Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Wątek: Marker UV

Dopiero zaczyna

Domyślnie Marker UV

Tak czytając ostatnie tematy dotyczące kradzieży sprzętu pomyślałem, że może dobrym sposobem byłoby oznaczenie sprzętu markerem widocznym tylko w promieniach UV - w myśl zasady, że przeciętny złodziej nie będzie oglądał każdego zakamarka np. body w poszukiwaniu ukrytych oznaczeń, a tym samym będzie większa szansa na ewentualne rozpoznanie sprzętu "w obiegu wtórnym"
    Pewnie część z Was już na ten pomysł wpadła wcześniej, mam więc pytanie - jakie markery (firma,model, ew. gdzie kupić) stosujecie? Jakiś czas temu robiem próby z markerem z supermarketu, ale niestety po kilku tygodniach napis był już praktycznie nieczytelny. Zależy mi na czymś trwalszym, żeby nie trzeba było co chwila ponawiać oznaczania.
    Z góry dziękuje.
    __________________________________________________ _____
    | więcej sprzętu niż umiejętności i talentu ... |

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

A nie wystarczy spisać numery seryjne?
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Golinski
    A nie wystarczy spisać numery seryjne?
    Na pewno nie zaszkodzi, ale czy wystarczy to nie wiem. Zawsze dwie metody zabezpieczenia są lepsze niż jedna

Taki na szybko wymyślony dowód: ktoś kupuje kradziony sprzęt, ale załatwia/podrabia/itp dokument zakupu z właściwym numerem seryjnym. W ten sposób np. policja będzie miała problem z ustaleniem kto mówi prawdę. A jeżeli prawowity właściciel będzie mógł opisać charakterystyczny symbol umieszczony w dziwnym miejscu, sprawa od razu jest prostsza ...
    __________________________________________________ _____
    | więcej sprzętu niż umiejętności i talentu ... |

Uzależniony Awatar -=Festyk=-
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Tylko,który policjant uwierzy,że to akurat TY,a nie ktoś inny to podpisał.Wprawdzie możesz napisać:,,Własność...'',ale to jeszcze niczego nie dowodzi.
    D300s,Nikkor 18-55mm f:3,5-5,6,Tamron 55-200mm f:4,0-5,6,Jupiter 37A 135mm f:3,5,SB-800,Fancier WB1626
    plfoto||Galeria

Pełne uzależnienie Awatar Robson01
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Wydaje mi się że spisane numery seryjne sprzętu oraz papiery (karta gwarancyjna ) dają większą gwarancje odzyskania sprzętu zakładając że będziemy mieli szczęście i policja lub my sami natrafimy na to co nam ukradziono.
    Canon
    Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...

Bywalec Awatar DarekB
    Miasto
    Działdowo

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dellti
    Jakiś czas temu robiem próby z markerem z supermarketu, ale niestety po kilku tygodniach napis był już praktycznie nieczytelny. Zależy mi na czymś trwalszym, żeby nie trzeba było co chwila ponawiać oznaczania.
    Z góry dziękuje.
    Nie wiem jak z zabezpieczeniem body ale obiektywy to prosta sprawa... trzeba na przedniej soczewce wydrapać gwoździem swoje inicjały ;-)

Uprawnienia umieszczania postów