Czy ten akumulatorek można doładowywać nawet wtedy gdy nie został jeszcze w pełni rozładowany ? Czy występuje tu efekt pamięci i skrócenie tym samym jego pojemności i żywotności ?
Czy ten akumulatorek można doładowywać nawet wtedy gdy nie został jeszcze w pełni rozładowany ? Czy występuje tu efekt pamięci i skrócenie tym samym jego pojemności i żywotności ?
Mozna doladowywac spokojnie.
dSLR + coś tam...
Ok. Dzięki.
A czy w pelni naladowany moze sobie lezec w ladowarce. Tzn czy moze byc caly czas pod pradem?
Może być pod prądem. Ale po co? Chyba z elektrycznego punktu widzenia lepiej żeby nie był. Wszystko to jednak kwestia tego jak często i jak długo :wink:Zamieszczone przez tpop
Chodzi mi o to czy nic mu nie zaszkodzi gdy zostanie pod pradem na jakies 12 godzin. Np rano wlaczam a wieczorem dopiero wracam do domu. Czy takie częste kilkunastogodzinne ladowaniu mocno szkodzi?
Nie jestem pewien, ale chyba te ładowarki są yntelygentne i same odcinają prąd po jakimś czasie.
BTW. zauważyłem, że moja ładowarka piszczy cały czas, gdy jest podpięta. Norma?
Nie zauwazylem podobnych objawowZamieszczone przez Tomasz Golinski
![]()
To nie tyle ładowarki są inteligentne, ile same akumulatory litowo-jonowe :wink: Zauważ(cie), że aku Li-Ion mają więcej niż dwie końcówki! Wewnątrz bowiem jest elektronika kontrolująca nie tylko napięcie minimalne i maksymalne ogniwa, jak i jego temperaturę (!) o prądzie ładowania nie wspominając.Zamieszczone przez Tomasz Golinski
Moje BP 511 juz pare razy spedzly i po 8 i wiecej godzin w ladowarce. Zadnych problemow nie zauwazylem - nadal duuuuzoo zdjec moge na nich wypstrykac![]()