Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 30

Wątek: filtry gradientowe w ladszaftach?

Domyślnie

Dzięki za pomoc. Zdecydowałem się na hitech w zwstawie wide angle 100x150, narazie zamowiłem tylko ND grad i zobacze jak to się "je" i wtedy zdecyduję czy dokupić szaty i adapter do innych szkieł, niestety tanio nie było ale lee wyszły by jeszce drożej, mam nadzieje że nie będe żałował . Jeszcze raz dzięki.

Początki nałogu
    Miasto
    Warsaw

Domyślnie

Dorzucę swoje dwa grosze - 2 lata temu kupiłem zestaw filtrów Lee 10x15 - komplet soft-ów, 0.6 hard oraz w prezencie dostałem coral grad. No i rzeczywiście 0.6 bardzo przydatne, 0.9 też, 0.3 chyba ani razu nie użyłem, poza momentami, gdzie chciałem zrobić 1.2 (0.9+0.3), co też swój sens ma.
    Ale nie o tym chciałem - minęły dwa lata i ostatnio zauważyłem, że moje filtry część koloru zostawiły na białych pokrowcach Lee, w których je nosiłem. Co gorsza pojawiły sie na nich nieregularne wytarcia i rysy. Mam wrażenie, że z 0.9 zrobił się 0.6 itp. I tu mamy dwie opcje - albo jakość Lee jest słaba (pytanie do innych użytkowników?!, jak jest z Hitech np.?) albo trzeba wypracować lepszą metodykę ich przechowywania - wydawało mi się, że firmowe pokrowce będą najlepsze, ale okazuje się, że to nieprawda
    Znowu pytanie: jak nosicie/przechowujecie filtry?
    Czy ktoś ma np. taki pouch? http://www.kgear.com/store/index.php/f/f166.html
    jeżeli tak, to jak to się sprawdza?
    Dzięki za pomoc i ostrzegam przed Lee lub sposobem ich przechowywania, bo w sumie nie wiem kto bardziej zawinił - nie mam porównania z innymi firmami (Hitech/Singh-Ray, Cokin, itp.)
    -C

EOS R5+kilka szkiełek Canona

Początki nałogu
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez chrislab Zobacz posta
    ...
    Ale nie o tym chciałem - minęły dwa lata i ostatnio zauważyłem, że moje filtry część koloru zostawiły na białych pokrowcach Lee, w których je nosiłem. Co gorsza pojawiły sie na nich nieregularne wytarcia i rysy.
    Jesteś pewien,że to są oryginalne filtry Lee?
    Mam kilka filterków Lee,wprawdzie nie gradientowe,ale pokusiłbym się o stwierdzenie,że te które mam są barwione w masie,więc kolor jaki był od początku nie zmienił się wcale.

Początki nałogu
    Miasto
    Warsaw

Domyślnie

Tak, są to najoryginalniejsze Lee - też jestem zdziwiony, ale to prawda - jakość naprawdę mnie zaskoczyła na minus
    -C

EOS R5+kilka szkiełek Canona

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

w Hitechu nie zauwazylem, nawet w przypadku uzywanych od przeszlo 4 lat egzemplarzy
    www albo tez flickr

Bywalec Awatar christof
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

A powiedzcie, bo wyjątkowo w tym roku jadę nad morze i też bym przywiózł jakieś "oklepane" zachody :P Jaką gradację hard wziąć (0.9 / 1.2)? Mam duże doświadczenie z 0.9 soft -bo taką stosuję w górach, ale widzę, że może to być mało przy mocniejszym świetle.

Bywalec Awatar Paviarotti
    Miasto
    Jędrzejów/Kraków

Domyślnie

Miałem nad morzem (Hel zimą, jednego dnia ostro świeciło) Hitecha 0.9 hard i dawał radę (choć do komplety przydałoby się jeszcze mieć połówkę soft 0.3 albo 0.5l ). Myślę że zabranie samych "hardów" może być małym błędem. Teraz jakbym miał zabierać wziąłbym jednego softa i jednego harda i potem mieszał je razem.
    5D3, 6D, 50D, S14/2,8, 17-40/4L, 24/1.4IIL, S50/1.4EX, 85/1.8, 100L macro, 135/2L, 70-200/2.8L, 100-400L

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

nad morze?

reverse grad.

drogie to jak smok, przynajmniej w PL, bo sprowadzajac z UK da sie w uczciwych cenach skonczyc (tylko przesylka trwa chyba z miesiac). ale niezastapione do sciemniania paska nad horyzontem
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez chrislab Zobacz posta
    Dorzucę swoje dwa grosze - 2 lata temu kupiłem zestaw filtrów Lee 10x15 - komplet soft-ów, 0.6 hard oraz w prezencie dostałem coral grad. No i rzeczywiście 0.6 bardzo przydatne, 0.9 też, 0.3 chyba ani razu nie użyłem, poza momentami, gdzie chciałem zrobić 1.2 (0.9+0.3), co też swój sens ma.
    Znowu pytanie: jak nosicie/przechowujecie filtry?
    Ja używam 0.6 i 0.9, 0.9 znacznie częściej pewnie jeszcze coś dokupię - rewersa i 1.2.
    Na przechowywanie mam taki patent kawałek grubej tektury wycinamy okładkę o ok 2mm szerszą czyli 22mm "rysujemy" dwie kreski obejmujące tes 2mm na środku jako zgięcie i wklejamy na całość kawałek mikrofibry tetenala zginamy i po sprawie filtr idzie do środka - niczym nie spinam nie zamykam itd całość do torebki od "kita startowego" czy holdera - bez problemu mieści dwa filtry, holder, pierścień oraz dwie przejściówki na 77mm (przejściówki to nie są częścią systemu lee).
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    sprowadzajac z UK da sie w uczciwych cenach skonczyc (tylko przesylka trwa chyba z miesiac).
    Piszesz o przesyłce tego konkretnego filtra? Czy o przesyłce UK -> PL ?
    Bo jak to drugie to masz chyba trochę nieaktualne informacje . Całkiem sporo rzeczy kupowałem już w UK (amazon - książki po angielsku, gry po angielsku bo nie lubię spolszczonych) i przesyłka idzie zazwyczaj 2-3 dni.

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów