Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 47

Wątek: jaka predkosc karty pamieci CF do RAW-ow

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

tu karta nie ma nic do rzeczy, a oprogramowanie aparatu
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    tu karta nie ma nic do rzeczy, a oprogramowanie aparatu
    praktycznie wszystko jedno, jaki ten transfer będzie
    Ostatnio edytowane przez airhead ; 17-06-2010 o 21:04 Powód: Automerged Doublepost
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez najeli Zobacz posta
    Chyba Ci zależy, żeby zrzucić 8gb w 10sec na dysk, wtedy bierz jak najszybszą ;-)
    W 10 sek. się nie da, złącze USB nie jest takie szybkie Ale i tak jest ponad 10 razy szybsze o ile dobrze pamiętam od najszybszych kart więc im szybsza karta tym szybszy transfer do komputera. No ale pytanie było nieco inne.

Fotografujący Awatar michael_key
    Miasto
    Stargard

Domyślnie

Powiem Ci bystrzaak, że swego czasu miałem podobny dylemat. Przeczytałem test jaki był zamieszczony w miesięczniku Digital Foto Video z którego wynikało, że wśród kart 8GB najlepsze osiągi ma Pretec x233. W sumie 5 pierwszych miejsc było prawie równych, każda z nich miała powyżej 14Mb/s zapisu. Wśród tej piątki był oczywiście SanDisk.

Co do prędkości zgrywania na komputer to ważny jest róznież czytnik, USB ma znaczne ograniczenie prędkości.
    Jeśli miałbyś np. SanDisk Extreme FireWire bądź Lexar Professional i podłączenie FireWire 800 to było by szybciutko

Zablokowany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krzychu Zobacz posta
    Nie po to żeby się nie zapchał, bo zawsze się zapcha, tylko żeby jak najszybciej był opróżniany...

po to by sie nie zapychal zbyt szybko napisalem co oznacza dokladnie to samo (..."byl jak najszybciej był opróżniany"...) forumowy madralo

Uzależniony Awatar Handelson
    Miasto
    Piła

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez patricko Zobacz posta
    ... forumowy madralo
    To ma być przytyk dla kogoś, kto wiele razy już pomógł na tym forum?
    Jeśli chcesz, żeby pomagali (odpisywali na Twoje posty) tylko początkujący z podobną ilością postów do Twoich to po prostu to napisz.
    Raczej wypada podziękować, że ktoś chce dzielić się wiedzą a nie wyjeżdżać z takimi tekstami. Gratuluję podejścia
    EOS 5DMkII + BG-E6; C 14 L II; C 24 L II; C 50 1.4; C 85 1.8; C 135 L; C 580 EX II; Sherpa 450 R; Kata D-3N1-30; Crumpler Master Delhi 620 i drobiazgi...

Pełne uzależnienie

Domyślnie

USB 2.0 ma 480MBs więc ograniczeniem nie jest. Natomiast jeśli mowa o pierwszej wersji USB to tam było 12MBs a to jest mniej niż najszybsze karty.

Uzależniony
    Miasto
    Bieruń

Domyślnie

Wg mnie prędkość odczytu karty nie ma tu żadnego znaczenia (tzn. nie będzie żadnej różnicy między kartami na rynku), ale mogę się mylić.
    Canon 5d mk3 | 6D | C15 fiśaj | C16-35L II | C35L | C50 1.4 | S85 1.4 | C70-200L 2.8 IS | 3xYN600EX-RT | YN-E3-RT | na M42 - Zenitar 50 1,7 | Jupiter 9 | CZ Jena 135 f3.5

Zablokowany

Domyślnie

ale mi nie chodzi o predkosc zgrywania na komputer - to mnie nie interesuje

robie zdjecie w RAW ... i ten moment az zobacze je na wyswietlaczu aparatu. czy tutaj w tym krotkim procesnie, szybkosc zapisu/odczytu karty pamieci ma jakies znaczenie ?

Fotografujący Awatar michael_key
    Miasto
    Stargard

Domyślnie

Ma znaczenie. Wg mnie i tak nie odczujesz różnicy, to są ułamki sekund, przy założeniu, ze zakupisz żółwi ;-)
    Ja bym wybierał pomiędzy Ultra II, a Extreme III.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Przecież zdjęcie tuż po zrobieniu jest wyświetlane z bufora i w tym samym czasie zapisywane na kartę więc szybkość karty nie bardzo ma tu znaczenie. Przy zdjęciach seryjnych szybsza karta to szybsze opróżnianie bufora i tylko w tym przypadku może być widać przewagę szybszej karty. Napisałem "może" bo opróżnianie bufora też ma określoną prędkość, pytanie jaką?

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów