Niedawno nabyłem obiektyw Sigma 100-300 f/4. Jako że był on na gwarancji od razu wysłałem do kalibracji z moim body. Zawiozłem osobiście do Sigma Pro Centrum w Warszawie. Dziś otrzymałem telefon z Gdyni że aby skalibrować obiektyw na gwarancji to musze dostarczyc podpisaną gwarancję K-Consult. Obiektyw ma ostatni miesiąc gwarancji, więc prawie 3 lata, wątpię żeby po telefonie do sklepu gdzie został nabyty dosłano mi gwarancję podpisana i podbitą. Miał ktoś podobne przejścia, skalibrowano komus obiektyw w ramach gwarancji bez tego dokumentu gwarancji K-Consult?
Na stronie internetowej jest wyraźnie napisane że obiektywy nayte w polskiej dystrybucji podlegają kalibracji bezpłatnej przez cały okres gwarancji, a mój obiektyw to linia EX czyli posiada bazową gwarancję na trzy lata.
Wraz z obiektywem przekzałem ksero faktury na której wszystko jest napisane, łącznie z pieczątka sklepu gdzie został nabyty, zatem jest to oficjalna polska dystrybucja.
Oczywicie w poniedziałek zadzwonię do sklepu gdzie został nabyty obiektyw (zdaje się że to fotozakupy.pl) i poprosze o wydanie gwarancji, ale coś mi mówi że nie otrzymam jej.
Czy komuś z tu obecnych skalibrowanie tylko na podstawie paragonu/faktury, czy rzeczywiście ta gwarancja K-Consult jest nieodzowna?