Strona 9 z 12 PierwszyPierwszy ... 7891011 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 114

Wątek: Test obiektywu Smena 8M - 40mm F4

Uzależniony Awatar Selena
    Miasto
    Małopolska

Domyślnie

siudym chylę czoła i od początku z wielką uwagą śledzę ten wątek .
    Jakość macro - świetna :-)

Początki nałogu Awatar 2marekm
    Miasto
    Słupsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez igor58 Zobacz posta
    Fajny pomysł z tym odkręceniem "obudowy".
    Kto zechce, będzie miał czarną "Lkę", a kto nie - białą. To jest właściwa polityka szanującej sie firmy. Klient musi mieć wybór!
    Bez obudowy można zgubić pierścień ustawiania przysłony. Poza tym trudno ustawić wartość przysłony ponieważ na obudowie jest skala.
    Z obudową wygląda bardziej "profi", bez niej wystaje z dekla tylko mały konus, który może wzbudzać u obserwatorów wielką ciekawość .

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Tak, dokladnie. Pierscien wypada bez obudowy.

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

O, to nie rozkręcam.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Spokojnie, wypada ale tak samo latwo go wsadzic ponownie Nic sie nie dzieje, to tylko kawalek plastiku, ktory mozna wsadzic tylko w jeden sposob tak jak wypadl.
    Co do "przyslony w ciemno" to nie jest taki problem - mozna pisakiem zrobic 3 kropki i juz wiadomo gdzie F4, 5.6 czy 8 (na maxa juz 16 logiczne).
    Tylko by trzeba popracowac nad zamocowaniem pokretelka przyslony coby nie wypadalo.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    (...i f11, wcielo mi)
    Ostatnio edytowane przez siudym ; 04-02-2011 o 21:41 Powód: Automerged Doublepost

Miasto
    Słupsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez siudym Zobacz posta
    Spokojnie, wypada ale tak samo latwo go wsadzic ponownie Nic sie nie dzieje, to tylko kawalek plastiku, ktory mozna wsadzic tylko w jeden sposob tak jak wypadl.
    Co do "przyslony w ciemno" to nie jest taki problem - mozna pisakiem zrobic 3 kropki i juz wiadomo gdzie F4, 5.6 czy 8 (na maxa juz 16 logiczne).
    Tylko by trzeba popracowac nad zamocowaniem pokretelka przyslony coby nie wypadalo.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    (...i f11, wcielo mi)
    Jak już wcześniej wspomniałem, bez obudowy sterczy z dekla "brzydki konusik", który estetycznie nie wypada zbyt dobrze Najlepiej było by ten element z aluminium poczernić. Tylko jak to zrobić ? Może ktoś wie ?
    Zabieram się do wywiercenia otworu w deklu, w który wkręcę obiektyw. Pytanie do Siudyma...jak mocujesz obiektyw odwrotnie do focenia makro ?

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Mam banalne, ale nieco upierdliwa metode. Upierdliwa, bo trzeba ciagle ustawiac wciskajac szklo w dekiel. Na foto widac rowny pasek od flamastra - zostal wykreslony gdy idealnie ustawilem raz kąt szkla i aby miec sie czym sugerowac przu ustawianiu. To w sumie fajny pomysl, bo uzywajac cienkiego markera zrobie jeszcze z 2-3 paski ustawiajac idealnie na jakies popularne odleglosci. Np. "max macro", "w dali", "dalszy portret" "bliski portret". A potem lekkie korekty na oko wzgledem nich. To tak na chwile obecna, jednak mam pomysl aby kupic jakis rozwalony, shitowaty ale plynnie dzialajacy obiektyw na m42, a potem wywalic ze srodka szkła i podmienic smiene aby plynnie ostrzyc. Cos sie wymysli.

Miasto
    Słupsk

Domyślnie

Pobawiłem się obiektywem Smieny, a przy okazji zaraziłem się manualem na M42.
    Odstąpię tylko za dekiel wymieniony obiektyw wkręcony do nowego dekla Canona. Otwór w deklu wykonany bardzo "profi".

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Kup se z allegro. Najtańszy zamiennik jest za 8zł, a nawet 2 dekle - do szkła i do body

Strona 9 z 12 PierwszyPierwszy ... 7891011 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów