Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Wątek: współpraca obiektywu DG z analogiem

Dopiero zaczyna Awatar htx
    Miasto
    Bydzia

Domyślnie współpraca obiektywu DG z analogiem

Witam
    Szukałem i albo słabo szukałem, albo nie było takiego wątku.
    Mam pytanie: czy ma ktoś z Was doświadczenie ze współpracą obiektywu Sigma 70-300 APO Makro DG ze sprzętem analogowym?
    U mnie po zrobieniu rolki ISO200 - zdjęcia zarówno z pleneru i pomieszczeń wyszły mocno stłumione (jakbym miał szary filtr). Na powietrzu chyba niepotrzebnie założyłem polara (słabe światło), natomiast w pomieszczeniu robiłem bez filtrów (tu czułość filmu mogła być nieodpowiednia).
    Zganiam to na swoją niewiedzę i nieznajomość tego obiektywu , jednak teraz robię sobie zdjęcia porównawcze z innym szkłem i czekam na odbitki.
    Moja wątpliwość jest taka- czy obiektyw w sumie dedykowany dla cyfrówek (DG) powinien z analogiem równie dobrze współpracować?
    Może macie jakieś doświadczenia?
    dzięki i pzdr

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez htx
    U mnie po zrobieniu rolki ISO200 - zdjęcia zarówno z pleneru i pomieszczeń wyszły mocno stłumione (jakbym miał szary filtr). (...) natomiast w pomieszczeniu robiłem bez filtrów (tu czułość filmu mogła być nieodpowiednia).
    (...) Moja wątpliwość jest taka- czy obiektyw w sumie dedykowany dla cyfrówek (DG) powinien z analogiem równie dobrze współpracować?
    Witam,
    co prawda nie ma żadnego doświadczenia z obiektywem Sigma 70-300 APO Makro DG jednakże mam dwa inne obiektywy z serii DG których używam z analogiem. Sam system DG są to tylko dodatkowe powłoki nakładane na szkło obiektywu które mają poprawiać jakość zdjęć wykonywanych aparatami cyfrowymi (ot cała dedykacja :-)) więc w zasadzie nie może być mowy o tym, żeby mogły one być przyczyną takiego skutku jaki opisałeś. Nigdy nie zauważyłem u siebie podobnych objawów – zdjęcia wykonane zarówno obiektywami z serii DG jak i innymi wychodziły równo więc mało prawdopodobne aby w wypadku Twojego obiektywu powłoki DG miały jakieś znaczenie – może to jakaś wada obiektywu – musisz poszukać.
    Amatorsko: cyfrowo i analogowo

Początki nałogu Awatar kane
    Miasto
    Tychy/Poland

Domyślnie

Seria DG wspolpracuje bez zarzutu z analogiem jak i cyfra...
    u mnie bez problemu

Początki nałogu Awatar jadeit
    Miasto
    Zielona Góra

Domyślnie

ja moge potwierdzając,
    powiedziec ze moje 70-200 DG bez problemu daje sobie rade z 50e

pozdrawiam
    un point c'est toi
    fotki są tu: http://www.asfalt.net.pl/main.aspx?page=3&uid=10

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Twoj problem wygląda na problem z pomiarem światła
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Miasto
    Bydzia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Golinski
    Twoj problem wygląda na problem z pomiarem światła
    mógłbyś rozwinąć? czym to może być spowodowane i jak się upewnić, że to właśnie wina pomiaru światła?

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez htx
    mógłbyś rozwinąć? czym to może być spowodowane i jak się upewnić, że to właśnie wina pomiaru światła?
    a polar nie jest przypadkiem liniowy?
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

podkreślasz, że światło było słabe, że efekt był jakbyś założył szary filtr, więc rozumiem, że zdjęcia są za ciemne? być może należy dać korektę na plus w ekspozycji (albo zmienić lab )

Akustyk: liniowy chyba powodowałby prześwietlanie, bo światła do czujników dochodziłoby mniej.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Golinski
    Akustyk: liniowy chyba powodowałby prześwietlanie, bo światła do czujników dochodziłoby mniej.
    dla testu przylozylem na chwile kolowy tyl-na-przod przed obiektyw. pomiar w 10D wskazuje dluzsza ekspozycje przy tej samej przeslonie, niz gdyby polara zalozyc prawidlowo (pol dzialki roznicy). czyli w ta strone co piszesz...

aczkolwiek jedyny autentycznie liniowy polar jaki mam to varicolor blue-yellow, ktory to dla odmiany raczej niedoswietla niz przeswietla.
    www albo tez flickr

Miasto
    Bydzia

Domyślnie

kołowy, kołowy, teraz robię równolegle zdjęcia dwoma obiektywami, więc sobie porównam; a co do labu - jest sprawdzony, jeszcze się nie zdarzyła tam skucha

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów