Strona 10 z 12 PierwszyPierwszy ... 89101112 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 91 do 100 z 114

Wątek: Test obiektywu Smena 8M - 40mm F4

Początki nałogu Awatar 2marekm
    Miasto
    Słupsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez micles Zobacz posta
    Kup se z allegro. Najtańszy zamiennik jest za 8zł, a nawet 2 dekle - do szkła i do body
    Kupno to żaden problem, tylko obiektywu Smieny żal nie przekazać w dobre ręce do dalszej zabawy .

Pełne uzależnienie

Początki nałogu Awatar 2marekm
    Miasto
    Słupsk

Domyślnie

Siudym...podziwiam cię niezmiernie. Po Twoim teście też zdobyłem o. Smieny, ale już nie starczyło mi wytrwałości.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Obiektyw juz w sumie chcialem oddac w inne rece za jakas flaszke, ale nagle znalazl sobie zastosowanie. Akurat szukalem czegos ostrego, z mniejsza ogniskowa i cos, co z bliska ladnie wyostrzy. Dokladnie chodzi o zrobienie "skanera" do negatywow do ktorego smena nada sie idealnie (nawet ostrzac z bliska nie widze dystorsji w tym szkle).

Na chwile obecna zrobilem mega prowizoryczny, beta test. Prosty box w srodku negatyw malego obrazka, calosc trzymana w jednej rece a w drugiej aparat. Lampa blyskowa wbudowana, stojac do bialej sciany odbite swiatlo. Box z negatywem bardzo blisko, wiec swiatlo z lampy nie wpadalo do srodka.

RAW oraz JPG. Zdjecie zrobione na F8. Zaznaczam, ze trzymane w rece wiec jest krzywo, chcialem jedynie jakos trafic z ostroscia abyt sprawdzic co wyjdzie. JPG wywolany RawShooter i odwrocony na szybko darmowym photofiltre bo nic innego nie mam pod reka teraz. Aha Skanowany negatyw to Ilford Pan 100 i zdjecie z uzyciem filtru czerwonego (m.in. dlatego takie niebo i kolor skóry)

http://www.siudym.webd.pl/temp/smenaneg.cr2
    http://www.siudym.webd.pl/temp/smenaneg.jpg

Niestety nie jestem obecnie u siebie w domu, nawet nie mam statywu wiec jest jak jest. Kombinuje jak zrobic calosc tej przystawki do negatywow, bo glownie chodzi mi o sredni format, ale widze niezle to bedzie dzialac z malym obrazkiem... Jakos na stałe zrobic pod jeden film prosciej, natomiast rozwiazanie uniwersalne bedzie ciezej.
    Ostatnio edytowane przez siudym ; 24-12-2011 o 03:16

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Ogólnie z przesuwaniem kliszy jest problem i ja sam tego konstrukcyjnie rozwiązać nie potrafiłem żeby było zarówno płasko, jak i się nie rysowało. Dlatego cały czas (przy moim współczynniku cyfra:analog to jeszcze idzie to przeboleć) sam robię za podajnik-inkrementator

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

enter,
    ciekaw jestem, jak/czym skanujesz filmy 6x6
    mam w szafie Kieva, ale nie używam (powiększalnik poszedł do ludzi)

Pełne uzależnienie Awatar enter
    Miasto
    wioskawawa

Domyślnie

jak potrzebuję dobrą jakość to 5000x5000 robię na jakimś noritsu
    ale przed oddaniem do skanowania robię właśnie podobnym ustrojstwem do tego pudełka po butach

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez micles Zobacz posta
    Ogólnie z przesuwaniem kliszy jest problem i ja sam tego konstrukcyjnie rozwiązać nie potrafiłem żeby było zarówno płasko, jak i się nie rysowało. Dlatego cały czas (przy moim współczynniku cyfra:analog to jeszcze idzie to przeboleć) sam robię za podajnik-inkrementator
    No ja widzialem wlasnie takie tekturowe DIY okienka/mocowania do filmow i ludzie rysuja sobie negatywy. Ja wpadlem na pomysl, ale miedzy tekturki wsadzic nowa, cienka mkrofibre z obu stron. Jeszcze poszukam za jakims plastikiem, ktory latwo sie tnie aby nie robic z tektury.

Cytat Zamieszczone przez enter Zobacz posta
    hmm ciekawie wyglada. No ja calkiem inny zamysl mialem - odwrotny. Bo chce zrobic adapter na lampe wbudowana, wiec od obiektuwu do negatywu zamkniety box i naswietlenie odbitego swiatla od sciany bialej. A sam box zintegrowany juz z obiektywem. Takie szybkie, mobilne rozwiazanie do kazdego body apsc z lampa.
    Ostatnio edytowane przez siudym ; 24-12-2011 o 13:33

Bywalec
    Miasto
    Katowice

Domyślnie

Tutaj:
    http://www.dfv.pl/szkola-zaawansowani-foto.html?id=430
    masz trochę bardziej zaawansowaną wersję "skanera slajdów DIY".

Strona 10 z 12 PierwszyPierwszy ... 89101112 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów