Strona 7 z 12 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 114

Wątek: Test obiektywu Smena 8M - 40mm F4

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Dzisiaj też nabyłem Smienkę, coby się przygotować do wiosennych plenerów (helios też już czeka )

Tymczasowo wbiłem ją w mój DIY pierścień pośredni (2 dekle sklejone razem i wycięta dziura w środku). Powątpiewam jednak w telecentryczność szkła - dziura w deklu jest zshiftowana o jakieś 1mm od środka Ustawianie głębokości, żeby lustro nie wadziło wykonałem za pomocą kartek A4. Dwie kupki o równej liczbie kartek (w moim przypadku dla 300V wyszło po 13 kartek, dla 5d2 już po 10 - przy 11-12 lustro wadziło) kładziemy na płaską powierzchnię, pomiędzy kupkami szpara na szerokość gwintu wewnętrznego (tego czarnego od soczewki) + trochę zapasu, no i kładziemy smienkę z deklem na kartkach i dopychamy soczewkę do płaskiej powierzchni.

Przy włączonym LV upchnąłem Smienę na maxa (mój max jest mniejszy o grubość jednego dekla + grubość kleju, bo w deklu do body nie zostawiłem nic a nic oprócz mocowania, smienka trzyma się na deklu od obiektywu) i na 5d2 ostrzy mi na jakieś 4m.

TODO :
    1) testy w świetle dziennym
    2) zakup podróby dekielka do body i zlecenie fachowcowi wycięcia dziury w samym środku (jakieś pomysły gdzie to zrobić tanio?)
    3) zeszlifowanie dupki coby zyskać kilkadziesiąt cm - może wejdzie popiersie
    4) przemalowanie na czarno

Ktoś chętny? Jak już będę gotowy, to sprzedaję za 150zł/szt :P

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

550D i smiena, fotki z mojego akwarium:

Daje rade
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Widzę, że nie ma możliwości edytowania, wiec wklejam bez błędów, sory

550D i smiena, fotki z mojego akwarium:

Ostatnio edytowane przez pan_natan ; 01-02-2011 o 11:44 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez micles Zobacz posta
    2) zakup podróby dekielka do body i zlecenie fachowcowi wycięcia dziury w samym środku (jakieś pomysły gdzie to zrobić tanio?)
    Hmm typowy Tokarz - w plastiku chyba tez cos zrobi? Nie mam pojecia, ale warto spytac.

Cytat Zamieszczone przez micles Zobacz posta
    4) przemalowanie na czarno
    + czerwony pasek

:wink:

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Micles,
    powinieneś najpierw zapytać Siudyma o prawa autorskie - to on jest autorem "patentu", a nie już myśleć o zarabianiu na Lsmienach. Oj, nieładnie...

Siudym - szacun i duże brawa!

Pełne uzależnienie

Domyślnie

A niech sprzedaje :]
    Ja tam wole nie kombinowac, grom wie moze potem rosyjska mafia bedzie chciala swoja "marże" :]

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Widzieliście, że można się pozbyć tego srebrnego? można wykręcić i zostawić samo czarne i myślę, czy tak nie zrobię - będzie jeszcze bardziej kompaktowo wyglądało

Pełne uzależnienie

Domyślnie

No prosze. Ja znowu sporo myslalem "czy czasem nie da sie tego wykrecic" Ale nigdy nie sprobowalem :]

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Jeszcze nie próbowałem, ale jak byk są tam 3 śrubki, a części wykonane z różnych metali zazwyczaj nie są spojone "fest". Aczkolwiek mniejszy promień = większy wpływ błędu mocowania obiektywu w dekielek, dlatego sam nie wiem ^^

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

To srebrne, to tylko osłona dająca lepszy uchwyt przy ostrzeniu. Obiektyw w M8 ma taką samą budowę jak w Smena bez oznaczeń. Czyli, nie zmienił sie właściwie wogóle, przez 50 lat produkcji. Wystarczy wykręcić 3 śrubki i zdjąć aluminiowy pierścień.
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Uzależniony Awatar mc_iek
    Miasto
    Kępa Niemojewska

Domyślnie

Tak sobie właśnie myślę, czy za pomocą przejściówki EOS/m42 i małej tokarki, oraz kilku kawałków blachy, z obiektywu Smieny nie dałoby się jakiegoś Tilt/Shifta wystrugać...
    Nałómta siem odmieniwać kącufkuf po polskiemu!

Strona 7 z 12 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów