Niby mozliwe, a niby nierealne. Laptop jest zbyt idealny, nie widzialem jeszcze laptopa zeby mial tak idealnie polozone tasmy za matryce, i w dodatku zeby nie byly przyklejone za pomoca specjalnych tasmA troche laptopow rozebralem w celu instalacji anten wifi
Tez postanowilem zaglebic sie w temat, poszedlem dalej, na bloga tego czlowieka. Jest tam film z jakiejs prezentacji, gdzie pokazuje swoje prace. Moge stwierdzic tylko jedno. Ma gadane, ma ciezki humor, i potrafi sie wypromowac. Twierdzi ze duze obiekty sa robione przy pomocy cargo scanera. A mniejsze obiekty w jego - chyba prywatnym - pomieszczeniu z rentgenem. Jest pokazene jak niby tworzy. Kladzie kwiatka, pozniej kilka ujec na kontroli X-RAY ON, jakis dzwiek w tle, wlaczniki itp i wchodzi zeby wyjac klisze. Ile w tym prawdy ? Wszystko mozna ladnie nagrac by na prezentacji uwierzyli. Twierdzi tez ze ludzie na niektorych zdjeciach to trupy, na niektorych to modele na ktorych ucza sie studenci, a na niektorych prawdziwi ludzie. Twierdzi ze zdjecie futbolisty to dwa strzaly, jedno normalne, a drugie w x-ray'u. Dalej twierdze ze on ma poprostu gadane. Jak on ustawil identycznie, czlowieka, modela, zeby IDEALNIE pasowal do zdjecia z rentgena ? Nakladalem jedno na drugie - pasuja IDEALNIE - zamieniajac sie w lyzke powiem tylko - niemozliwe. Twierdzi ze zdjecia mini, hangaru itp robil majac wszystko w czesciach a pozniej skladal klisze po kliszy w calosc. Twierdzi ze zajmuje mu to miesiace czasu - przynajmniej w sprawie samochodu. No tak, wymodelowanie takiego samochodu z taka iloscia detali trwa miesiace, to nie jest zabawa na jeden wieczor. Ale trzeba powiedziec ze to klisze - dla zasady, dla promocji. Jedynie w co wierze, to w zdjecia kwiatkow, w zdjecia niektorych ubran, w byc moze zdjecia lalek. Analizuje od dobrej godziny te wszystkie jego prace i jakie znalazlem uchybienia:
Man and machines
- samolot - wszystko jest IDEALNE, za idealne...
- Autobus - niech mu bedzie ze cargo scaner - ale cos mi sie perspektywa kol nie sklada razem z perspektywa calosci, ludzie (ponoc jeden nieboszczyk) sa identyczni - maja identyczne czaszki...
- koparka - nie wiem czy by sie zmiescila w cargo scaner, do tego poruszenie itp. jesli robil klatka po klatce poszczegolne czesci - to skad poruszenie ?
- budynek - znowu perspektywa + idealnosc wszystkiego + czy nie wydaje wam sie ze to bardzo dziwny budynek ? Jakis taki malutki, z malutkimi pomieszczeniami, z winda ktora ma idealnie proste linki, sciany i sufity sa idealnie proste...
- czlowiek z gazeta - no dobra, przekonal mnie w calosci - do tego ze tez moge zrobic taki render w poserze w ciagu tygodnia.
- czlowiek z bronia - pierwsze ktore mnie przekonuje - ale mozna je znalezc pod haslem cargo scaner w necie...
- tenisista - tutaj sie chyba moim zdaniem - zblaznil. Ja tu widze pilke na wysokosci biodra, a "czlowiek" patrzy w gore. Co ciekawe, na prezentacji pokazywal to samo zdjecie z pilka w dobrym miejscu u gory. Czyzby wstawil na strone niewlasciwy plik ? hmmmm...
- radiowiec - drugi "shot" ktory mnie przekonuje ze cos on tam rzeczywiscie tworzy przy pomocy x-raya
- czlowiek w koszuli - kolejne ktore byc moze jest realne
- rower - zwykle zdjecie roweru + zabawa w programie graficznym
- skuter - niech bedzie ze wierze - metal da sie przeswietlic ?
- mini - na prezentacji bylo pokazane jak pokolei pojawiaja sie dane czesci - wygladalo to tak jak na slabym komputerze w grach swiat laduje sie w czesciach - najpierw podloze, pozniej niebo, pozniej budyneczki, pozniej ludzie, samochody...serio, polecam obejrzec - ale on twierdzi ze to kolejne zdjecia czesci bo calego rozkrecal - po co skoro uzywa cargo scanera ?
Insekty - zostawiamy - moga byc realne
obiekty - zostawmy, chociaz sprzet dj'a, sluchawki i odtwarzacz muzyki - http://www.digitalartsonline.co.uk/t...featureid=1777 - wiele wyjasnia
Fashion - tu skomentuje tylko zdjecie nogi w szpilce - brakuje strzalki... kosci ktora mozna wyczuc z tylu lydki, biegnaca od piety do gory...
Toys - mozliwe ze tutaj rowniez nie oszukuje
Aquatic - no tutaj pare moze byc zdjec, pare grafik, jakies fraktale i temu podobne rzeczy
Animals - tutaj rzeczywiscie - skoro lubi bawic sie trupami - moga to byc zdjecia rzeczywiste - zreszta widac ze sa inne niz zdjecia ludzi, sa mniej szczegolowe, mgliste itp
Wieczorem wrzuce jakis render w stylu Eizo :wink: Albo moze nawet nie wieczorem, a szybciej. Tylko musze odwiedzic moje zaprzyjaznione studio posiadajace sprzet do przeswietlen i modelke ktora zgodzi sie na przyjecie takiej dawki promieniowania - ale ona jest przyzwyczajona, od lat to przeciez robi![]()