Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 41

Wątek: Micro studio - jak zacząć ?

Coś już napisał Awatar pawelpaciorek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mastercheat Zobacz posta
    ...
    ps. tylko lepiej jest użyć parasolki wewnętrznie odbijającej nie przepuszczającej światła i ustawić ja w druga stronę niż na moich fotkach. Wtedy światło z lampy nie robi takiej poświaty i nie ingeruje tak bardzo w oświetlenie przedmiotu
    fotografowanego.
    Wystarczy postawić jakąś zastawkę i też da radę

Domyślnie

Przepraszam za głupie pytanie ale ja pracuję tylko w świetle zastanym więc wybaczcie laikowi - co to jest HSS???
    Fotografuję bez pośpiechu... Mój sprzęt: 1/ Dobre i wygodne buty. 2/ Zestaw "Małpa z Brzytwą" czyli ΣSIGMALux 50mm f/1.4 EX DG HSM z przypiętym 5DMkII, zoom nożny, flash... jaki flash???
    3/ Czasem także ΣSIGMA 12-24mm f/4.5-5.6 EX DG HSM i Carl Zeiss Planar T* 1.4/85 ZE

Początki nałogu Awatar mastercheat
    Miasto
    Blachownia k/Częstchowy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pawelpaciorek Zobacz posta
    Wystarczy postawić jakąś zastawkę i też da radę
    a no właśnie. Jak już od zastawkach mowa to co polecacie.

Jakieś dykty białe może lub coś podobnego?
    40D;T17-50;Tokina50-135;580EXII;Sherpa250R;4GBx2+8GB;V800C,HL-511x2; Hama Defender 200
    5D;C28/1.8;C85/1.8; YongNuo RF-602; 2xPowerlux VC200; 1xQuantuum PT-200,softboxy,parasole.

Pełne uzależnienie Awatar dziobolek
    Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez il Dottore Zobacz posta
    Przepraszam za głupie pytanie ale ja pracuję tylko w świetle zastanym więc wybaczcie laikowi - co to jest HSS???
    Have Safe Sex (żargon internetowy)
    A tak na serio to u Canona - High-Speed Sync.

Pozdrówka!
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Początki nałogu

Domyślnie

czyli chodzi o to ze mozesz miec lampe i synchro z czasami ~1/1000 np zamiast standardowych 1/250
    W fotografii najważniejszy jest pomysł, dobre światło i jeszcze raz pieniądze.

Domyślnie

Aaaaaaaaaaa - kumam. Czyli szybsze synchro, przydatne np. do dynamicznych scen, bo nie zawsze foci się mizdzące się laseczki.
    Powiedzmy coś takiego...
    I gdy użyjemy HSS to ta substancja (cokolwiek to jest ) którą wypluwa uderzony białas będzie wyrażniejsza, tak? Dobrze kombinuję?
    A przy okazji: z tego co wyczytałem - do warunków micro-studio zbyt mocne lampy nie są pożądane, gdy nie ma jak ich odsunąć wskutek braku wystarczającej powierzchni.
    Czy zatem taki zestaw styknie na poczatek zabawy w błyskanie? Mówię oczywiście o samych gołych lampach bo jeszcze pocket wizard, softboxy itp. Ale weźmy tylko te lampy... Są oczywiście tańsze zestawy ale słyszałem, że Bowens to firma przyzwoita, to chyba lepiej dać te 200 funtów więcej niż za chińszczyznę?
    Fotografuję bez pośpiechu... Mój sprzęt: 1/ Dobre i wygodne buty. 2/ Zestaw "Małpa z Brzytwą" czyli ΣSIGMALux 50mm f/1.4 EX DG HSM z przypiętym 5DMkII, zoom nożny, flash... jaki flash???
    3/ Czasem także ΣSIGMA 12-24mm f/4.5-5.6 EX DG HSM i Carl Zeiss Planar T* 1.4/85 ZE

Początki nałogu Awatar mastercheat
    Miasto
    Blachownia k/Częstchowy

Domyślnie

w sumie to HSS się nie bawiłem, ale sądzę że przydatny może być bardzo przy robieniu zdjęć w plenerze. Kiedy mamy na dworze bardzo jasno a chcemy użyć dużej dziury i z racji tego czas wędruje w kosmos...
    40D;T17-50;Tokina50-135;580EXII;Sherpa250R;4GBx2+8GB;V800C,HL-511x2; Hama Defender 200
    5D;C28/1.8;C85/1.8; YongNuo RF-602; 2xPowerlux VC200; 1xQuantuum PT-200,softboxy,parasole.

Bywalec
    Miasto
    stolyca

Domyślnie

witam

troszke mi sie plany pokomplikowaly wiec poszukiwanie i probe stworzenia mini studio zaczynam od nowa

http://www.elfo.com.pl/index.php?men...id=0&prodid=15

uzywał ktoś takiego zestawu ??

do jakiego max rozmiarowo studia by wystarczył?

i czy jest szansa podczepic jakos inne sofboxy bo z tego cco sie dowiedziałem to firmowych poza tymi dedykowanymi nie ma zadnych innych :/
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    edit

jakie to elfo ma porównanie z takimi zestawami

http://www.sklep.medikon.pl/ZESTAW_D...0400-1856.html

http://www.sklep.medikon.pl/ZESTAW_F..._400-1583.html

i czy do tych fomei pasuja akcesoria bowensowskie??
    Ostatnio edytowane przez bandit ; 27-08-2010 o 12:25 Powód: Automerged Doublepost

Bywalec
    Miasto
    stolyca

Domyślnie

oj widze że forum umiera, pomóżcie towarzysze

Pełne uzależnienie Awatar enter
    Miasto
    wioskawawa

Domyślnie

co do pasowania warto sprawdzić czasami poza forumem
    http://tinyurl.com/346mdj3

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni