Dzisiaj też nabyłem Smienkę, coby się przygotować do wiosennych plenerów (helios też już czeka )

Tymczasowo wbiłem ją w mój DIY pierścień pośredni (2 dekle sklejone razem i wycięta dziura w środku). Powątpiewam jednak w telecentryczność szkła - dziura w deklu jest zshiftowana o jakieś 1mm od środka Ustawianie głębokości, żeby lustro nie wadziło wykonałem za pomocą kartek A4. Dwie kupki o równej liczbie kartek (w moim przypadku dla 300V wyszło po 13 kartek, dla 5d2 już po 10 - przy 11-12 lustro wadziło) kładziemy na płaską powierzchnię, pomiędzy kupkami szpara na szerokość gwintu wewnętrznego (tego czarnego od soczewki) + trochę zapasu, no i kładziemy smienkę z deklem na kartkach i dopychamy soczewkę do płaskiej powierzchni.

Przy włączonym LV upchnąłem Smienę na maxa (mój max jest mniejszy o grubość jednego dekla + grubość kleju, bo w deklu do body nie zostawiłem nic a nic oprócz mocowania, smienka trzyma się na deklu od obiektywu) i na 5d2 ostrzy mi na jakieś 4m.

TODO :
1) testy w świetle dziennym
2) zakup podróby dekielka do body i zlecenie fachowcowi wycięcia dziury w samym środku (jakieś pomysły gdzie to zrobić tanio?)
3) zeszlifowanie dupki coby zyskać kilkadziesiąt cm - może wejdzie popiersie
4) przemalowanie na czarno

Ktoś chętny? Jak już będę gotowy, to sprzedaję za 150zł/szt :P