Rozumiem, że spodziewasz się, że najwięcej do powiedzenia mają Twoim zdaniem Ci którzy w stopce wpisali 1d... a Ci ktorzy mają 1000D raczej nie powinni się odzywać. Ciekawy sposób postrzegania świata.
Jeżeli zaś chcesz znać odpowiedź, to moim zdaniem (podkreślam: moim) sprzęt używany nie jest lepszy od nowego. Dlatego jeżeli ktoś może i chce kupić nowy to niech kupuje nowy... ot i całe "bo".
A np. sprawdzone, malo uzywane(ale uzywane) body, ostrzace dobrze z 5cioma szklami roznych firm w porownaniu z niesprawdzona sklepowa swiezynka?
Juz nie mowie o porownaniu typu uzywka 40D a nowka 1000D.
Ja wiem, ze ten przyplyw endorfin przy rozpakowaniu pachnacego pudelka jest bezcenny, ale to ma zdjecia robic...
FF:5Dmk2|T17-35/2.8-4.0|T28-75/2.8|C35/2|C50/1.4|T70-200/2.8|||crop:40D|C18-55 IS||| Metz 58 AF-1|Sunpak 4000AF|wyzwalacze Phottix |Velbon Sherpa 250R|akcesoria...
Zdjęcia: maxmodels.pl | digart.pl | flickr |
"I have a very low tolerance level for stupid bullshit" - George Carlin
Jako że się przejechałem na kilku używanych rzeczach, też jestem za kupowaniem nowego.
Mam lampę 580EX, błyska, ale ostatnio coś jakby słabiej, trzeba dać dobrze na plus. Mogę ją dać do komisu, i pewnie by ją ktoś kupił, jako używkę.
Ale spokojnie, nie sprzedam jej![]()
Panowie, dajcie spokój, Vitez chyba i tak ma sporo roboty. Po co i w tym wątku ma zamiatać...
5D, stałki, zoomy
Błędnie to zinterpretowałeś. Uważam, że ludzie, którzy mają już jakieś doświadczenie w fotografii powinni dzielić się nim z innymi... W kulturalny sposób, a nie odszczekiwać jak dziecko z podstawówki. Dla tych, którzy nie mają doświadczenia, "Bo po co?" nic nie wnosi. Więc równie dobrze mógłbyś się nie odezwać w ogóle. Jeśli już Cię ten sprzęt tak zabolał, to wytłumaczę. Nie klasyfikuje ludzi według sprzętu, ale w tym przypadku sugerowałem, że jednak nie po każdym użytkowniku 5D2, (który moim zdaniem posiadł już jakąś wiedzę, własne zdanie i może się nimi dzielić) można się spodziewać wymiany poglądów na poziomie.
Cieszę się, że wyraziłeś swoje zdanie. Chciałem zwrócić uwagę na wspomnianego już 40D, który jest świetnym body i bardzo często można dostać na prawdę zadbane sztuki, z małym przebiegiem w przyzwoitej cenie. Jest to szczególnie istotne dla amatorów, którzy potrzebują takiej puchy, a mają ograniczony budżet, lub po prostu nie potrzebują ficzerów 50D. Nie należy się bać sprzętu z drugiej ręki. Są też ludzie, którzy dbają o sprzęt. ;-)