witam,
jaka karte powinienem wybrac aby bezproblemowo szybko zapisywala RAWy ktore bedzie produkowal moj 40D ?
czy karty Scan Disk ULTRA sa dobrej jakosci ?
witam,
jaka karte powinienem wybrac aby bezproblemowo szybko zapisywala RAWy ktore bedzie produkowal moj 40D ?
czy karty Scan Disk ULTRA sa dobrej jakosci ?
no tak ale one maja rozne predkosci zapisu ?! jedne maja 5 mb/s inne 30mb/s .... czy potrzebuje 30mb/s ?
Tu masz wątek, poczytaj Jaka karta CF do 40D / 50D ?
C-F-K - forever
wyzsze predkosci zapisu przydaja sie przy robieniu zdjec w trybie seryjnym co by sie bufor nie zapchal zbyt predko; zatem jesli bedziesz robil w trybie seryjnym to wez jakas szybka karte; zreszta profilaktycznie wzialbym szybsza karte bo a nuz sie przyda kiedys a roznica w cenie nie jest jakas powalajaca; ja uzywam 4gb pqi 120x;
Potwierdzam, mam Sandiska Extreme III i spokojnie daje radę. Tak samo jak Kingston x133 i Transcend x120 bodajże...
Chyba Ci zależy, żeby zrzucić 8gb w 10sec na dysk, wtedy bierz jak najszybszą ;-)
www.najeli.pl * fb.com/najeli.fotografia
C5 * C5d * C40d * C17-40/4L * C50/1.4 * C85/1.8 * C100/2.8L * C70-200/4L * Samyang 8mm * 430exII
http://www.ceneo.pl/5052913s
moze byc ta ? 30mb zapis
mam 2 takie po 8 giga i jedną sandiska Extreme III z trochę inna naklejką. Wszystkie sprawdzają się rewelacyjnie.
Jak robisz w Rawach to cenowo chyba lepiej wypada 8GB (w przeliczeniu kasy na pojemność) .
Polecam. Jeśli zależy Ci na jak najmniejszym zamulaniu aparatu przy zdjęciach seryjnych to wyłącz redukcję szumów, rób na jak najmniejszym ISO i wyłącz opcje typu szczegóły w światłach. Wtedy jest kulturka
Canon 5d mk3 | 6D | C15 fiśaj | C16-35L II | C35L | C50 1.4 | S85 1.4 | C70-200L 2.8 IS | 3xYN600EX-RT | YN-E3-RT | na M42 - Zenitar 50 1,7 | Jupiter 9 | CZ Jena 135 f3.5
pogubilem sie :P napisze moze tak - nie interesuja mnie zdjecia seryjne. chcialbym tylko, aby po zrobieniu RAW-a nie musial czekac na to az zobacze go w monitorku ;d chcialbym aby ten proces odbywal sie niezauwazalnie tak jak w przypadku JPG.
jakiego wiec transferu zapis/odczyt potrzebuje?