Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 19 z 19

Wątek: Proszę oceńcie - ostrość zdjęć.

Dopiero zaczyna Awatar mzieli
    Miasto
    Kraków/Lubin

Domyślnie

A dodałbyś jakieś zdjęcie z przysłoną 2.8? Jak spojrzałem na kilka exifów, to wszędzie było 4<, ostro jak się patrzy, ale może Ty masz zdjęcia na 2.8, gdzie ta ostrość nie jest już tak dobra jak tutaj.
    Canon 5dmarkII, Canon 500d, C 18-55 f/3.5-5.6 IS, C 50 f/1.8, C 35 f/2.0, T 70-200 f/2.8, Samyang 8, C Speedlite 430EX II i inne drobne

Początki nałogu Awatar ExploRa
    Miasto
    Koszalin/Brd

Domyślnie

Ja tez zauwazylem, ze nie ma ani jednego na f2.8 ani na 28mm czy na 75mm...
    Od f4-5.6, to w zasadzie maksymalna ostrosc wylazi tego szkla... Najczesciej trafiaja sie slabsze sztuki przy f2.8 i trzeba przymykac. Chyba, ze u Cichego bral ostra sztuke na f2.8

Dopiero zaczyna Awatar mzieli
    Miasto
    Kraków/Lubin

Domyślnie

Tym bardziej kontrast - jeśli kolega mówi, że na f4-5.6 te zdjęcia nie są ostre, to musi mieć naprawę przesycony wzrok, albo... kilka decydioptrii w oku za mało
    Canon 5dmarkII, Canon 500d, C 18-55 f/3.5-5.6 IS, C 50 f/1.8, C 35 f/2.0, T 70-200 f/2.8, Samyang 8, C Speedlite 430EX II i inne drobne

Pełne uzależnienie Awatar dziobolek
    Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

Jak na moje oko, ostrość jest zawsze tam gdzie być powinna.
    Pstrykaj dalej i wykorzystuj każdy moment i możliwość na zatrzymanie czasu w kadrze

Pozdrówka!
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Początki nałogu Awatar Bart3k
    Miasto
    Bielsko-Biała

Domyślnie

inni powiedzieli ja też dodam swoje... chyba oprócz pierwszego zdjecia które lekko jakby mdłe pozostałe są jak najbardziej ostre
    Canon 5D mkII|Canon 40D|Canon 17-40 4L|Sigma 120-400 4.5-5.6|Canon 50 1.8|Falcon 8 3.5|Metz48

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pe.en.de Zobacz posta
    Wszystkie Ci tak wychodzą?
    A jak nie to jaki uzyskujesz takich ostrych?
    Ciężko powiedzieć. Na pewno nie wszystkie są takie ostre. Dużo czytałem o technikach robienia zdjęć na tym forum. Początkowe zdjęcia - ustawiam parametry i jak się nie zmieni światło to cykam na jednakowych parametrach. Ostrość punktowo na środek - w zależności od "modelu" fotografowanego - np. w Zoo - AI AF a mojego szkraba - 99 AI Servo (nie da się inaczej, ona jest szybsza niż USM :P). Procentowo sceny statyczne - 70-80% poprawnych w dobrym świetle a zdjęcia szkraba - czasem co trzecie, czasem 1/20.

Cytat Zamieszczone przez mzieli Zobacz posta
    A dodałbyś jakieś zdjęcie z przysłoną 2.8? Jak spojrzałem na kilka exifów, to wszędzie było 4<, ostro jak się patrzy, ale może Ty masz zdjęcia na 2.8, gdzie ta ostrość nie jest już tak dobra jak tutaj.
    Postaram się w najbliższym czasie coś pstryknąć (idzie weekend) Co do przysłony ustawiam celowo od 3.2 i ciemniej - zgodnie z radami na forum.

Cytat Zamieszczone przez ExploRa Zobacz posta
    ... Chyba, ze u Cichego bral ostra na f2.8
    Niestety nie od Cichego, czego żałuję...

Cytat Zamieszczone przez mzieli Zobacz posta
    Tym bardziej kontrast - jeśli kolega mówi, że na f4-5.6 te zdjęcia nie są ostre, to musi mieć naprawę przesycony , albo... kilka decydioptrii w oku za mało
    Co racja, to racja. Ciągle się uczę, miałem wątpliwości, ale je rozwialiście - za co bardzo dziękuję. Jestem bardzo zadowolony ze swoich zdjęć i sprzętu. Bałem się, że może faktycznie mało ostre. Niestety, albo i stety, dzisiaj fotografia to już nie to co kiedyś. Dzisiaj to już bez obróbki mało kogo można zadowolić. Mnie można

Bardzo wszystkim dziękuję za komentarze i pomoc

Domyślnie

Troszkę to trwało, ale mam zdjęcie przy 2.8 i ogniskowej 75mm + wbudowana lampa:
    http://picasaweb.google.com/tomalad/...72256986996802

i 2.8 33mm bez lampy, ale ostre światło z okna z lewej (co niestety mocno widać)
    http://picasaweb.google.com/tomalad/...72270311665346

zdjęcia robione wewnątrz.

Na zewnątrz 2.8 i 75mm:
    http://picasaweb.google.com/tomalad/...72220530768770
    Eos 500D + KIT 18-55IS + Tamron 28-75 2.8 + plany + plany
    http://picasaweb.google.com/tomalad

Początki nałogu Awatar Bogdan56_Ch
    Miasto
    Chrzanów

Domyślnie

Jak dla mnie to ostrość OK, tylko dlaczego takie ciemne. W zwykłym programie graficznym rozjaśnić w opcji korekta gamma i jest dobrze. Szkoda tylko tego z przepałem.

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Ostrość to nie wszystko w fotografii, można zrobić super wykonanego technicznie "śmiecia" i rewelacyjną fotę z np. nietrafioną ostrością, poruszeniem, etc.

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów