Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 41

Wątek: Micro studio - jak zacząć ?

Bywalec
    Miasto
    stolyca

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez enter Zobacz posta
    co do pasowania warto sprawdzić czasami poza forumem
    http://tinyurl.com/346mdj3

a czy to nie działa w ten sposób że to akcesoria fomeia można podpinać pod bowensa a nie odwrotnie ??

jeśli odwrotnie to byłaby bardzo dobra sprawa

a może mi ktoś powiedzieć jeszcze coś wiecej o tym zestawie elfo miqro ?

dedykowane softboxy sa malutkie, wiekszych chyba zamontować sie nie da :/

Domyślnie

Fomei do Bowensa i Bowens do Fomeia to samo co do Bowensa można podpinac do Powerluxa czy Quantuuma także akurat nie ma problemu z akcesoriami
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    zapomniałem dodać polecam Fomei Basic jak ktoś chce mieć małe lekkie mobilne lampy np. do transportu. Do większości zadań wystarczające
    Ostatnio edytowane przez fotoellite ; 29-08-2010 o 00:56 Powód: Automerged Doublepost

Bywalec
    Miasto
    stolyca

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fotoellite Zobacz posta
    Fomei do Bowensa i Bowens do Fomeia to samo co do Bowensa można podpinac do Powerluxa czy Quantuuma także akurat nie ma problemu z akcesoriami
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    zapomniałem dodać polecam Fomei Basic jak ktoś chce mieć małe lekkie mobilne lampy np. do transportu. Do większości zadań wystarczające
    dzieki za odpowiedz , to już bardziej mnie zachecia do fomeia

mam jeszcze pytane jak sie ma ten zestaw elo miqro pro do zestawu fomeia?

sa jakies plusy na korzyść miqro?

Bywalec
    Miasto
    stolyca

Domyślnie

do basica można montować inne akcesoria??
    czyli ten adapter i modyfikatory bowensa?

nie ma wzmianki na stronie w propozycji pasujacych akcesoriów dla tego pytam czy nie ma sytuacji jak z miqro .

nie mam jak tego sprawdzic w praktyce dla tego zastanawia mnie czy do malego pomieszczenia, max 4,5 i 3 m wysokosci lepsze 3 x 250 ws , czy 2 x 400 ?

martwi mnie ten brak mozliwosci rozbudowy miqro o pozostale akcesoria , pozostalo by w przyszlosci zakupienie mocniejszych lamp , tylko nie bedzie musialo byc elfo skoro akcesoria i tak nie sa wymienne z zestawem miqro .
    O ile o miqro nie wiele ale cokolwiek znalazłem, to w przypadku basica 400 nie moge znaleźć żadnych opini użytkowników :/

Domyślnie

do Basica można montować wszystko co ma mocowanie Bowensowskie czyli z trzema wypustkami

zerknij w linka i na pierwsze zdjęcie od lewej w miniaturach widać tam sposób mocowania akcesoriów a dokładnie te wcięcia pod reflektorem do parasolek który ogólnie jest w komplecie.
    LINK

Co do wyboru lamp zawsze dobieram pod klienta pomieszczenie oraz pod to jaką najczęściej będzie uprawiał fotografie itd itp a najbardziej lubie jak klient mówi mam np przeznaczone tyle i tyle kasy na wyposażenie studia,studyjka i nieraz odradzam bo wiem że chce wydać za dużo a nieraz dodaje do listy zakupowej bo np czegoś mu braknie do danego zlecenia wszystko zależy od preferencji jak wyżej

Powiem tak jeżeli miałeś już do czynienia z fotografią studyjną to więcej lamp o odpowiedniej mocy będzie lepszym wyborem ze względu na to że masz możliwość czarować światłem, a jeżeli dopiero zaczynasz to proponuje kupić zestaw Basic plus blenda 5w1 i powoli zapoznawać się ze światłem bo wierz mi że jak nakupisz za dużo to sie pogubisz i na bank pozalewasz masakryczną ilością przypadkowo padającego światła modeli,produkty itp dokupic zawsze można z tym nie ma problemu i nie ma sensu odrazu wydawać mase kasy.

Bywalec
    Miasto
    stolyca

Domyślnie

dzieki za odpowiedz

jednak wczoraj zanim napisałeś odpowiedz juz lezał w domu zestaw elfo bo stwierdziłem że nie ma co czekać

nie miałem wcześniej doczynienia dla tego na początek może 3-ciej lampy nie bede nawet wyciagal z pudełka

jeszcze ich nie ropzakowale mwiec zanim zaczne miec jakies opinie sporo minie, jedno moge powiedziec to na pewno fajny mobilny zestaw w ładnej walizeczce

pozdrawiam

Domyślnie

gratuluje zakupu i teraz pozostaje tylko ćwiczyć

Bywalec
    Miasto
    stolyca

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fotoellite Zobacz posta
    gratuluje zakupu i teraz pozostaje tylko ćwiczyć

dzieki

denerwuja mnie strasznie wątłe statywy, wiadomo ze musza byc leciutkie jesli to ma byc zestaw mobilny, ale dodatkowo slapo trzymaja po rozlorzeniu wiec z checia za jakis czas do domowego uzytku je pozmieniam , pozostana ewentualnie na wyjazd kiedy nie bedzie miejsca na wieksze .

Pokretło przy lampie zaciskujace po ustawieniu kata lampy tez slabo trzyma, mialem do tej pory doczynienia jedynie z pokretlem w uchwycie BK-3 i wydaje sie byc zdecydowanie lepszym rozwiazaniem, mniej uzytej sily, wygodniejsze w trzymaniu bo wieksze i lepiej trzyma .

Poza tym jak na razie zestawik mi sie podoba, co sie uda na nim osiagnac zobaczymy z czasem, na razie nawet nie korzystam jeszcze z 3-ej lampy bo ogarniecie dwoch troche czassu mi zajmie

Domyślnie

proponuje wymienić np na takie statywy LINK lub Quantuum AIR 260cm jeszcze nie dodałem do sklepu ale można zobaczyć w sieci, a tamte zostawić faktycznie jako mobilne.

Co do oświetlenia to dobrze by było jakbyś pokazywał zdjęcia co ci wychodzi w walce ze światłem wtedy łatwiej jest pomóc z ustawieniami itd

Coś już napisał Awatar astroadamo
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

To może ja coś jeszcze dodam do oceny ;-), tym bardziej, że doświadczanie w studio mam małe.

To tylko autoportrety testowe więc walorów estetycznych nie oceniamy ;p. Chodzi mi raczej o oświetlenie.

1. Po mojej prawej z góry Elfo 500ws + soft 60x60 po lewej na wysokości głowy Quantuum R300 z białą parasolką. W tło waliłą 430ex II.

2. Po mojej lewej quantuum R300 z wrotami i plastrem miodu.

3. Po mojej prawej z góry elfo 500ws z softem 60x60, po lewej z tyłu quantuum r300 z wrotami wycelowana w głowę.
    Canon 5D, Canon 40D, C 17-40 L, C 85/1,8, C 50/1.8, Soligor 100/3.5, Raynox DCR 250, Hitech Cokin i inne

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów