Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 41

Wątek: Micro studio - jak zacząć ?

Mieszany widok

Domyślnie Micro studio - jak zacząć ?

Witam!

Chciałbym się trochę pobawić w fotografię studyjną i
    plenerową z wykorzystaniem lamp błyskowych.

Mam do dyspozycji body i 2 flash Canona ( 430EX i 580EX II) oraz
    pusty pokój z pomalowanymi na biało ścianami ;-) .

Myślałem by kupić http://allegro.pl/item1071801239_zes...non_nikon.html
    i do tego jeszcze jeden statyw i parasolkę (i chyba potrzebna by była jeszcze fotocela ?).

580 podłączam kabelkiem do body i na statyw z parasolką (czy 2m to nie za mało na plener ?), a 430 na drugi statyw z parasolką.
    Tu chyba nie obejdzie się bez fotoceli ? Bo lampy nie będą się widziały przez parasolki (czy fotocela będzie dobrze działała w plenerze ?).
    Czy może jakiś radiowy wyzwalacz ?
    Tylko fotocela/wyzwalacz uniemożliwią mi korzystanie z ETTL - czyli doświetlenie np. sali weselnej odpada.

Jakieś uwagi, podpowiedzi ? Budżet jak na razie nie więcej niż 350zł.

Początki nałogu

Domyślnie

kup wyzwalacze radiowe yongnuo za ~150zł 2odbiorniki + nadajnik po co Ci ettl na kablu z boku i po co sie kablem ograniczać...
    do tego 2 parasolki, 2statywy, 2 uchwyty i już masz mini studio, tylko w plener weź cegły do plecaka bo lampki polataaają
    i już masz super możliwości
    do teog na youtube wpisujesz confession of a photographer i później idzisz robić zdjęcia
    W fotografii najważniejszy jest pomysł, dobre światło i jeszcze raz pieniądze.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wałbrzych/Wrocław

Domyślnie

yongnuo chyba ma tylko synchronizację do czasu 1/250, więc raczej w plener się nie nadaje.
    Moje portfolio i blog: http://www.islight.pl
    Możesz mnie także polubić: https://www.facebook.com/Fotografia.IsLight

Początki nałogu Awatar mastercheat
    Miasto
    Blachownia k/Częstchowy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez myslidar Zobacz posta
    yongnuo chyba ma tylko synchronizację do czasu 1/250, więc raczej w plener się nie nadaje.
    no mój z 5D daje radę najwyżej na 160

na 40 D 200
    40D;T17-50;Tokina50-135;580EXII;Sherpa250R;4GBx2+8GB;V800C,HL-511x2; Hama Defender 200
    5D;C28/1.8;C85/1.8; YongNuo RF-602; 2xPowerlux VC200; 1xQuantuum PT-200,softboxy,parasole.

Domyślnie

są szare filtry... tanio i skutecznie.
    5DmkII 5D C15/2.8 C35L/1.4 C50/1.4 C85/1.8 C70-200L/4IS 580EXII 430EXII SB-28 EIZO/S2433W Dell/E1705

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez h4ry Zobacz posta
    są szare filtry... tanio i skutecznie.
    pokaż mi dobry tani filtr szary 77m
    no comment...

Domyślnie

Zdecydowanie polecam radiowe wyzwalanie... w plener z kablami to raczej tylko udreka niz przyjemnosc z fotografowania. Kup sobie wyzwalacz z dwoma odbiornikami a najlepiej z 3 (nie wiadomo czy jeszce jakas lampka ci nei przybedzie )
    Sam uzywam starych PT 04 i smigaja az milo - oczywiscie z małymi przerobkami.

Statywy, uchwyty i koniecznie cos do zmiekczenia swiatełka przynajmniej w jednej lampie (softbox ale spokojnie parasolka dyfuzyjna wytarczy )

Jesli koniecznie chcesz ettl a nie masz duzo kasy to polecam kabel ettl.
    Zamiennikow jest pelno i w dowolnej dlugosci a jak braknie to samemu mozna jeszcze dorobic. Taki kabel procz wspomnianego wyzej ettl ma jeszcze jedna i wydaje mi sie ze wieksza zalete - Higt speed - czyli praca na krotkich czasach. Przydaje sie do portretow na jasnych szkłach zeby uzyskac pieknie rozmyte tło

Domyślnie

Może na początek tak jak podałem: 2 x (statyw, parasolka transparentna, fotocela) + kabel TTL. Będę mógł zakombinować z kilkoma sposobami wyzwalania
    -580 po kablu TTL - 430 slave TTL (lub z fotoceli jeśli się nie widzą bez TTL)
    -580 i 430 w manualu - wyzwalanie z wbudowanego flasha poprzez fotocelę;

I pozostanie zbierać na wyzwalacze . A co sądzicie o takim wyzwalaczu radiowym ?
    http://allegro.pl/item1090970760_wyz..._e_ttl_ii.html

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Radek D Zobacz posta
    Może na początek tak jak podałem: 2 x (statyw, parasolka transparentna, fotocela) + kabel TTL.
    Ja bym jednak obstawał za wyzwalaniem bezprzewodowym. Zdecydowanie większa wygoda niż kabel i fotocele. Nawet "durnowate" phottixy (których sam używam) w zupełności wystarczą i będą się dobrze sprawowały.

Początki nałogu Awatar mastercheat
    Miasto
    Blachownia k/Częstchowy

Domyślnie

dożo bardziej niż TTL, moim zdaniem przydała by się możliwość sterowania parametrami błysku z puszki (bezprzewodowo). Tak aby nei trzeba było do lampy biegać za każdym razem.

ps. jeśli chodzi o małe studio w domu, to mogę już powiedzieć, że 3 x 200 Ws to aż nadto do pomieszczenia w okolicach 25 m2. nawet 2x200Ws to za dużo.
    Z przysłoną nie da się zjeść poniżej 5,6, przy skręceniu lamp na minimum i z softboksami z podwójną powierzchnią rozpraszającą.
    40D;T17-50;Tokina50-135;580EXII;Sherpa250R;4GBx2+8GB;V800C,HL-511x2; Hama Defender 200
    5D;C28/1.8;C85/1.8; YongNuo RF-602; 2xPowerlux VC200; 1xQuantuum PT-200,softboxy,parasole.

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów