Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 43

Wątek: 5DII i 24-70 - coś nie tak

Zablokowany
    Miasto
    Nowa Ruda / Świdnica

Domyślnie

Internet jest pełen mitomanów, ale wracając do tematu. Nosze się z zamiarem kupna 24-70 i FF, nie przejmuje sie zadnymi smiesznymi opiniami, że 24-70 strasznie mydli itd itp. Znam kilka osób które posiadają to szkiełko i potrafią nim robić piękne zdjęcia, więc te mity na temat mydełka upchanego między soczewkami kłamią xP...Zresztą już statli użytkownicy się wypowiedzieli, trzeba się do niego "przyłożyć" a odwdzięczy się ostrymi ujęciami.

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

z podpisu Akustyka "24-70 L is good enough (sharp enough) for Annie Leibowitz, but not good enough for some anonymous amateur photographers. (martin mintal)"
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Coś już napisał Awatar Jedrzej79
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dinderi Zobacz posta
    z podpisu Akustyka "24-70 L is good enough (sharp enough) for Annie Leibowitz, but not good enough for some anonymous amateur photographers. (martin mintal)"
    Właśnie miałem to samo wkleić, ale mnie ubiegłeś ...
    Mysle, ze to kwituje sens niektórych wypowiedzi w tym wątku ...
    Canon, Sigma, Tamron, Manfrotto ...

Sprzedam: Sigma 18-50 2.8 EX DC Macro, Grip BG-E3 do 400D.

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

To na ostateczne poparcie, że 24-70L robi ostre zdjęcia: http://www.speedyshare.com/files/23071007/IMG_0331.JPG - ogniskowa 24 mm, przysłona 2.8
    Wywołane w DPP bez żadnych korekt, Sharpness na 0.
    W puszce ustawiony Neutral, bez jakichkolwiek ustawień w mikroregulacji.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Oczywiście, ostrzone na oczy. - jak by się ktoś pytał.
    Ostatnio edytowane przez dinderi ; 21-06-2010 o 21:55 Powód: Automerged Doublepost
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Początki nałogu Awatar patric89
    Miasto
    Kraków / Tarnobrzeg

Domyślnie

Ja miałem tamrona 17-50 z 450d
    teraz mam 24-70 z 5dII
    Ostrość obrazu z L wraz z nową 5 bije na głowe tamrona który przecież był ostrym obiektywem.
    Rewelacji nie ma na 24mm przy f2.8, reszta kombinacji jest naprawde ostra. Może to nie jest taka sama ostrość i jakość obrazu jak ze stałek ale w wielu przypadkach nie widać różnicy
    5d II | 6d | S14 2.8 | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EXII x2

Domyślnie

Paweleverest – masz racje to może być jeszcze body. Niestety jako świeży w Canonie nie mam chwilowo jak tego sprawdzić. Wszystkie inne szkiełka mam Minoltowskie.

Na szczęście już niedługo podepne pare innych szkiełek i zobacze jak to wygląda.

Ewentualnie jeżeli rzeczywiście to szkło tak ma to pozostanie powrót do sprawdzonego T28-70 ale tym razem niestety pozostanie to poprzedzone wcześniejszymi testami z udziałem monitora (bo na LCD wszystko wydaje się OKI)

Mellan, Gixxxer – zdradźcie w takim razie tajemnice jak nim ostrzyć nim żeby wyostrzyć (pomijam późniejsze elektroniczne wyciąganie) do tej pory miałem tak że ja skupiałem się nad kadrem i tym co chciałem uzyskać a body z obiektywem ustawiało ostrość.

Mimo sprzętu który ma już cos około 7 lat działało to znakomicie … i tu się może nasunąć pytanie to po co to zmieniać … otóż chciałem coś nowocześniejszego, lepszego, szybszego i mniej czasochłonnego (dlatego nie D700 i nie A900) oraz mieszczącego się w zadanym budżecie i wychodząc z założenia że biednego nie stać na oszczędność (bo inaczej byłby od razu T28-70 i T70-200 w tej cenie) …

Patric89 - wiem że tak właśnie powinno być i tu mnie utwierdzsz że z moim jest coś nie tak Jeden z kolegów z forum zgłosił chęć pomocy i jak tylko się zgadamy to porównam mojego z innym body i moje body z jego szkłem - to powinno dać mi odpowiedz ...

Dzięki wszystki którzy włożyli wkład merytoryczny za pomoc

Dopiero zaczyna Awatar poko
    Miasto
    warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dinderi Zobacz posta
    A skąd macie pewność, że Annie Leibovitz nie przebierała z kilku sztuk fotografując tablice testowe i linijki?

Uzależniony Awatar C80
    Miasto
    ZS

Domyślnie

No właśnie w tym problem. Jedna strona mówi, że trzeba uważać bo zdarzają się nieostre egzemplarze. Ja dla przykładu narzekam, na to że moje 24-70 f/2.8 ma problemy z ostrością na pełnej dziurze. Ale przecież nikt nikomu nie wmawia, że wszystkie egzemplarze wyprodukowane są nieostre. Tylko, że zdarzają się wpadki z ostrością.

Cytat Zamieszczone przez gixxxer
    mój też robi niewyraźne fotki ... na 1/15
    I nie mówię o robieniu zdjęć na czasie 1/15, tylko na 1/2000s-1/4000s z ISO 200 ze statywu z wężykiem, z AF One Shot i przeostrzaniem.

Druga strona usiłuje wmówić, że wszystkie egzemplarze są wspaniałe. A ci narzekający to banda ślepych nieudaczników i mitomanów która ma marne efekty bo nie wie jak się robi zdjęcia i niech najlepiej się doszkolą a potem idą do okulisty. Podpieranie się cycatem z Leibovitz jeszcze bardziej wzmacnia "znawstwo". Skoro pojawiają się głosy, że czasami pojawiają się problemy z pełną dziurą to znaczy że tak różowo nie jest.

A propos Leibovitz. Jeżeli ktoś zarabia na fotografii, to ma pewnie wykupiony abonament w serwisie i po każdej sesji jedzie na strojenie i czyszczenie. Zaś z takim nazwiskiem może od Canona dostać sprzęt gratis i sobie wybrać idealny egzemplarz.

Coś już napisał
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez roshuu Zobacz posta
    Co? Nigdzie takich testow nie widzialem. Slyszalem natomiast, ze na 2.8 trudno trafic ostry (24-70L). Sam mam zamiar go kupic, bo jakos nie widze rozwiazania u konkurencji (tamron, sigma) w sensie wykonania, USM. Mialem Tamrona 17-50 i faktycznie byla to zyletka.
    Chyba zapoluje na 28-70L jak nie kupie 24-70. Ostatnio ceny podskoczyly w gore na na All dochodza juz do 4800zl!! Zlodzieje.
    Witam !

Szklo ze... niecale 5000 zl i... trzeba trafiac na ostry od f2.8 ???

Pozdrawiam

Pełne uzależnienie Awatar roshuu
    Miasto
    Warszawa, Radzymin

Domyślnie

Mili Panowie z racji ceny obiektywu od 4 miesiecy szukam go nowego z fakturka w miare przystepnej cenie i odwiedziem 2 sklepy. Spokojnie moglbym juz go miec ale to nie jest prawda, ze nie ma mydlanych 2.8! Sa i to nie jest mit. Puki co czekam i zapoluje ponownie.
    6D + 5D + 14 /2.8 + 35/1.4 + 50/1.4 + 85/1.8 + Fuji X-T1 + 35/1.4

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów