Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 43

Wątek: 350D + oświetlenie studyjne

Pełne uzależnienie Awatar ripek

Domyślnie 350D + oświetlenie studyjne

Witam,

zastanawiam się nad złożeniem jakiegoś mini studia do zdjęć. Chciałbym zakupić oświetlenie typu:

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=70300427

I tutaj pojawia się problem. Ponieważ 350d nie ma jakotakiego wyjścia na zewnętrzną lampę, są 2 rozwiazania:

1. Oświetlenie poprzez kabel synchro na gorącej stopce
    2. Wyzwalanie lamp błyskiem lampy z aparatu.

Mam pytanie co do pierwszego sposobu. Widziałem na allegro taki przewód, zastanawiają mnie jednak 2 rzeczy:
    1. Czy zakładając na stopke kostke z kablem mogę na tą kostkę załozyc speedlite'a ?
    2. Jak rozdzielić sygnał na 2 zestawy oświetleniowe?

Dzięki za odpowiedź, w temacie oświetlenia studyjnego jestem całkiem zielony >> <<
    Canon G10, WP-DC28, :grin: 5d mkIII:grin: 5d mkI 17-40L 24LII 35L 85LII 580II

Pełne uzależnienie Awatar adamek
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Takie żarówki to mozna sobie moim zdainem kompletnie odpuścić.
    Jak pracuję w studiu, to czasem 500ws jest za mało...
    A sądze, że 250 to absolutne minimum do fotografowania.

A co do wyzwalania - ja wyzwalam 33v przez kostkę nakładaną na stopke - produkcji rowi (hamy zgubiłem :/)
    I wszystko gra. a większość lamp jest i tak wyposażona w fotocelę.
    Miłego dnia
    adam jastrzębowski
    cyfra i analog. obiektywy, statyw i monopod
    tu tu

Domyślnie

Aha czyli wystarczy ze blysne lekko lampą główną z aparatu i fotocele to wyłapią?

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz1972
    Miasto
    Ząbkowice Śląskie

Domyślnie

Fotocele wyłapią nawet podczerwień - zanim kupiłem radiwyzwalacz używałem ruskiej lampki przysłoniętej foliami czerwoną zieloną i niebieską . Błysku z lampki nie było widać, a lampy główne się wyzwalały . pozdrowionka

Bywalec Awatar krzypol
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

RIPEK sprawdź, czy ta fotocela reaguje na drugi błysk, bo 350-tka wysyła z lampy przedbłysk pomiarowy

Bywalec Awatar krzypol
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Mam pytanie co do pierwszego sposobu. Widziałem na allegro taki przewód, zastanawiają mnie jednak 2 rzeczy:
    1. Czy zakładając na stopke kostke z kablem mogę na tą kostkę załozyc speedlite'a ?

Bywalec Awatar krzypol
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Na to pytanie odpowiadam że nie ma takiej możliwości

Domyślnie

W razie czego moge wyzwalac speedlitem Dzieki za info ...

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Do tego zestawu mozesz stosowac jeszcze wyzwalacz na podczerwien albo radiowy.

Mozna miec i lampe i przewod... Widzialem kostki pozwalajace wyprowadzic przewod na bok i nadal korzystac z lampy. Choc nie zawsze do konca to ma sens

Generalnie stosowanie lampy na body jest klopotliwe. Stosujac kostke pod lampe tracisz wszelaka automatyke z puszki i zostaje Ci najczesciej pelna moc (chyba ze masz dobra lampe z manualem ). Jesli zachowasz automatyke stosujac fotocele to dodzie dzika jazda z przedblyskami i problem kontroli swiatla ze strony aparatu.

Rozdzielanie "sygnalu" na poszczegolne lampy nie jest konieczne. Najczesciej odpala sie jedna przewodem/wyzwalaczem a cala reszta ustawiona dookola pracuje na wbudowanych fotocelach. Chyba ze ktos ma komplet wyzwalaczy radiowych.
    ...

Bywalec Awatar kwiatas
    Miasto
    Gdansk

Domyślnie

Witam,
    Mam taki zestaw i.... wlasnie sprzedaje Tak jak napisal Kuchatek przy odpalniu lamp wbudowanym bylyskiem dzika jazda poniewaz 350D strzela 2 blyski a fotocela reaguje na pierwszy blysk. Przy wyzwalaniu dodatkowa lapma dochodzi dodatkowe zrodlo swiatla co w moim przypadku bylo dodatkowym problem.Najlepszym rozwiazaniem jest wyzalanie ich za pomoca kabla lub radia. Co do kabla spraw sobie kabel ze sprezynka bo latwo na taki kabel nadepnac podczas focenia i wtedy szybko caly zestawl leci z rak. Jesli chodzi o caly zestaw to moza po kilku probach opanowac blyski ale jednyna mozliwosc reagulacji swiatla to albo przeslona albo odleglosc od modela. Moje studio jest dosc male ok 20M2 i przy 1/200 przeslona okolo 5.6 lub wiecej co czasami przeskadza.Milej zabawy

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów