tutaj akurat roxio ma duzo racji faktycznie cena 500D spadla i to duzo wiec jesli masz zapas gotowki to polecalbym wlasnie 500D i jakies dobre szkielko :-D
tutaj akurat roxio ma duzo racji faktycznie cena 500D spadla i to duzo wiec jesli masz zapas gotowki to polecalbym wlasnie 500D i jakies dobre szkielko :-D
No sprzęt będzie wzięty na raty jak pisałem i obawiam się,że nie ma opcji kupna samego body,wiec będzie to z 18-50 lub 18-135,a czy 550D jak chciałem,czy 500D z tego co radzicie to się zastanawiam.500D z 18-50 wyszła by prawie 850zł taniej niż 550D 18-135D i była by szansa szybciej kupić jakieś szkło lepsze niż te podstawowe.Dopiero zaczynam przygode z takim sprzętem jak lustrzanki cyfrowe no i wertuje fora i testy,żeby znaleść "złoty środek" narazie,co udało mi się zrobić to podjąć decyzje,że będzie to Canon,a nie Nikon.I jeszcze jedno,czy ten kit 18-50 jest aż tak zły,czy dla początkującego będzie ok do nauki,jak to się ma z jakością zdjęć do kompakta Sony DSC-P200.
Tak bym zrobil. Kit 18-55IS jest calkiem niezly, a do megazoomow jestem uprzedzony z oczywistych powodow.
lustrzanka jest zawsze lepsza od aparatu kompaktowego wiec raczej nie powinienes wybierac sony a co do samego obiektywu kitowego to do nauki bedzie w sam raz ,jest to dobry obiektyw :-D
Co do KITa 18-55 IS, to jak było to wielokrotnie pisane na forum, jest to całkiem niezły obiektyw amatorski, za b.niewielkie pieniądze. Zdecydowanie polecam, zwłaszcza na poczatek, do nauki fotografii, zorientowania się w potrzebach,póżniej i tak pewnie trzeba bedzie coś dokupić.
Canon EOS 450D+S10-20/4,5-5,6 + C15-85 IS USM+C50/1,8+C55-250 IS
Na wstępie chcę podziękować wszystkim,za pomoc,którzy swoimi wypowiedziami pomogli mi podjąć decyzję w zakupie pierwszej lustrzanki,nie udało mi sie kupić 500D,były dostępne tylko 550D,ale już nie mogłem dłużej czekać i błąkać się po internecie w poszukiwaniu tego pierwszego poważnego aparatu.Kupiłem z szkłem 18-55 i na tym będę stawiał pierwsze kroki,a co potem...? jeszcze się zgłoszę o pomoc:-D.Jeszcze raz dzieki za pomocne komętarze.
Osobiście bardzo się ciesze że wybór padł na tą puszkę, zawsze w przyszłości będziesz mógł się podzielić jakimś spostrzeżeniami przydatnymi dla innych.
Życzę owocnego użytkowania i niesamowitych ujęć.
Pozdrawiam
6D+BG-E13 Grip,C 50 1.8STM, C 100 2.8 IS USM, T SP 24-70mm 2.8 Di VC USD, T 150-600 VC USD 430EX II, Camrock T-70,
sprzedamT24-70 2.8, lub zamienię na 24-105L
Dzięki,ale narazie jestem na etapie nauki podstaw i zaczytany w instrukcji.Jeśli chodzi o pierwsze wrażenie,to jest bardzo,ale to bardzo pozytewne aparat prezętuje się świetnie,no zdjęcia też są bardzo ładne,co prawda z automatycznymi ustawieniami narazie robiłem,ale dają rade.Jedyne co mnie denerwuje to ten pasek na aparat z tymi napisami taki jakiś jak na choinke wg mnie tandeta straszna,musze coś dziś kupić innego.
tu masz coś na ten temat:
http://canon-board.info/showthread.php?t=6641
albo tutaj:
http://canon-board.info/showthread.php?t=35825
pozdro.,
m.