Strona 12 z 14 PierwszyPierwszy ... 21011121314 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 111 do 120 z 136

Wątek: Przekonajcie mnie

Pełne uzależnienie Awatar Arkan
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

adwent - nie jestem z zawodu psychologiem, choć miałem to jako przedmiot i zaliczałem jako fakultet. Psychologowie to szkodniki - niezależnie od stereotypu Inną sprawą jest, ze wiedza z tego zakresu jest ogromnie przydatna. Ponieważ nie do końca zgadzam się z tobą, a nie chcę tu wchodzić w głębsze interpretacje cytowanej wypowiedzi to wyślę ci PM.
    Pentax K-5 II, Leica M9

Domyślnie

O ja piernicze Ale czad - podoba mi sie tutaj coraz bardziej, a ta dyskusja przyznam, ze należy do najlepszych w ostatnich tygodniach. No moze tylko równać się z niektorymi fragmentami na temat 5D choć tamta była bardziej techniczna.

To co tutaj mamy to esencja fotografii... Nie tam zadne matryce, ale to co w NAS jest. I pomimo glosów stricte technicznych i podejscia czysto zawodowego - to widze, ze wiekszosc z Was traktuje swój sprzet (niezależnie od marki) jako coś więcej niż tylko zbiór elektronicznych części.

Chyle czapki przed tymi właśnie użytkownikami Respect Panowie !

Domyślnie

A co do meritum - Michal zapytal czy mialem na mysli sprzet Nikona z czasow analoga. Nie Michal - nie tylko. Musze sie przyznac, ze wlasnie przed chwila ogladalem fotki z meczow Prokomu robione jeszcze D2H i 85/1,4. Wspaniale combo i wspaniale efekty. Bardzo żałuje tego aparatu i on również był czymś wiecej niż kolejnym DSLR...
    D70 mnie mialem - wiec nie wiem. Ale nie chodzilo mi o rozgraniczanie analog-digital. Chodzilo o markę jako całość.
    I tutaj widzę Nikona na 1 miejscu. Ot tak jakos czuje, a ze zaczynalem przygode z fotografia od Canona (50E - pierwsze AF body w moich rekach) to naprawde pierszy Nikon (f90x) po prostu zabił mnie jakoscią i "tym czymś".

Piszesz Michal o F3.... no cóż... dotykasz tak dalekich od siebie systemów i filozofii fotografowania, ze trudno za Toba nadążyć...

Nie wiem jak można porównać filozofie pracy D2X i F3... moim zdaniem nie można.
    Wraca, jak bumerang, pytanie i klucz do wielu spraw: jaką fotografie robisz!?
    To fundamentalne założenie i jest warunkiem "sina qua non" aby DOBRZE dobrać system.

F3 da Ci wiele, ale tez wiele zabierze. Ja postawnowilem od wielu juz lat, ze bede mial zawsze analoga - obojętnie jakiego (ostatnio Olympus OM-2n) jako drugie body, ale zawsze DRUGIE.

Nie widze powodow, dla ktorych nie mozesz zatrzymac D70 z zamiarem wymiany na D200 i dokupic F3 (za grosze!).
    Jedyny problem, ktory sie ostatnio pojawił to szkla DX. Ale szkla manualne Nikona sa tanie jak barszcz i rewelacyjne optycznie. Canon zawsze pozostawał w tyle w bagnecie FD.

Reasumując ponownie - mając obecnie szkla Nikona f:2,8 nie zmienialbym systemu. Zdecydowanie zostałbym przy Nikonie i spokojnie czekal na lepsze body DSLR - jesli przeszkadza ci jakosc D70.

Napisałem o tej "nieszczęsnej" duszy żeby pokazać Ci coś wiecej niż schematy i parametry. Nie wszyscy to czują i dobrze, e odezwały się głosy sceptyków i po prostu rzemieślników (bez urazy), dla których narzędzie jest niczym innym jak inwestycja. Nie obchodzi ich TO COŚ. Ale zdecydowana wiekszośc ludfzi tutaj to amatorzy i miłośnicy - tak, to dobre słowo - MIŁOŚNICY fotografii. Pasjonaci. My tylko tracimy na fotografii w wymierze ekonomicznym. Koszty nas zżerają. Ale biorąc w ręke aparat i zapychając kolejną karte czujemy się troche jak przed (lub w czasie) miłego seksu.

Ten odgłos migawki, te szczeknięcie bagnetu przy zmianie szkla. Nie bierze Cie to!?
    Dla mnie to jest fotografia. Pal sześc wyniki. Ważne, że sprawia mi to rpzyjemność. That's all!!!

Domyślnie

O matko, przebrnalem przez ten watek. chyba napisano juz wszystko, prawie pomijajac jedno, o "duszy" w zdjeciach. Czyli tym jedynym niepowtarzalnym aspekcie jakie odciska fotograf na rejestrowanej scenie. To jest fotografia i to jest najwazniejsze, efekt koncowy, nic po za tym.
    Ja wiem fotografowanie sprawia przyjemnosc, fantastyczne hobby, ale dopoki sama czynnosc jest najwazniejsza i ta cala otoczka sprzetowo techniczna, to fajnie. Ale mi to zdecydowanie nie wystarczalo, wiele poswiecilem, zeby to zmienic. Po czesci mi sie udalo, teraz fotografia jest dla mnie sposobem na zycie.
    A teraz o czyms trywialnym, o pieniadzach. Od dwoch lat fotografuje cyfra i to jest dobre narzedzie do celow komercyjnych i do zdjec we wnetrzach w sztucznym swietle. Ale gdybym mial wystarczajace fundusze i oczywiscie ktos bylby potem za to sklonny zaplacic, to swoje tematy robilbym na slajdzie i oddawal do skanowania
    Tak wiec wiekszosci ludzi nie stac by miec te wszystkie swoje ulubione zabawki i tyle.
    A wracajac do duszy aparatow, sadze, ze to przyzwyczajenie, sentyment do minionych lat, udanych zdjec itd. Ja tego nie potrzebuje, dla kogos innego moze to byc niezmiernie wazne.
    A co do Canona, uzywam bo kiedys przez jakis przypadek kupilem i tak sie zaczelo. Gdybym mial nikona tez bym uzywal, a czy zmienilbym teraz system - watpie, pewnie nie byloby mnie stac. Lepiej te pieniadze przeznaczyc na zdjecia, filmy, wyjazdy, cokolwiek.

A i zeby nie byc zupelnie OT, uwazam, ze Canon w fotografii cyfrowej, jak dla moich zdjec, jest lepszy. Daje po prostu wiekszy wybor aparatow, formatow i szkiel staloogniskowych.
    Pozdrawiam,

Jarek

www.jarekjaworski.net

Pełne uzależnienie Awatar thorin
    Miasto
    Silesia

Domyślnie

wracam Ci ja z dobijania targu "apratu z dusza" (dziewicza 600, niestety nie moja) a tu jak zwykle mozna poczytac rzeczowo i na temat i znowu pouprawiac moja ukochana sztuke OT swoja droga to jest jak "alternatywy 4" ilekroc to wznawiaja tylekroc smieszy
    przebłysk geniuszu japońskich inżynierów posiadam, człowieku, dziewiętnastoletni Canon...
    pozor, teď vyletí ptáček, usměj se hezky a řekni sýr.

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Arkan
    To twoje emocje decydują o tym czym one dla Ciebie są. Klasyczny mechanizm bloku psychologicznego - staramy się nie odczuwac (a raczej okazywać) pewnych emocji bo np. ten typ emocji jest nie akceptowany w naszym środowisku.

Cytat Zamieszczone przez adwent
    nie prawda -słowa Kubamana nie są przykładem żadnego bloku psychologicznego

Cytat Zamieszczone przez Arkan
    blokowanie jest jednym z niedojrzałych mechanizmów obronnych i oznacza ni mniej ni wiecej tylko mechanizm oparty na wstrzymywaniu uczuć

Cytat Zamieszczone przez adwent
    więc u Kubamana jest to wciąż postawa świadoma, natomiast wszystkie mechanizmy obronne w ujęciu psychoanalizy są mechanizmami działającymi w części umysłu zwanej nieświadomością
    :-D

Arkan, pokażę Ci jaki jestem asertytwny i powiem, że chyba ci coś ma mózg padło. Ewentualnie ujarałeś się tym świństwem od Iczka. Adwent - dzięki wielkie za wsparcie, stary już myślałem, że jestem świrem
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez iczek
    widze, ze wiekszosc z Was traktuje swój sprzet (niezależnie od marki) jako coś więcej niż tylko zbiór elektronicznych części.

Chylę czapki przed tymi właśnie użytkownikami Respect Panowie !
    iczek, no i trudna sprawa, bo musisz pochylić i przede mną :grin:
    Ja nie napisałem, że nie mam żadnych odczuć odnośnie mojego sprzętu, czy że traktuję go jak zbiór elektronicznych części. Mam swoje o nim zdanie i cieszy mnie jego używanie. Natomiast napisałem, że to są moje/twoje/jego/jej uczucia, a nie coś co siedzi w tej puszce. Dlatego machanie ideologiczną flagą z napisem Nikon jest fałszywe. Kropka.

Uzależniony Awatar -=Festyk=-
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Zaczęło się od skromnego pytania mikiego o poradę w sprawie wyboru aparatu.A doszło poprzez dyskusję o ,,duszy'' aparatów,aż do psycholgii i ,,mechanizmów obronnych'':grin: To chyba jest rekordowy OT
    D300s,Nikkor 18-55mm f:3,5-5,6,Tamron 55-200mm f:4,0-5,6,Jupiter 37A 135mm f:3,5,SB-800,Fancier WB1626
    plfoto||Galeria

Coś już napisał Awatar mikie_001
    Miasto
    na wsi....

Domyślnie

watek przerosl moje najsmielsze oczekiwania - chyle przed Wami czolo !!

Witaj Piotrze
    Witaj Jareczku

Hehe coraz wiecej znajomych.
    Ja sie tylko Jarkowi przypomne, bo pewnie nie kojarzy mojej osoby - kiedys gawedzilismy w kafeterii na szostym pietrze na temat wyzszosci obiektywu 35mm nad 50mm, gdy biegales po pietrach i fotografowales ludzi przy pracy w kafeteriach i palarniach

Piotrze, moze nie mam racji i moze jestem ciezko po...., ale wyrzucilem w kat f601 a obecnie robie zdjecia zenitem, bo... bo lepiej sie z tym czuje. ten aparat oddaje dal mnie sens fotografii - a wlasciwie to nie musi byc zenith, to moze byc inny pelen manual. nawet nie wiesz z jakim rozzewnieniem spominnam swojego pentaxa spotmatica - miodzik - pelen manual, zadnych wodotryskow. rewelacja. dlatego tez pomyslalem o nikonie analogowym w pelnym tego slowa zanczeniu - przeciez f3 to czolg. ostatni z wilkich. po nim juz tylko byly zautomatyzowane zabawki. specjalnie nie licze fm2 i fm3, bo te aparaty po prostu mi sie nie podobaja....

z calym szacunkiem dla canona i canonierow wydaje mi sie jednak, ze pozostane przy nikonie, no chyba, ze nowy model canona cos zmieni

a tak OT - kiedys mialem A1 z obiektywem 135/2,5 SSC. nie pamietam dokladnie czy to byla taka przyslona.... ale to bylo szklo....

pozdrawiam

Michal

Miasto
    Kraków

Domyślnie

jeden z lepszych. a wszystko dzięki wrażliwości iczka
    (absolutely no offense just fun)

Strona 12 z 14 PierwszyPierwszy ... 21011121314 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów