo co Knoppix ale dopracowany interfejs w jezyku polskim, zestawy oprogramowania wykorzystywane w na polskim rynku, stabilny ...
    Bazuje na technologii Knoppix/Kanotix oraz pakietach Debiana
    http://www.simp-st.pl
    Trzeba mieć odwagę, by milczeć ...

Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Pracowalem tez na Knoppixie ale dla poczatkujacego ten bedzie lepszy - Linux-EduCD 0.4.1.
    Pozdrawiam

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

O, widzę że flejmik mamy? ;-) To ja dodam coś od siebie. Za młodu byłem wielkim maniakiem LinuxFromScratch - ach te dłubanie, kompilacje, rc.d napisane praktycznie samodzielnie... to były czasy A potem się zestarzałem i mi przeszło. Ma być prosto, ładnie, jak dla idiotów - i po prostu działać. Debian mnie nie przekonał (spełnia warunki 1,2,4 ale nie 3). Próbowałem Ubuntu zachęcony entuzjastycznymi recenzjami - również be. I w końcu poszedłem po najmniejszej linii oporu, czyli Fedora - i nie żałuję.

Po pierwsze, to co sam zawsze radzę wszystkim pytającym tak jak Tomasz: używaj tego, czego używa Twój kolega 'co się zna'. Moim 'kolegą' jest Google - i co by nie mówić, dystrybucje redhatopodobne są używane przez większość (wiem, miliony much.. ;-)).

Po drugie, pakiety - yum jest w Fedorze od początku, a w redhatach już wcześniej było up2date, tyle że z pakietami było średnio. Sporych repozytoriów znam kilkanaście, z tego używam w sumie trzech - to załatwia moje wszystkie potrzeby. Od ponad roku co 1-2 dni robię sobie 'yum update' i jeszcze nic mi się nigdy nie rozjechało pod względem zależności (a mam sporo dziwactw, audio/video, eclipse, trochę swoich pakietów, no i często instaluję sobie z ciekawości 'a co to takiego').

Po trzecie: Debian jest jak dla mnie za bardzo, w pewnym sensie, scentralizowany - te 10GB (czy ile tam aktualnie jest) paczek kontrolowanych przez maintainerów dystrybucji trochę przeraża. Mi się ten chaos Fedorowy trochę podoba - dla każdego coś miłego Ja sobie wybrałem takie a nie inne repozytoria (żeby mieć dobre wsparcie mediów), ktoś inny lubi sobie pograć - znadzie co innego itp. Ostatnio do tego zrobili IMHO krok w dobrym kierunku: wydzielenie Extras od bazowej dystrybucji.

To takie moje 0.03CHF ;-)

Miasto
    Ząbkowice Śląskie

Domyślnie

fajnie że wiem o czym mówicie :-( mam nadzieję że w najbliższym czasie poznam jakieś podstawy . Google pokazuje najwięcej stron w en , a ja słabo się w tym języku komunikuje :-(
    Ale cóż nauczyłem się windowsa , nauczę się LINUXA :-)

Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz1972
    fajnie że wiem o czym mówicie :-( mam nadzieję że w najbliższym czasie poznam jakieś podstawy . Google pokazuje najwięcej stron w en , a ja słabo się w tym języku komunikuje :-(
    Ale cóż nauczyłem się windowsa , nauczę się LINUXA :-)
    Tomku,
    nie przerazaj sie tym wczesniejszym wywodem Ja pracuje z Linuxem od lat 90-tych - Red Hat 5, 6, itd. Wtedy byl to najlepszy Linux na swiecie, potem troche sie popsulo. Obecnie w domu i pracy Aurox, zamiennie Fedora (stary Red Hat w skrocie). Pracuje troche dydaktycznie i wlasnie z takiego LinuxEdu- CD (ew. Knoppix) korzystam. Ludzie, ktorzy po raz pierwszy maja z takim systemem do czynienia, sa zadowoleni, potem wkraczaja na kolejny poziom, czyli instalacja na dysku - na wszystko potrzeba czasu. Tak tez im polecam, sprawadza sie od dawna. Oczywiscie, za chwile moze tu rozwinac sie dyskusja, co lepsze - podobnie jak to ma miejsce co lepsze C czy N . Wiec spokojnie pobaw sie dystrybucjami typu "live" i bedzie dobrze.

Powodzenia

Strona 5 z 13 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów