Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: Strobist do macro

niuno
    Guest

Domyślnie Strobist do macro

Witam, tak sobie myślę, po co wydawać 2tyś na ring flash Canona do makro, skoro można zrobić to samo na bazie strobist, tzn 2 tanie lampy manualne (i tak wole manualnie ustawiać błysk) i wyzwalanie radiem , dzięki temu mamy nie dość że doświetlenie z której strony chcemy, to jeszcze bardzo wszechstronny zestaw. Czy ktoś już próbował takiego patentu ?

pzdr

Domyślnie

Nie ma sensu wyzwalać tego radiem, odległości będą na tyle małe, że kabelek powinien spokojnie wystarczyć. Druga sprawa to normalnych lamp nie ustawisz tak blisko jak ring flasha, przynajmniej tak mi się wydaje. Gdzieś widziałem poradnik DIY jak zrobić ring flasha z lampy mocowanej na stopce, oczywiście za grosze. Jak znajdę to wrzucę.

niuno
    Guest

Domyślnie

Tak, ale..

Obiektyw macro 180mm daje sporą odległość od fotografowanego obiektu, więc jest sporo miejsca na lampy.

Racja, nie ma sensu radiem, ale i tak planuje zacząć zabawę w strobist w plenerze, a porządny wyzwalacz YN radiowy kosztuje 200 zł z kompletem odbiorników. W każdym razie, dobra sugestia, jeśli typowo macro, to kabel synch. wystarczy.

Domyślnie

Jak dla mnie to dużo lepsze rozwiązanie. Taki zestaw jest bardziej uniwersalny. Dodatkowo daje dużo większe możliwości oświetlania kadru. Za to wadą jest to, że ring jest mocowany do obiektywu a w tym przypadku lampy musisz na czymś postawić.
    sampel (dwie lampy, po lewej i po prawej)

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Szczecin

Początki nałogu Awatar jacapa
    Miasto
    Radom

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez niuno Zobacz posta
    Witam, tak sobie myślę, po co wydawać 2tyś na ring flash Canona do makro, skoro można zrobić to samo na bazie strobist, tzn 2 tanie manualne (i tak wole manualnie ustawiać błysk) i wyzwalanie , dzięki temu mamy nie dość że doświetlenie z której strony chcemy, to jeszcze bardzo wszechstronny zestaw. Czy ktoś już próbował takiego patentu ?

pzdr

Czyli szukasz tego

http://cgi.ebay.com/Macro-Twin-Flash...item35a9826905

lub tego

http://cgi.ebay.com/Macro-Flash-Kit-...item255acbb617
    Jacek Paduszyński
    40D c 17-55/2,8, C 100/2,8L , C 70-300 IS 580 EXII, 2 x 420EX, Raynox , Kenko , WilliamOptics APO 660/6 , WilliamOptics APO 400/6 etc. astro

Pełne uzależnienie
    Miasto
    3city

Domyślnie

A potrzebujesz koniecznie ringflasha? Ja do makr biorę poczciwego heliosa z pierścieniami lub mieszkiem, do tego radio, sb-25 lub sb-24 z małym softboxem (ok 15x21cm).

Przykładowy efekt takiego tandemu:
    http://www.flickr.com/photos/robertgrubba/3594090477/
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    edit: wolę radio (od kabla), bo lampy odpalam i tak w manualu, a kabelki zawsze mi przeszkadzały. Nie stawiam lamp na statywach tylko zabieram ze sobą 'sterowany głowsowo statyw' (operatorkę :P) lub trzymam lampę w jednej ręce.
    Ostatnio edytowane przez robgr85 ; 20-06-2010 o 14:19 Powód: Automerged Doublepost
    Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...

Początki nałogu Awatar jacapa
    Miasto
    Radom

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez robgr85 Zobacz posta
    A potrzebujesz koniecznie ringflasha? Ja do makr biorę poczciwego heliosa z pierścieniami lub mieszkiem, do tego , sb-25 lub sb-24 z małym softboxem (ok 15x21cm).

Przykładowy efekt takiego tandemu:
    http://www.flickr.com/photos/robertgrubba/3594090477/
    Bardzo ładne makro , ale do w/g mnie do nieruchomych obiektów typu kwiatek lampa jest w ogóle zbędna.
    Jacek Paduszyński
    40D c 17-55/2,8, C 100/2,8L , C 70-300 IS 580 EXII, 2 x 420EX, Raynox , Kenko , WilliamOptics APO 660/6 , WilliamOptics APO 400/6 etc. astro

Uprawnienia umieszczania postów