Strona 4 z 12 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 114

Wątek: Test obiektywu Smena 8M - 40mm F4

Pełne uzależnienie Awatar Tezet-gdynia
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez il Dottore Zobacz posta
    Ale Photoshopem można zarówno rozmyć jak i dorobić Smienowe kółeczka!
    To działa w obie strony...
    Alez, ja to wiem, Ty to wiesz. A powiedz to osobie ktora swoj rozwoj foto zakonczyla na kompakcie Tacy ludzie kojarza tylko jakis lens blur albo gausian blur. A tam o smienowe koleczka raczej ciezko - bez ustawiania opcji

Wydaje mi sie ze nie mozna napisac ze bokeh jest paskudny. Wszystko ma jakies zastosowanie. Nie wyobrazam sobie grzecznych zdjec z takim ostrym bokehem, jak i nie wyobrazam sobie zdjec ciezkich, brudnych, mrocznych, z budyniowatym kleikiem w tle

Bokeh to taki efekt uboczny, ktory tez trzeba wykorzystywac odpowiednio i sie nim bawic Mi sie podoba taki ostry, koleczkowaty, ma swoj czar

Wielkie brawa za pomysl na wykorzystanie tego obiektywu i test!

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Rysuje dość paskudnie prawdę mówiąc. Ostra? Chwała Wielkiemu Stalinowi i Niezwycięzonej Partii za to, ale który obiektyw nie jest ostry przy tej przysłonie? Bokeh zaś jest dość koszmarny. Porządny obiektyw bokeh płynnie rozmywa a tutaj mamy miliony kółeczek o ostrych krawędziach w dodatku...
    U żółtych podobnie niepoprawnym bokeh się jarają w tym wątku: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=143431
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Bywalec Awatar blazejs
    Miasto
    Czechowice-Dziedzice

Domyślnie

Bokeh to absolutnie rzecz gustu.. Mi tez sie podoba taki jajowaty i do tego sferyczny (podobny ma Lubitel ale to tez tryplet). Nie wiem czy mi sie bedzie chcialo, ale chetnie bym sobie cos takiego tez zmajstrowal
    2 EOSy (jeden na film), pare dalmierzy, troche szkla...
    Blog: http://blazejstrazak.blogspot.com/ | Artscape

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tezet-gdynia Zobacz posta
    /.../

Wydaje mi sie ze nie mozna napisac ze bokeh jest paskudny.
    Moja wina - zagalopowałem się. Oczywiście że bokeh to tylko i wyłącznie kwestia gustu. Masz 100% racji.

Cytat Zamieszczone przez Tezet-gdynia Zobacz posta
    Wszystko ma jakies zastosowanie. Nie wyobrazam sobie grzecznych zdjec z takim ostrym bokehem, jak i nie wyobrazam sobie zdjec ciezkich, brudnych, mrocznych, z budyniowatym kleikiem w tle
    A to zapraszam do galerii Joyey'a L. - zdjęcia promocyjne do filmu "Twilight". Mroczne jak należy a w tle mroczny budyń.
    np. to
    Fotografuję bez pośpiechu... Mój sprzęt: 1/ Dobre i wygodne buty. 2/ Zestaw "Małpa z Brzytwą" czyli ΣSIGMALux 50mm f/1.4 EX DG HSM z przypiętym 5DMkII, zoom nożny, flash... jaki flash???
    3/ Czasem także ΣSIGMA 12-24mm f/4.5-5.6 EX DG HSM i Carl Zeiss Planar T* 1.4/85 ZE

Pełne uzależnienie Awatar Tezet-gdynia
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

A to zapraszam do galerii Joyey'a L. - zdjęcia promocyjne do filmu "Twilight". Mroczne jak należy a w tle mroczny budyń.
    np. to
    Dla mnie twilight to wynaturzenie straszne Ilekroc o tym slysze to wiem ze och, ach, malolatki juz sie cale kleja z tego powodu. To zdjecie, jest calkiem nie w "klimacie", chociaz moze wlasnie jest w klimacie tego filmu itp. Prawie jak zdjecie jakiejs grupy death metalowej zrobione w cukierkowym stylu niczym barbie Dobre technicznie, ale... no wlasnie, o czym my tu rozmawiamy

Domyślnie

Rozmawiamy o kliencie który mając 18 lat(!!!) dostał kontrakt na zdjęcia reklamowe i plakaty do tego filmu. Film robiono w Hollywood na podstawie bestsellera. Był to finansowy pewniak, produkowany od początku w celu zarobienia grubych $$$. I tak ważną sprawę jak fotografie promocyjne + plakaty powierza się... 18-latkowi!
    Książki nie czytałem, filmu nie widziałem. Ale i ja wiem, że małolaty leją...
    I wiem, że fotki Edwarda autorstwa Joey'a to jest obecnie jedna z ikon popkultury.
    Czy chcemy tego, czy nie. Czy nam się podoba, czy nie.
    W Dublinie są na każdym autobusie.
    Moim zdaniem fotograf zrobił dobrą robotę.
    Fotografuję bez pośpiechu... Mój sprzęt: 1/ Dobre i wygodne buty. 2/ Zestaw "Małpa z Brzytwą" czyli ΣSIGMALux 50mm f/1.4 EX DG HSM z przypiętym 5DMkII, zoom nożny, flash... jaki flash???
    3/ Czasem także ΣSIGMA 12-24mm f/4.5-5.6 EX DG HSM i Carl Zeiss Planar T* 1.4/85 ZE

Bywalec Awatar blazejs
    Miasto
    Czechowice-Dziedzice

Domyślnie

Apropos Twilight to akurat zona czytala i mowila, ze filmy nijak sie maja do ksiazki bo to ponoc jest romansidlo a nie krwawa ksiazka o wysysaczach krwi. Mi nie chcialo sie czytac a filmu obejrzalem z 10 min., wole True Blood Tyle OT.
    2 EOSy (jeden na film), pare dalmierzy, troche szkla...
    Blog: http://blazejstrazak.blogspot.com/ | Artscape

Coś już napisał

Domyślnie

mir 37/2.8 daje zbliżony efekt
    dwie puszki, dwa m42, s 70-300

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

I tak ważną sprawę jak fotografie promocyjne + plakaty powierza się... 18-latkowi!
    Tobie się podoba takie masakrowanie zdjęć? Fotografii to może tam z 10% zostało...
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Tak wogole mozna sklecic ten deklo-lens aby ostrzyl dowolnie. Oczwyscie tylko w LV gdy lustro jest podniesione Jak wylaczamy LV to trzeba pamietac, ze szklo jest na dalszych odleglosciach ostrzenia ustawione.

Kilka sampli ku uciesze (lub nie) oczu smieno-fanow
    Wszystko pelne klatki, ostrzone LV (tryb 10x i naprawde pieknie to idzie), nic nie kadrowane, gołe rawy wywolane jak bozia dala w LR bez ulepszania:

Strona 4 z 12 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów